login
| EN

Nuwan Tharanga Attygalle, študent doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Improving interaction with radar-based gesture recognition when sensing through materials, pod mentorstvom izr. prof. dr. Klena Čopič Puciharja in somentorstvom izr. prof. dr. Matjaža Kljuna.


Prvo nedeljo v maju (5. maja) že nekaj let zaznamuje tek Wings for life, ki poteka na tri načine – na večjem dogodku, kjer tekače lovi zasledovalno vozilo (ta bo v Ljubljani) ali pa z aplikacijo. To lahko uporabi vsak, ki se bo na nedeljo ob 13.00 odpravil na tek, lahko pa se pridruži enemu od t. i. »app run« organiziranih tekov z aplikacijo, kjer vas lovi virtualni avtomobil. Letos bo tovrstni tek že drugič potekal ob morju v organizaciji Šport UP, ki na Univerzi na Primorskem skrbi za rekreacijo študentov in zaposlenih. Tekli bomo od stavbe UP FTŠ Turistica do zadnjega pomola portoroške plaže (krajši tek, obračališče po 2 km), do Seče (srednje dolg tek, 4,4 km v eno smer) ali do Sečoveljskih solin (8km). Letos je naš dogodek medijsko podprl tudi Radio Capris.


Univerza v Novi Gorici je objavila razpis za mesto mladega raziskovalca na področju algebre.

sreda, 20. marec 2024

Zaposleni 2.0 tudi letos


Ob praznovanju 20. obletnice UP so se zaposleni na sredo spraševali kako smo lahko še boljša različica sebe, različica UP 2.0. Tovrsten premislek pa ni omejen le na okrogle obletnice, temveč nas spodbuja tudi naprej, zato se je ime za sredine aktivnosti za zaposlene ohranilo. Vsem, ki so se potrudili in pripravili športne, izobraževalne in kulturne vsebine, oblikovane na podlagi želja iz anket zaposlenim, se zahvaljujemo za lepo dejanje gradnje dobrih in kolegialnih odnosov.  

Na slovesnosti v Armeriji Univerze na Primorskem je v torek, 19. marca 2024, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo, prof. dr. Štefko Miklavič ob dekanih UP FAMNIT in UP FVZ ter prodekanji UP PEF, na inavguraciji izročil odločbe o izvolitvi v naziv desetim novim rednim profesoricam in profesorjem Univerze na Primorskem. 


Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem vljudno vabita k oddaji prispevkov in aktivnem sodelovanju na Mednarodni konferenci InnoRenew CoE 2024 (IRIC2024). Oddaja povzetkov je možna vse do 10. maja 2024. Konferenca bo letos potekala že šesto leto zapored, in sicer v stavbi inštituta InnoRenew CoE v Izoli, od 11. do 12. septembra 2024.

Univerza na Primorskem vsako leto obeležuje obletnice obstoja v tednu okoli 17. marca, saj je bila 17. marca 2003, vpisana v Sodni register. Tako vsako leto poteka Teden UP, znotraj njega pa vedno Slavnostna akademija, na kateri UP podeli nagrade vsem, ki so s svojim delom ali aktivnostmi prispevali k ugledu, razvoju in uspehu univerze.

Tokratna akademija se je začela s posebno priložnostjo– v družbi prve rektoricedr. Lucije Čok, obeh rektorjev – dr. Rada Bohinca in dr. Dragana Marušiča, jdr. Klavdija Kutnar, ki je dosedanjo insignijo nosila v prvem mandatu, sprejela novo insignijo. Prvo rektorsko insignijo je ob nastanku podaril oblikovalec Oskar Kogoj, sedaj pa so jo vsi, ki so jo ponosno in odgovorno nosili s podpisi spravili v spominski okvir. Z novim desetletjem je univerzi oblikovanje nove insignije podaril akademski slikar, dr. Tilen Žbona, visokošolski učitelj na Univerzi na Primorskem in pobudnik vzpostavitve umetniških študijskih programov Vizualne umetnosti in oblikovanja na Univerzi na Primorskem.

 
petek, 15. marec 2024

Teden UP 2024

Univerza na Primorskem je objavila razpis za mlade raziskovalce, ki se bodo v prihodnjih štirih letih usposabljali po programu, ki je sestavljen iz raziskovalnega in študijskega sklopa. Posamezen mladi raziskovalec bo pod mentorstvom izvajal raziskovalno nalogo, ki bo ustrezno umeščena v raziskovalni program na članici UP.

V letu 2024 so razpisana štiri prosta mesta za mlade raziskovalce, od teh sta na UP IAM skupno razpisani dve mesti. 


Danes, 14. marca, obeležujemo mednarodni dan matematike in konstanto pi. Ob tej priložnosti so UP Famnit, UP IAM in Knjižni klub UP združili matematiko in umetnost z organizacijo dogodka prebiranja piezij, ki so prispele v okviru razpisanega natečaja piezij v slovenščini.


Univerza na Primorskem (UP) v podatkih o zaposlenih ženskah in študentkah ne sodi v večino značilnih podatkov. Med vsemi skupinami interne javnosti tako prevladujejo ženske, in sicer je med visokošolskimi učiteljicami in sodelavkami ter raziskovalkami 51,9 % odstotkov žensk (261), med podpornimi službami pa 75,2 % (200). Žensk zaposlenih v vodstvenih strukturah je 42,8 %.


Vljudno vas vabimo na inavguracijsko predavanje prof. dr. Miklósa Krésza, rednega profesorja za področje Računalništva in informatike, z naslovom: »Network analysis and network optimization: the cornerstone of applied theoretical computer science«, ki bo v sredo, 13. marca 2024 ob 16:30 v predavalnici Famnit-VP2, Glagoljaška 8, Koper (1. nadstropje).


 


Vljudno vas vabimo na inavguracijsko predavanje prof. dr. Ademirja Hujdurovića, rednega profesorja za področje Matematike, z naslovom: »Canonical double covers and their symmetries«, ki bo v ponedeljek, 11. marca 2024 ob 15:00 v predavalnici Famnit-VP1, Glagoljaška 8, Koper (1. nadstropje).


 


Evropska komisija je med 530 prijavami izbrala finaliste za prejem nagrade Novega evropskega Bauhausa za leto 2024. Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je med izbranimi finalisti, danes pa se tudi začenja javno glasovanje za prejem nagrade.

Prijava, ki so jo pripravili strokovnjaki v InnoRenew CoE, je med več kot 530 prijavami, izstopala po kakovosti, usklajenosti z vrednotami in načeli Novega evropskega Bauhausa ter možnosti za spodbujanje lepote, trajnosti in vključenosti.


V četrtek, 7. marca 2024 so sodelavke Slovenskega centra za raziskovanje UP IAM izvedle delavnico Programa profesionalnega usposabljanja z naslovom Podpora mladim: Integriran pristop opolnomočenja strokovnih delavcev za delo z mladimi v stiski.


Raziskovalna skupina Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM je bila znova uspešna pri pridobivanju projektov. V obdobju 2024-2026 bodo raziskovalke in raziskovalci centra izvajali projekt MentBox – Modular Mental Health Toolbox, financiran v okviru programa EU4Health Evropske komisije.

ponedeljek, 4. marec 2024

Zagonski sestanek projekta LIFE BE-WoodEN


Raziskovalci iz Univerze na Primorskem so se udeležili zagonskega sestanka projekta LIFE BE-WoodEN – Stavbe in izobraževanje v lesnem ekosistemu za Novi evropski Bauhaus, ki je potekal med 27. in 28. februarjem 2024, v Genovi v Italiji.


Vljudno vas vabimo na inavguracijsko predavanje prof. dr. Russella Stephena Woodroofa, rednega profesorja za področje Matematike, z naslovom: »Two problems on lattices of groups«, ki bo v petek, 8. marca 2024 ob 15:00 v predavalnici Famnit-VP3, Glagoljaška 8, Koper (2. nadstropje).


 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti