login
| EN
petek, 29. december 2023

Obisk Radia Capris ob dobrodelni akciji

Tudi letos so vse članice Univerze na Primorskem pridružile dobrodelni akciji Hladilnik toplega srca, regionalnega Radia Capris, s katero pomagajo družinam v stiski iz obalno-kraške regije. Nabor dobrin je letos potekal s posebnim darilom otrok zaposlenih, ki so vrstnike v stiski obdarili na srečanju z dedkom Mrazom in svoje pakete pustili pod jelko, in tako pokazali solidarnost od malih nog.


V okviru projekta Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem (GDI UP) vas prijazno vabimo na delavnico "Kombinatorika in verjetnost v praksi", ki jo bo vodila prof. dr. Ajda Fošner

sreda, 20. december 2023

Obisk dedka Mraza za zaposlene UP

Z lanskim letom je tudi obisk dedka Mraza postal dogodek, ki združuje in povezuje vse zaposlene na UP na enotnem dogodku, hkrati pa se spletajo vezi tudi med otroki zaposlenih. Dogodek je bil, tako kot lani, zaznamovan s humanitarnostjo, saj so otroci pod jelko ob prihodu pustili darila za dobrodelno akcijo Radia Capris (Hladilnik toplega srca), ki jo naša univerza že tradicionalno podpira.

Evropska komisija je uradno razglasila vseevropski konzorcij Akademije novega evropskega Bauhausa (New European Bauhaus Academy – NEBA), ki ga vodi Univerza na Primorskem in ga sestavlja 14 partnerjev iz Avstrije, Belgije, Estonije, Finske, Nemčije, Italije, Poljske, Španije, Švedske in Nizozemske, kot izbranega zmagovalca razpisa za ustanovitev Akademije Novega evropskega Bauhaus. NEB predstavlja vodilno pobudo v okviru evropskega leta spretnosti, poudarjajoč pomen usposabljanja in vseživljenjskega učenja za razvoj ključnih spretnosti, vključno z usmerjanjem v zeleni in digitalni prehod.

Oddelek za matematiko UP IAM in Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP Famnit sta bila ponovno uspešna na javnem razpisu za (so)financiranje prilagojenih raziskovalnih projektov v okviru komplementarne sheme za prijave na razpise Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), ki ga razpisuje Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovativno dejavnost Republike Slovenije (ARIS).

Izr. prof. Matjaž Kljun in izr. prof. Klen Čopič Pucihar, raziskovalca UP IAM in UP FAMNIT z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije, sta gostovala na Univerzi v Malagi v sklopu projekta ERASMUS+ KA220 projekta FTDCHE - Fostering the Transversal Digital Competences in Higher Education.

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) je uspešno zaključila že 10. edicijo akcije »Prekolesarimo svet«. Dogodek je povezal udeležence z vseh koncev sveta v skupnem poslanstvu ozaveščanja o preprečevanju samomora. Akcija je potekala virtualno, kar je udeležencem omogočilo, da so hodili, tekli in kolesarili širom sveta in svoje kilometre oddali prek spleta.


Monografija "Psiholog v dilemi: etične vsebine in etična zavest v praksi" je izšla v uredništvu izr. prof. dr. Vite Poštuvan, predavateljice in raziskovalke Univerze na Primorskem in dr. Mojce Čerče, zaposlene v Šolskem centru Slovenj Gradec. 

Monografija obravnava kompleksna etična vprašanja, s katerimi se soočajo psihologi pri svojem delu. Urednici prinašata vpogled v različna področja psihološke prakse, kot so vzgoja, zdravstvo, svetovanje, delo v organizacijah, šport, vojska in še mnogo več.

sreda, 29. november 2023

Preizkusno predavanje dr. Deana Lipovaca


Dr. Dean Lipovac bo imel v ponedeljek, 4. 12. 2023 ob 13. uri, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolski učitelj – docent za področje »Psihologija«.

Predavanje z naslovom »Vpliv fizičnega okolja na duševno zdravje« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP2 na Glagoljaški 8, 6000 Koper (2. nadstropje).

Vljudno vabljeni k udeležbi!

V koprskem Pokrajinskem muzeju je 23. novembra 2023 potekala  inavguracija rektorice UP - v novem štiriletnem obdobju jo bo vodila dosedanja rektorica prof. dr. Klavdija Kutnar, izvoljena na volitvah v maju 2023.

torek, 28. november 2023

Prosti dve delovni mesti na UP FAMNIT

Na UP FAMNIT sta razpisani delovni mesti H017004 RAZISKOVALEC za področje BIOLOGIJE/VARSTVA NARAVE in SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/1 V REFERATU. Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta (z možnostjo podaljšanja) in trimesečnim poskusnim delom.

četrtek, 23. november 2023

Pričetek novega mandata dekana UP FAMNIT

S 23. novembrom 2023 se pričenja novi štiriletni mandat dekana UP FAMNIT prof. dr. Ademirja Hujdurovića, ki je prvi mandat kot dekan UP Famnita nastopil pred štirimi leti. Na volitvah maja 2023 je bil ponovno izvoljen za nov, štiriletni mandat do 23. novembra 2027.

Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (ARIS) je 21. in 22. novembra organizirala nacionalni dogodek Dan ARIS: Podpiramo odličnost.

Prvi dan je bil namenjen predstavitvi novosti v okviru dejavnosti ARIS, odprti znanosti in evropskim instrumentom ter predstavitvam najvidnejših raziskovalnih dosežkov v navdih mlajši generaciji.

Drugi dan pa so namenili razpravi o sodelovanju med znanostjo ter gospodarstvom. Na Okrogli mizi na temo sodelovanja med znanostjo in gospodarstvom je kot predstavnica Rektorske konference sodelovala tudi rektorica UP, prof. dr. Klavdija Kutnar, ki je misli strnila: »Vsem iz vrst gospodarstva bi sporočila, da so vrata na UP vedno odprta, vsem v raziskovanju (na UP) pa sporočam, da naj se ne bojijo potrkat na vrata gospodarstva, s podporo univerze.«

Prof. dr. Ivan Luković z Univerze v Beogradu nas je obiskal v okviru Erasmus+ izmenjave in izvedel predavanje na Ponedeljkovem seminarju računalništva in informatike UP IAM in UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni na drugo letošnje predavanje Famnitovih izletov z naslovom »Izlet v galaksijo poskusov teorije iger«, ki bo v sredo, 22. novembra 2023, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in prek ZOOM povezave. Predaval bo dr. Žiga Velkavrh, UP FAMNIT in UP IAM.

Na svetovni dan znanosti, 10. novembra 2023, so Univerza na Primorskem, Center za razvoj in prenos znanja ter Mestna občina Koper organizirali dogodek »Inovacije in pika«. Z namenom predstavljanja pomena inovacij za raziskovanje in izpostavljanja vprašanj o načinu predstavljanja področja inoviranja, je dogodek združil raziskovalke in raziskovalce najrazličnejših področij UP, lokalno skupnost z občinskim pogledom ter goste iz gospodarstva. Ponujenih je bilo veliko priložnosti za povezovanje pri razvijanju novih in skupnih inovativnih idej v lokalnem, regijskem ter širšem prostoru.

petek, 10. november 2023

9. izvedba Kongresa psihologov Slovenije


Oddelek za psihologijo UP FAMNIT in Društvo psihologov Slovenije organizirata 9. Kongres psihologov Slovenije, ki bo potekal v Kongresnem centru Bernardin v Portorožu, med 16. in 18. novembrom. Kongres bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Republike Slovenije dr. Robertom Golobom.

ponedeljek, 6. november 2023

Delavnica osnov avdio-video produkcije

Karierni center UP organizira brezplačno delavnico Osnove AV produkcije: Montaža z že pripravljenim materialom v sredo, 8. novembra 2023 med 14. in 17. uro v Santorijevi sobi, Rektorat UP. Delavnico vodi Damjan Muhič.

ponedeljek, 6. november 2023

Novembra v novicah – TRANSFORM4EUROPE

Po letu in pol pridruženega članstva je Univerza na Primorskem z novembrom postala polnopravna članica evropske univerze Transform4Europe (T4EU). T4EU je evropska univerza, ki združuje institucije z obmejnih prostorov 10 evropskih držav, ki skupaj podpirajo in spodbujajo zeleni in digitalni prehod ter vključujočo družbo.

Po pravilniku za podelitev priznanj in nagrad Univerze na Primorskem za leto 2023, ki jih podeljujemo zaposlenim, študentom in posameznikom, pozivamo predlagatelje, da podajo svoje predloge s pripadajočimi obrazci.

Rok za oddajo je do četrtka, 30. novembra 2023, predloge za nagrado za znanstveno odličnost pa pričakujemo do srede, 10. januarja 2024.  

Univerza na Primorskem, Fakulteta za management, Center za razvoj in prenos znanja ter Mestna občina Koper vabita na dogodek INOVACIJE in pika, ki bo potekal 10. novembra 2023 med 9. in 13. uro v prostorih Pretorske palače, Titov trg 3, Koper.

Več informacij o dogodku je dostopnih TUKAJ. Do prijavnega obrazca pa dostopate na tej povezavi.

ponedeljek, 6. november 2023

Maheshya Weerasinghe nova doktorica znanosti

V četrtek, 2. novembra 2023 smo pridobili novo doktorico znanosti Maheshyo Weerasinghe, študentko mednarodnega skupnega doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT).

Maheshya Weerasinghe, študentka skupnega mednarodnega doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom naslovom Adaptive Guidance in Extended Reality Learning Environmentspod mentorstvom izr. prof. dr. Matjaža Kljuna in dr. Alice Toniolo ter somentorstvom izr. prof. dr. Klena Čopiča Puciharja, prof. dr. Aarona Quigleya in dr. Angele Miguel.

Zagovor bo potekal v četrtek, 2. 11. 2023 ob 15. uri prek spletnega okolja ZOOM. Povezava je na voljo tukaj.

Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled v Univerzitetni knjižnici v prihodnjih dneh.

Vljudno vabljeni!

Prosti sta delovni mesti D010001 ASISTENT - ASISTENT ZA PODROČJE RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE - M/Ž in D010001 ASISTENT - ASISTENT Z DOKTORATOM ZA PODROČJE RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE - M/Ž.

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom 40 ur na teden (100 %) za določen čas 12 mesecev. Kandidati svojo prijavo z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljejo v elektronski obliki na e-naslov vanessa.pobega@famnit.upr.si.

Razpisa sta dostopna tukaj: D010001 ASISTENT // D010001 ASISTENT Z DOKTORATOM

Rok za prijavo je 12.12.2023. 


Na slovesnosti v Avli Armerije UP je danes, 19. oktobra 2023, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo,  prof. dr. Štefko Miklavič, v doktorje znanosti promoviral doktorandke in doktorande, ki so doktorske disertacije zagovarjali med marcem in septembrom 2023. Do sedaj je doktorski študij na UP zaključilo 328 študentov.

četrtek, 19. oktober 2023

Rektoričin dan povezuje UP

V sredo, 18. oktobra 2023, je potekal rektoričin dan 2023 ki je zaposlenim in študentom UP ponudil pester program v znamenju spoznavanja in druženja. Za študente sta Univerzitetna športna zveza Primorske in Študentska organizacija Univerze na Primorskem pripravili tradicionalno športno zabavno prireditev Jesenska ČISTA 10ka, na kateri so študentke in študenti zastopali barve svoje fakultete.  


Dr. Andrej Brodnik, zaposlen na UP IAM in UP FAMNIT Oddelku za informacijske znanosti in tehnologije, je na 26. multikonferenci Informacijska družba prejel nagrado za življenjsko delo. Konferenca je potekala na Institutu Jozef Stefan med 10. in 13. oktobrom, zaključila pa se je s podelitvijo nagrad. 

ponedeljek, 16. oktober 2023

Rektoričin dan 2023


Zaposleni na UP boste na rektoričin dan imeli na voljo bogat program delavnic, pohodov, izletov in drugih srečanj, na katera so vabljeni tudi študenti. Na nekatere dogodke se morate prijaviti zaradi lažje organizacije. Glede na lansko izvedeno anketo smo se potrudili, da se lahko udeležite več dogodkov tekom dneva, nekaj jih ponavljamo, da jih lahko obiščete tekom let.

V četrtek, 12. oktobra 2023, je v sklopu raziskovalnega matematičnega seminarja na UP FAMNIT, v sodelovanju z UP Inštitutom Andrej Marušič, potekala delavnica algebraične kombinatorike, ki je združila raziskovalce kot tudi navdušence tega področja.   

petek, 13. oktober 2023

Odprtje ambulante UP

V četrtek, 12. oktobra 2023, je v prostorih Zdravstvenega doma Koper potekalo odprtje Ambulante UP – trak sta po nagovorih slavnostno prerezala rektorica UP, dr. Klavdija Kutnar in Igor Hrvatin, direktor ZD Koper, kjer so vzpostavili delovanje ambulante.


V soboto, 7. oktobra 2023, se je v Obmorskem parku Žusterna odvijal tretji ŠtartUP - družabno-športni dogodek, namenjen dobrodošlici vsem študentkam in študentom UP.  

Na UP FAMNIT je v četrtek, 5. oktobra 2023, potekala Študentska raziskovalna računalniška konferenca SCORES.

Konferenco že od leta 2014 skupaj organizirajo oddelki za računalništvo UP, UL in UM, vsako leto pa je ena izmed univerz izbrana kot primarna organizatorica. Za letošnjo, že 9. izvedbo, je štafetno palico prevzela UP FAMNIT, v sodelovanju z UP Inštitut Andrej Marušič (UP IAM) in SDAMS. Dogodek letos soorganizira tudi ACM Slovenija. Nazadnje sta UP FAMNIT in UP IAM dogodek organizirala leta 2016 in 2019.


Izr. prof. dr. Matjaž Kljun in izr. prof. dr. Klen Čopič Pucihar, raziskovalca UP FAMNIT in UP IAM z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije, sta gostovala na Oddelku za informacijske znanosti univerze Stellebonch v Južni Afriki v sklopu projekta Erasmus+ KA 171. Gre za program mobilnosti s partnerskimi državami oz. t.i. tretjimi državami, ki niso vključene v program.


V ponedeljek, 2. oktobra 2023, je za študente in študetke, zaposlene in širšo javnost vrata odprla Univerzitetna knjižnica Univerze na Primorskem.

torek, 3. oktober 2023

Pridobili smo nova ARIS projekta

Oddelek za matematiko UP IAM in Slovenski center za raziskovanje samomora UP IAM sta bila ponovno uspešna na javnem razpisu za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2023, ki ga razpisuje Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovativno dejavnost Republike Slovenije (ARIS).

Na njem so bile skupno uspešne štiri prijave raziskovalke in raziskovalcev Univerze na Primorskem ter pridobljeni trije manjši temeljni raziskovalni projekti in en podoktorski projekt.


Univerza na Primorskem je včeraj s partnerji obeležila pomemben mejnik in s pomembnimi gosti proslavila uspešen zaključek največjega evropskega raziskovalno inovacijskega projekta v Sloveniji. Dogodek, na katerem so predstavili rezultate projekta in prihodnje načrte inštituta InnoRenew CoE, ki je osrednji dosežek projekta, so se udeležili tudi predstavniki Evropske komisije.

torek, 19. september 2023

Otvorili smo 32. svetovni kongres IASP

V torek, 19. septembra 2023, se je tudi uradno odprl 32. svetovni kongres Mednarodnega združenja za preprečevanje samomora (IASP), ki letos poteka v organizaciji Univerze na Primorskem – UP IAM, Slovenskega centra za raziskovanje samomora. Pridobitev organizacije predstavlja čast in priznanje dosedanjemu delu centra.


Konferenca slovenskih matematikov, na katero se je zbralo okoli 80 udeležencev, je potekala 15. in 16. septembra 2023 v Festivalni dvorani na Bledu. Dogodek je organiziral Odbor za matematiko pri DMFA s soorganizatorji UP FAMNIT, Fakulteto za matematiko in fziko Univerze v Ljubljani in podjetjem Abelium ter pod pokroviteljstvom Slovenske akademije znanosti in umetnosti.


Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Structure and algorithms for graph classes: new results on minimal separators and independent sets študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Nevene Pivač.

Predstavitev bo potekala v sredo, 20. 9. 2023 ob 15.00 v predavalnici Famnit-VP1.

Vljudno vabljeni!

Svetovni dan preprečevanja samomora tudi letos poteka pod geslom »Ustvarjajmo upanje z dejanji« in s sporočilom, da lahko vsako dejanje posameznika, naj se zdi še tako majhno, obudi upanje pri nekomu, ki se spopada s stisko. Na Univerzi na Primorskem se s problematiko raziskovanja samomora in predvsem z uvajanjem preventivnih aktivnosti ukvarja Slovenski center za raziskovanje samomora (UP IAM SCRS), ki že več kot desetletje deluje na UP Inštitutu Andrej Marušič, pod vodstvom dr. Diega De Lea in dr. Vite Poštuvan. Ugled centra dokazuje dejstvo, da mu je bila zaupana organizacija svetovnega kongresa Mednarodne zveze za preprečevanje samomora (International Association for Suicide Prevention, IASP), ki bo potekal med 19. in 23. septembrom letos v Piranu (Bernardin).

The University of Primorska in collaboration with InnoRenew CoE is seeking a dynamic and motivated PhD candidate to work on development of biobased multipurpose materials, aligned with ongoing projects conducted at University of Primorska. The researcher will be employed at the University of Primorska and collaborate with the InnoRenew CoE, Materials Group. They will become a doctoral candidate at the University of Primorska (doctoral study program Renewable Materials for Healthy Built Environments). The candidate will work in Izola and Koper, Slovenia.


Obveščamo vas, da bo Univerzitetna knjižnica Univerze na Primorskem v času kolektivnega dopusta, 24. 7. 2023-13. 8. 2023, zaprta za uporabnike.

Obe enoti bosta svoja vrata ponovno odprli v ponedeljek, 14. avgusta. Zamudnine v času, ko je knjižnica zaprta za uporabnike, ne tečejo.

Univerza na Primorskem je ponovno podaljšala rok za prijavo na razpis za mlade raziskovalce,  ki se bodo v prihodnjih štirih letih usposabljali po programu, ki je sestavljen iz raziskovalnega in študijskega programa.


Raziskovalci, dr. Blas Fernandez, dr. Roghayeh Maleki, dr. Giusy Monzillo, dr. Safet Penjić in dr. Sarobidy Razafimahatratra z Oddelka za matematiko na UP IAM in UP FAMNIT ter dr. Nino Bašić in dr. Tomaž Pisanski z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP IAM in UP FAMNIT, so svoje znanstvene izsledke predstavili na konferenci Combinatorial Objects and Their Applications (RICCOTA2023), v organizaciji Fakultete za matematiko, Univerze v Reki, med 3. in 7. julijem 2023.

Namestnica predstojnika Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM, izr. prof. dr. Vita Poštuvan, se je v tednu od 3. do 6. julija 2023, mudila v Brightonu, kjer je na 18. Evropskem kongresu psihologije predstavila izsledke svojih zadnjih študij.

UP FAMNIT tudi letos organizira dva poletna tabora: poletni tabor »Matematika je kul« in poletni tabor »Orada RAčunalniška DelavnicA«. Namenjena sta učencem z zaključeno osnovno šolo (osnovnošolcem z zaključenim 9. razredom) in srednješolcem, potekala pa bosta v času od nedelje, 20. avgusta do četrtka, 24. avgusta 2023.

Zadnji junijski teden obeležujemo z uspešno izvedbo že 11. mednarodne doktorske poletne šole iz diskretne matematike, ki jo skupaj organizirajo UP FAMNITUP IAMSDAMS in IMFM. Na znanstveno srečanje, ki sicer poteka na Rogli, a je letos prvič potekalo v Kopru, na UP FAMNIT, se je prijavilo rekordnih 92 matematikov, ki so v sklopu bogatega programa lahko razpravljali o svojem raziskovalnem delu. Do sedaj se je poletne šole udeležilo več kot 700 profesorjev, raziskovalcev in študentov z vsega sveta.


Ta teden je v Kranjski Gori že desetič potekala mednarodno obarvana Slovenska konferenca o teoriji grafov (“10th Slovenian international conference on graph theory”), znana tudi kot "blejska konferenca".


Izr. prof. dr. Andraž Legat z Oddelka za aplikativno naravoslovje na UP Famnit se je 5. junija kot član komisije udeležil zagovora doktorske disertacije Lucasa Michela z naslovom »Automated Localized Electrochemical Characterization (ALEC) as a new investigation method to study localized corrosion of steel« na ETH Zürich (ETHZ).

ponedeljek, 19. junij 2023

Izid rednih volitev članov UO UP


Redne volitve članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem, ki so bile izvedene dne 12. 6. 2023 (predčasne volitve) in dne 15. 6. 2023 (redne volitve), so uspešno zaključene.

Univerza na Primorskem je podaljšala rok za prijavo na razpis za mlade raziskovalce,  ki se bodo v prihodnjih štirih letih usposabljali po programu, ki je sestavljen iz raziskovalnega in študijskega programa.

Kandidati se lahko prijavijo za usposabljanje pri naslednjih mentorjih, na raziskovalnih področjih in v okviru matičnih raziskovalnih programov UP.


Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Doživljanje pripovedovanja zgodb: Razvoj in deljenje pisanih zgodb kot intervencija za krepitev duševnega zdravja pri vratarjih sistema študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Suicidologija in duševno zdravje Mete Lavrič.

InnoRenew CoE je v sodelovanju z Univerzo na Primorskem in Javno agencijo Spirit Slovenija pripravil dva izobraževalno-dokumentarna filma Trkam na les in Živim za les. Cilj obeh je ozaveščati slovensko javnost o bogastvu Slovenije z lesom, o uporabi lesa za izdelke z visoko dodano vrednostjo in o njegovih izjemnih družbenih in okoljskih koristih. Poleg tega je les pomemben tudi za razvoj slovenskega gospodarstva in ustvarjanja zelenih delovnih mest.

V soboto, 27. maja 2023 se je na Bonifiki v Kopru zbralo več kot 300 udeležencev na že tradicionalnih Športnih igrah zaposlenih v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije.

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je na slavnostni akademiji, ki je potekala v Prešernovi dvorani SAZU v torek, 30. maja 2023, podelila priznanja Prometej znanosti za leto 2022, med nagrajenci za Prometeja znanosti za leto 2022 so UP Pedagoška fakulteta (UP PEF) skupaj z Radiom Koper in raziskovalni inštitut InnoRenew CoE. Komunikator znanosti za leto 2022 je postal dr. Lovrenc Lipej, redni profesor na UP FAMNIT.


Mednarodno združenje za preprečevanje samomora (IASP) in Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič, Slovenski center za raziskovanje samomora organizirata 32. svetovni kongres IASP, ki bo potekal v Kongresnem centru Bernardin, Slovenija, od 19. do 23. septembra 2023.

>>> Zgodnja registracija je odprta do 30. junija 2023 na povezavi.


V ponedeljek, 22. maja (predčasne), in včeraj, 25. maja (redne) 2023, so na UP potekale volitve za rektorja Univerze na Primorskem.

 


V okviru Inštituta Andrej Marušič, Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM SCSR) je bila letos izpeljana že 14. edicija konference TRIPLE i: intuicija, domišljija in inovacije v suicidologiji. Dvodnevni dogodek je potekal virtualno od 23. – 24. maja 2023, in sicer v spletnem okolju Zoom, kar je omogočilo udeležbo poslušateljem iz najrazličnejših okolij, ki se klasične oblike konference morda ne bi mogli udeležiti, zaradi finančnih ali časovnih omejitev.


GDSC Primorska organizira Famnitov Hackathon 2.0 na UNIVERZITETNI ravni. Hackathon je več kot le tekmovanje - je priložnost, da razširite svoje znanje, se povežete s strokovnjaki in pridobite izkušnje, ki bodo odlična popotnica za vašo prihodnjo kariero.


Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani in Institut "Jožef Stefan" so združile moči in letos poleti skupaj organizirajo prvo Evropsko poletno šolo umetne inteligence - ESSAI 2023 pod okriljem Evropskega združenja za umetno inteligenco - EurAI. Šola bo potekala med 24. in 28. julijem 2023 v prostorih Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.


Volilna komisija za izvedbo rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem obvešča  volivce Univerze na Primorskem, ki imajo volilno pravico, da bodo volitve rektorja po naslednjem razporedu:

  • redne volitve za rektorja Univerze na Primorskem bodo v četrtek, 25. maja 2023 od 9. do 16. ure,
  • predčasne volitve bodo v ponedeljek, 22. maja 2023 od 9. do 16. ure.

V sredo, 26. aprila 2023 sta se izr. prof. Jernej Vičič in doc. dr. Branko Kavšek z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT odpravila na Politehniško univerzo v Bukarešti (Romunija), kjer so se v sklopu ERASMUS+ KA220 projekta FTDCHE - Fostering the Transversal Digital Competences in Higher Education sestali vsi predstavniki projekta in dosegli nov napredek. 


Na podlagi 20. člena Pravilnika o volitvah rektorja Univerze na Primorskem (št. 002-34/17) bo JAVNA PREDSTAVITEV PROGRAMOV KANDIDATOV ZA REKTORJA UP potekala v sredo, 17. maja 2023, z začetkom ob 12.00 in zaključkom ob 14.00 v predavalnici Tramontana (UP FHŠ).

Predstavila se bosta kandidata (abecedni vrstni red): prof. dr. Klavdija Kutnar in prof. dr. Matjaž Novak.

»Na Univerzi na Primorskem verjamemo, da morajo biti univerze kot znanstvene institucije na samem vrhu sprememb v današnjih družbah. Spremembe so možne le prek odličnih posameznikov in odličnih institucij.«
Prof. Dragan Marušič


Erasmus+ projekt FTDCHE/Sollertia združuje 5 članic univerz, poleg Univerze na Primorskem, še Univerza v Malagi, Politehnična univerza v Bukarešti, Univerza Leuven-Limburg in Državna univerza uporabnih znanosti Šiauliai. Skupaj sodelujejo s ciljem spodbujanja transverzalnih digitalnih kompetenc v visokem šolstvu.


Volilna komisija za izvedbo rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem je na 2. redni seji, dne 24. 4. 2023, odprla prejete kandidature za rektorja UP. Na podlagi prejetih, popolnih in pravočasnih kandidatur, je pripravila Listo kandidatov:


Volilna komisija za izvedbo rednih volitev članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem je na 1. redni seji 18. 4. 2023, prejela in odprla kandidature za člane Upravnega odbora Univerze na Primorskem.


Včerajšnja otvoritvena slovesnost je zaznamovala začetek Evropske dekliške matematične olimpijade. Letos na tekmovanju sodeluje 214 tekmovalk iz 54 držav, z veseljem pa opažamo, da se prestižnemu tekmovanju pridružuje tudi več držav izven Evrope.


Vljudno vabljeni na šesto letošnje predavanje z naslovom "Kako vemo, kaj vemo", v sredo, 19. aprila 2023, ob 18. uri. Predavanje bo potekalo v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko videokonferenčne povezave ZOOM. Predavala bo Dr. Katja Berčič iz UL FMF.


Danes, sta UP IAM in UP Famnit Volilni komisiji za izvedbo rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem, posredovali kandidaturo prof. dr. Klavdije Kutnar za rektorico UP za mandat 2023-2027.

 

sreda, 5. april 2023

Psihološka svetovalnica UP


Prijazno vabimo vse študente Univerze na Primorskem v novo vpostavljeno psihološko svetovalnico, ki deluje v okviru UP pod vodstvom UP FAMNIT Oddelka za psihologijo. Svetovalnica nudi psihološko podporo v obliki individualnih srečanj vsem študentom univerze. V svetovalnici delujejo usposobljeni svetovalci, ki so vključeni v redno strokovno supervizijo.

Rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar, je sprejela Sklep o razpisu rednih volitev članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem. Sestavni del Sklepa o razpisu je Rokovnik za izvedbo volilnih opravil.


Senat Univerze na Primorskem je na 37. redni seji sprejel Sklep o razpisu rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem. Sestavni del Sklepa o razpisu volitev je Rokovnik za izvedbo volilnih opravil.

Dr. Anna Sandak, vodja raziskovalne skupine v InnoRenew CoE, izredna profesorica in raziskovalna asistenka na UP FAMNIT in UP IAM, je v reviji Nature Reviews Materials objavila znanstveni članek »Engineered living materials for sustainable and resilient architecture«.

četrtek, 16. marec 2023

20. SLAVNOSTNA AKADEMIJA UP (UP 2.0)

17. marec predstavlja rojstni dan Univerze na Primorskem, saj je bila na ta dan, leta 2003, vpisana v sodni register tako letos obeležuje okrogel jubilej, 20 dopolnjenih letVrhunec praznovanj predstavlja slavnostna akademija, ki je letos potekala v četrtek, 16. marca 2023, in je ob podelitvi nagrad univerze pomenila posebno svečanost s prisotnostjo visokih gostov.

Slavnostna govornica je bila Evropska komisarka za za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladeEvropska komisarka za za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladeMariya Gabrielki je poudarila: »Močne povezave med vašo univerzo in inovacijami ter osredotočenost na interdisciplinarne izzive, ki temeljijo na izzivih pri poučevanju in raziskovanju so bili in bodo še naprej še naprej ostali ključ do vašega uspeha.«

Univerza na Primorskem je objavila razpis za mlade raziskovalce, ki se bodo v prihodnjih štirih letih usposabljali po programu, ki je sestavljen iz raziskovalnega in študijskega programa. Posamezen mladi raziskovalec bo pod mentorstvom izvajal raziskovalno nalogo, ki bo ustrezno umeščena v raziskovalni program na članici UP.

V letu 2023 je razpisanih pet prostih mest za mlade raziskovalce, od tega so na UP IAM in UP Famnit skupno razpisana štiri mesta. 

Na slovesnosti v Armeriji Univerze na Primorskem je v ponedeljek, 13. marca 2023, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo, prof. dr. Štefko Miklavič, v doktorje znanosti promoviral doktorande, ki so doktorske disertacije zagovarjali med oktobrom 2022 in februarjem 2023. Do sedaj je doktorski študij na UP zaključilo 320 študentov.


Dan pi je praznik s katerim vsako leto na 14. marec obeležujemo matematično konstanto π (pi) in je hkrati tudi mednarodni dan matematike. V ameriškem zapisu datumov je namreč 14. marec zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke pi. Na ta dan po celem svetu potekajo dogodki, večinoma tekmovanja v pomnjenju decimalk števila. PIfilologija zajema različne mnemotehnične tehnike, ki nam lahko pomagajo pri znanju največjega možnega števila decimalk števila PI. En od načinov je PIezija – torej poezija, v kateri mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila Pi. Prvo slovensko tekmovanje v PIeziji je bilo organizirano prav na UP, leta 2014 v okviru Oddelka za matematiko UP Famnit in UP IAM.

četrtek, 9. marec 2023

TEDEN UP 2023

V letu 2023 na UP obeležujemo 20. obletnico svojega obstoja, saj 17. marca 2023 mineva 20 let od vpisa UP v Sodni register. Tradicionalen Teden UP bo tako še bolj slavnostno obarvan in z več dogodki.


Na UP IAM je razpisano prosto delovno mesto H017004 RAZISKOVALEC za področje Psihologija na Slovenskem centru za raziskovanje samomora (SCSR).

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas, s štiri mesečnim poskusnim delom, za obdobje enega leta, začetek dela v skladu z dogovorom. Kandidatke in kandidati lahko pisne ponudbe z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev (tudi dokazila o povprečju) pošljejo na e-naslov razpisi@famnit.upr.si.

Razpis je dostopen tukaj. Rok prijave je 3. februar 2023. 


V čast nam je, da bo 32. svetovni kongres Mednarodnega združenja za preprečevanje samomora (32nd IASP World Congress) potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti