login
| EN

Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP Famnit) je gostila sejo članov Evropskega matematičnega združenja, ki je potekala od 25. do 26. junija 2022 na Bledu.


V četrtek, 21. julija 2022, bodo potekale nadomestne volitve za člana Upravnega odbora Univerze na Primorskem iz vrst administrativnih in strokovno-tehničnih delavcev UP.

V prostorih Univerze na Primorskem se je v sredo, 1. junija 2022, uspešno zaključila konferenca TRIPLE i: intuicija, domišljija in inovacije v suicidologiji. Dvodnevni dogodek je organiziral Inštitut Andrej Marušič, Slovenski center za preučevanje samomora (UP IAM SCSR) v sodelovanju s skladom De Leo Fund Onlus.


Vabimo vas na 13. konferenco TRIPLE i: intuicija, domišljija in inovacije v suicidologiji, ki bo potekala od 31. maja do 1. junija 2022 v spletnem okolju Zoom in sočasno v prostorih Univerze na Primorskem (Sejna soba, Titov trg 4, Koper, Slovenija). Dogodek organizira Inštitut Andrej Marušič, Slovenski center za raziskovanje samomora v sodelovanju s skladom De Leo Fund Onlus.

Izšla je knjiga »Symmetry in Graphs« pri založbi Cambridge University Press, v seriji Cambridge Studies in Advanced Mathematics. Knjiga je v celoti posvečena simetriji grafov, avtorji Ted Dobson, Aleksander Malnič in Dragan Marušič, pa so dolgoletni raziskovalci Univerze na Primorskem.

Cambridge Studies in Advanced Mathematics je serija knjig, katerih cilj je bralca uvesti v aktivno področje matematičnih raziskav. Poleg tega, da so obravnavane teme primerne za podiplomske študente, so uporabne tudi za strokovnjake iz drugih vej matematike, ki iščejo dostop do raziskovalnih tem.


Slovenski center za raziskovanje samomora od leta 2011 deluje na UP Inštitutu Andrej Marušič, z vizijo zagotavljati visoko kakovostne raziskave za boljše razumevanje in razlago samomorilnega vedenja, kar bo prispevalo tako k preprečevanju samomorov kot podpori bližnjim ob izgubi zaradi samomora. S tem namenom tudi objavljajo izjavo ob zadnjih zaskrbljujočih poročanjih in komentiranjih o samomorilnem dogodku.


Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom »Samomorilno vedenje žensk: Vloga intimnopartnerskega nasilja in rezilientnosti do samomorilnosti« študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Suicidologija in duševno zdravje Nine Krohne..

Predstavitev bo potekala v sredo, 25. 5. 2022 ob 13. uri preko Zoom povezave, do katere dostopate tukaj (ID: 862 4363 1813).

Vljudno vabljeni!


 


Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom »On certain problems related to Terwilliger algebras and distance-balanced graphs« študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Blasa Fernándeza.

Predstavitev bo potekala v sredo, 25. 5. 2022 ob 17. uri v predavalnici FAMNIT-VP3 in preko Zoom povezave, do katere dostopate tukaj.

Vljudno vabljeni!


 


Na UP Famnit je razpisano prosto delovno mesto STROKOVNI DELAVEC V KADROVSKI SLUŽBI.


Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom »Specifying bent functions outside M# and some results on correlation immune functions« študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Sadmirja Kudina.

Predstavitev bo potekala v torek, 24. 5. 2022 ob 10. uri v predavalnici FAMNIT-VP2.

Vljudno vabljeni!


 


Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom »Generic constructions of minimal codes from special classes of functions over finite fields« študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Reneja Rodrigueza Aldame.

Predstavitev bo potekala v sredo, 11. 5. 2022 ob 11. uri v predavalnici FAMNIT-VP3.

Vljudno vabljeni!


 


Vljudno vabljeni na preizkusno predavanje dr. Ponnuchamy Veerapandian za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Kemija«. Predavanje z naslovom »Multiscale modelling exploration of lignocellulosic biomass: Towards wood modification process, value-added and energy applications« bo v ponedeljek, 9. maja 2022, ob 15. uri, ki se ga lahko udeležite prek aplikacije Zoom na spodnji povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/83809089925?pwd=clFRaGRDdU5tQ3RsUFU3ZkFCMmhoUT09

Meeting ID: 838 0908 9925

Passcode: 748885


 


Vljudno vabljeni na preizkusno predavanje dr. Safeta Penjića za prvo izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Matematika«. Predavanje z naslovom »A unified view of inequalities for distance-regular graphs« bo v ponedeljek, 9. maja 2022, ob 10. uri in bo potekalo v okviru Matematičnega raziskovalnega seminarja v predavalnici Famnit-MP1.


 

Srednjeevropska konferenca o uporabnem teoretičnem računalništvu (MATCOS-22 - The Middle-European Conference on Applied Theoretical Computer Science) bo potekala od 13. do 14. oktobra 2022 v Kopru. Konferenco organizirajo Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič (UP IAM) in Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP Famnit) v sodelovanju z inštitutom InnoRenew CoE.

MATCOS-22 bo organiziran skupaj s 25. multikonferenco o informacijski družbi (25th Multi-Conference on Information Society), ki bo potekala od 10. do 14. oktobra 2022 v Ljubljani.

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem bosta med 6. in 9. septembrom 2022 organizirala eno najpomembnejših svetovnih konferenc s področja sodobnega trajnostnega gradbeništva. Prijave za udeležbo na konferenci so odprte.


PODOKTORSKA POZICIJA - H019001 Asistent z doktoratom (UP Famnit)

Vabimo vas na šesto in zadnje letošnje predavanje z naslovom »Kako dokazati, da poznate skrivnost, ne da bi jo razkrili?«, ki bo v sredo, 20. aprila 2022, ob 18. uri, v veliki predavalnici 3 (VP-3, UP Famnit). Predaval bo dr. Samir Hodžić (UP IAM / UP Famnit).


Na UP FAMNIT je razpisano delovno mesto ASISTENT (D010001) za področje računalništva in informatike – dve (2) prosti delovni mesti.

Z izbranima kandidatoma bo sklenjeno delovno razmerje za določen čas, in sicer za obdobje 12 mesecev, s polnim delovnim časom (40 ur na teden) in predvidenim pričetkom dela s 1. 10. 2022 oz. skladno z dogovorom.

nedelja, 27. marec 2022

Patentne prijave raziskovalcev UP

V okviru aktivnosti projekta  KTT 2.0, ki se izvaja na UP Fakulteti za management, Centru za razvoj in prenos znanja so v zadnjih 2 letih izvedli natečaj za Naj izum UP in pomagali dvema raziskovalcema UP k prijavi in zaščiti izumov. 


Podoktorska pozicija na Univerzi na Primorskem - mentor doc. dr. Nino Bašić

Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije Inštituta Andrej Marušič (UP IAM) in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) Univerze na Primorskem iščeta vrhunskega raziskovalca v začetku kariere za podoktorsko pozicijo.


Podoktorska pozicija na Univerzi na Primorskem - mentor prof. dr. Michaël Mrissa.


Oddelka za matematiko UP IAM in UP FAMNIT sta bila ponovno uspešna na javnem razpisu za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in ZDA v obdobju 2022-2024, ki ga razpisuje Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Vabimo vas na peto letošnje predavanje z naslovom »Prime divisibility of binomial coefficients«, ki bo v sredo, 23. marca 2022, ob 18. uri, v veliki predavalnici 3 (UP FAMNIT) in prek ZOOM povezave. Predaval bo dr. Russ Woodroofe (UP Famnit).


Dr. Anna Sandak, vodja raziskovalne skupine v InnoRenew CoE in profesorica na UP FAMNIT, je prva ženska v Sloveniji, uspešna pri pridobivanju projekta Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere. S projektom, vrednim skoraj 2 milijona evrov, bo dr. Anna Sandak s svojo ekipo razvijala inženirske žive materiale, ki so sposobni interakcije z okoljem in prilagajanje ter odzivanja na spremembe v njem.

V ponedeljek, 14. marca 2022, so na volitvah, ki so sledile Zboru raziskovalcev UP IAM, bili izvoljeni tudi člani in nadomestni člani Znanstvenega sveta UP IAM, in sicer v naslednji sestavi:


Oddelek za matematiko UP FAMNIT vabi na predavanje z naslovom »Kako se ekonomija podre kot hiša iz kart ali o sankcijah zoper Rusko federacijo«, ki bo v četrtek, 17. marca 2022, ob 18. uri. Predaval bo doc. dr. Rado Pezdir. Predavanje bo potekalo preko videokonferenčnega sistema Zoom, povezava je dostopna tukaj (Zoom Meeting ID: 898 1364 1555).

ponedeljek, 14. marec 2022

Pričel se je Teden Univerze na Primorskem


17. marca 2022 Univerza na Primorskem praznuje 19. let od vpisa v sodni register, ko je leta 2003 postala tretja, najmlajša slovenska javna univerza.

Rojstni dan naše univerze že tradicionalno obeležujemo s Tednom Univerze na Primorskem, ki letos poteka od 14. do 18. marca in v okviru katerega se zvrsti niz dogodkov, ki jih skupaj sooblikujejo zaposleni in študenti vseh članic. Rdeča nit letošnjih dogodkov je sodelovanje – znotraj univerze, z gospodarskimi partnerji in predvsem z lokalnim okoljem. Samo s sodelovanjem lahko namreč dosežemo odličnost in resnično oplemenitimo delo.

»Vsak dan se v naših glavah odvrti približno 70 000 mislih. Kar je še bolj fascinantno, od tega je kar 80% negativnih. Še večji odstotek misli pa je istih, kot smo jih imeli predhodni dan. Seveda moramo pri tem upoštevati, da so te številke približne, saj še nimamo aparata, ki bi ta številke zelo natančno določil.«

Med 11. 2. (mednarodnim dnevom žensk in deklet v znanosti) in 8. 3. (mednarodnim dnevom žensk), je Univerza na Primorskem predstavila raziskovalke UP, ki so v preteklem letu dosegle pomembne mejnike v svojem raziskovalnem delu.

Med njimi je bilo tudi veliko raziskovalk UP IAM in UP Famnit, ki so podale svoje misli o položaju žensk v znanosti.

Dr. Nuša Zadravec Šedivy bo imela v četrtek, 3. 3. 2022 ob 11. uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Psihologija«.

Predavanje z naslovom »Pristopi k zmanjšanju občutka osamljenosti in krepitvi duševnega zdravja v pozni odraslosti« bo potekalo v okviru predmeta Javnozdravstvene intervencije - izbrana poglavja.

Predavanje bo potekalo na daljavo preko ZOOMa
Meeting ID: 829 9562 3536
Passcode: 307158

Vljudno vabljeni!


 

Med 11. 2. (mednarodnim dnevom žensk in deklet v znanosti) in 8. 3. (mednarodnim dnevom žensk), predstavljamo raziskovalke UP, ki so v preteklem letu dosegle pomembne mejnike v svojem raziskovalnem delu in njihove misli o položaju žensk v znanosti.

Dr. Andreja Kutnar se ukvarja s področjem lesarstva, predvsem trajnostne rabe naravnih virov, je direktorica Zavoda InnoRenew, ki je v letu 2021 zaključil gradnjo največje lesene zgradbe v Sloveniji, pridobila pa je tudi pomemben temeljni projekt z avstrijskimi partnerji (Razvoj lesnih kompozitov z višjo zaščito pred udarnim hrupom za izboljšanje kvalitete bivanja), financiran v okviru ARRS.

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je s slavnostnim dogodkom praznoval odprtje svoje nove stavbe v Izoli, skupaj s parterji in visokimi gosti. Dogodka se je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Mitja Slavinec, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Danilo Anton Ranc ter župan občine Izola Danilo Markočič.

Med 11. 2. (mednarodnim dnevom žensk in deklet v znanosti) in 8. 3. (mednarodnim dnevom žensk), predstavljamo raziskovalke UP, ki so v preteklem letu dosegle pomembne mejnike v svojem raziskovalnem delu in njihove misli o položaju žensk v znanosti.

Dr. Vita Poštuvan se ukvarja s preučevanjem in preprečevanjem samomorilnega vedenja in promocijo duševnega zdravja, v letu 2021 je kot vodja pridobila temeljni projekt Človek v primežu Covid-19: psihološke posledice epidemije in preventivnih zaščitnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb, financiran v okviru ARRS, in za svoje raziskovanje prejela tudi Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke na področju suicidologije in duševnega zdravja.

Med 11. 2. (mednarodnim dnevom žensk in deklet v znanosti) in 8. 3. (mednarodnim dnevom žensk), bomo v seriji intervjujev predstavili raziskovalke UP, ki so v preteklem letu dosegle pomembne mejnike v svojem raziskovalnem delu in njihove misli o položaju žensk v znanosti. S serijo predstavitev bomo nadaljevali mesečno, saj verjamemo, da pomena žensk v znanosti ni mogoče omejiti na obeležja.

Dr. Andreja Kutnar, redna profesorica, nosilka področja znanosti o lesu na Oddelku za aplikativno naravoslovje Univerze na Primorskem in direktorica InnoRenew CoE, se je 8. februarja 2022, udeležila konference »Les v gradbeništvu« (Drvo u graditeljstvu), ki je potekala v Opatiji, na Hrvaškem.

Podnebne spremembe vse bolj silijo sektor grajenega okolja in gradbeništva k preoblikovanju iz glavnega akterja izpustov emisij toplogrednih plinov v osrednjega akterja rešitev. Prava pot do bolj trajnostne prihodnosti je razvoj tehnologije masivnega konstrukcijskega lesa in večja splošna uporaba lesa v gradnji srednje visokih in visokih stavb. Srečujemo se tudi s izzivom hitro rastočega svetovnega mestnega prebivalstva in večja uporaba lesa v grajenem okolju lahko hkrati zmanjšuje emisije ogljika ter povečuje koristen vpliv na zdravje ljudi.

Vabimo vas na četrto letošnje predavanje z naslovom »Od kač in lestev do cene delnic«, ki bo v sredo, 16. februarja 2022, ob 18. uri, prek ZOOM povezave. Predavala bo dr. Ana Zalokar (UP IAM/UP Famnit).

Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem se zaključuje 10-dnevno mednarodno izobraževanje univerzitetnih profesorjev s področja inteligentne analize podatkov. Usposabljanje je del ELBA projekta , ki poteka v sklopu ERASMUS + mreže, kjer sodelujejo visoko profilirani strokovnjaki z univerz v Uzbekistanu, Kazahstanu, Kirgizistanu in Tadžikistanu. Namen teh usposabljanj je oblikovanje in izvajanje multidisciplinarnega paketa modulov (predmetov) za študente dodiplomskega in magistrskega študija na desetih partnerskih univerzah v Centralni Aziji.

Vabimo vas na tretje letošnje predavanje z naslovom »Od podatkov do informacije: statistično razmišljanje v vsakdanjem življenju«, ki bo v sredo, 19. januarja 2022, ob 18.00, prek ZOOM povezave. Predavala bo dr. Lara Lusa (UP Famnit in UL Medicinska fakulteta).

četrtek, 6. januar 2022

Preizkusno predavanje dr. Tina Podlogar

 

Dr. Tina Podlogar bo imela v ponedeljek, 10. 1. 2022 ob 9. uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Psihologija«.

Predavanje z naslovom »Izkušnje strokovnjakov pri delu s samomorilno ogroženimi posamezniki« bo potekalo na daljavo preko aplikacije Zoom.

Vljudno vabljeni!

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si