login
| EN

Prof. dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE in predavateljica za področje znanosti o lesu na Univerzi na Primorskem, je soavtorica knjige Tehnologije modifikacije lesa: načela, trajnostnost in nujnost inoviranja (Wood Modification Technologies: Principles, Sustainability, and the Need for Innovation). Poleg nje so avtorji knjige še Dick Sandberg, Olov Karlsson in Dennis Jones.

Vabimo vas na drugo letošnje predavanje z naslovom »Klasične zmagovalne tehnike pri miselnih igrah«ki bo v sredo, 25. novembra 2020, ob 18. uri, prek ZOOM povezave. Predaval bo dr. Peter Muršič, UP FAMNIT.

Vabimo vas na prvo letošnje predavanje z naslovom »Trije klasični starogrški problemi«ki bo v sredo, 28. oktobra 2020, ob 18. uri, prek ZOOM povezave. Predaval bo dr. Aleksander Malnič, UL PeF, UP IAM in IMFM.

Na vodilnem evropskem dogodku s področja raziskav in inovacij »Evropski dnevi raziskav in inovacij 2020« (European Research and Innovation Days - R & I dnevi), ki jih organizira Evropska komisija med 22. 9. in 24. 9. 2020, bo kot edina znanstvenica iz Slovenije nastopila tudi prof. dr. Andreja Kutnar, predstojnica Oddelka ta tehnologijo na UP IAM, redna profesorica na UP Famnit in direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE.

Z obnovljivimi materiali do trajnostnih in zdravih zgradb 

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je v sodelovanju z Univerzo na Primorskem organiziral mednarodno konferenco o obnovljivih materialih in trajnostni gradnji. Na konferenci, ki je potekala v živo in na spletu, je sodelovalo 32 strokovnjakov, ki so predstavili vlogo obnovljivih materialov pri trajnostni gradnji z upoštevanjem okoljskega, varnostnega, gospodarskega, digitalnega in družbenega vpliva. Konferenca je bila obenem priložnost za celovito izmenjavo znanja in razpravo o nastajajoči vedi o obnovljivih materialih, namenjenih razvijanju grajenega okolja, ki ugodno vpliva na človekovo zdravje in okolje, pa tudi o inovacijah na tem področju. 

Vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM) in predstojnik Oddelka za psihologijo (UP FAMNIT) prof. dr. Diego De Leo je postal najbolj citiran italijanski psihiater.

ponedeljek, 31. avgust 2020

Pridobitev novih raziskovalnih projektov ARRS

Raziskovalci UP IAM in UP FAMNIT so tudi letos uspešno pridobili nove raziskovalne projekte na Javnem razpisu za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2020 Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). V okviru treh temeljnih projektov in enega podoktorskega projekta, bodo opravljali raziskovalno delo na področju matematike, psihiatrije, računalniških intenzivnih metod in aplikacij ter psihologije.
Vodje odobrenih temeljnih projektov so: prof. dr. Dragan Marušič, prof. dr. Diego De Leo, doc. dr. Nino Bašić in dr. Nuša Zadravec Šedivy.

ponedeljek, 31. avgust 2020

Pridobitev novih raziskovalnih projektov ARRS

Raziskovalci UP IAM in UP FAMNIT so tudi letos uspešno pridobili nove raziskovalne projekte na Javnem razpisu za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2020 Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). V okviru treh temeljnih projektov in enega podoktorskega projekta, bodo opravljali raziskovalno delo na področju matematike, psihiatrije, računalniških intenzivnih metod in aplikacij ter psihologije.

Pretekli teden je priznana mednarodna založba EMS Press sporočila, da je prof. dr. Tomaž Pisanski postal eden od članov njenega svetovalnega znanstvenega odbora.

Z veseljem sporočamo, da sta bili kar dve raziskovalni skupini s področja matematike na UP uspešni pri pridobivanju sredstev za nove raziskovalne projekte, in sicer na osnovi ocene B pri prijavi na razpis za štipendijo ERC Advanced Grant, ki jo podeljuje Evropski raziskovalni svet – ERC.

Na prestižnem seznamu kampanje #EUwomen4future je dr. Andreja Kutnar v družbi še desetih izjemnih žensk s področja znanosti, raziskav in inovacij. Kot navdih je med njimi tudi Marie Skłodowska Curie, pionirka na področju raziskovanja sevanja, ki je skupaj s Henrijem Becquerelom in možem Pierrom Curiejem, kot prva ženska prejela Nobelovo nagrado za fiziko in osem let kasneje tudi Nobelovo nagrado za kemijo. Na seznamu kampanje jima družbo dela še ena Slovenka, Ladeja Godina Košir, ustanoviteljica platforme Circular Change ter predsednica Coordination Goup of the European Circular Economy Stakeholder Platform (ECESP).

Češki znanstvenik, dr. Daniel Kráľ, eden od vzhajajočih zvezd evropske matematike in prejemnik dveh ERC štipendij, je ta teden na raziskovalnem obisku na Univerzi na Primorskem.

Univerza na Primorskem je objavila razpis za izbor še treh kandidatov za mlade raziskovalce, ki se bodo usposabljali na Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM) in Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT).

Dr. Nina Chiarelli bo imela v torek, 14. 7. 2020, ob 11.uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Matematika«.

Predavanje z naslovom »Razširljivost nekaterih produktnih grafov / Extendability of certain product graphs« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP5 (Mala predavalnica)Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!

Univerza na Primorskem je objavila razpis za izbor kandidatov za mlade raziskovalce, ki se bodo usposabljali na Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM), Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in Fakulteti za vede o zdravju (UP FVZ). Pet doktorskih študentov bo ob študiju raziskovalo z mentorji, ki so bili izbrani na javnem razpisu Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS).

Vabimo vas na virtualno mednarodno konferenco Triple i: Intuition, Imagination and Innovation in Suicidology, ki jo letos skupaj organizirajo UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, De Leo Fund Onlus in  International Association for Suicide Prevention.

petek, 8. maj 2020

8ECM prestavljen v 2021

  


Zaradi epidemije koronavirusa (COVID – 19) v Sloveniji in v svetu, je bila sprejeta je bila odločitev, da izvedba 8. Evropskega kongresa matematike – 8ECM, v načrtovanem terminu letos na žalost ne bo mogoča.

V zadnjih tednih smo se znašli v nepredvidljivi situaciji. V večji meri smo odrezani od normalnega življenja in lahko se počutimo prestrašene, žalostne, zmedene, jezne, brezvoljne, pod stresom, osamljene. Lahko imamo tudi občutek, da nimamo nadzora. Gre za odziv, ki je v teh okoliščinah popolnoma razumljiv.

torek, 24. marec 2020

Odpoved konference Triple i

UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora (SCSR) obvešča, da se je letošnja konferenca Triple i in Suicidology odpovedana, zaradi trenutnih epidemioloških razmer v zvezi s širjenjem virusa SARS-CoV-2 (COVID-19). Čeprav je do načrtovanega datuma konference še nekaj časa in verjamemo, da se do takrat situacija spremeni na bolje, so okoliščine na žalost trenutno preveč negotove za načrtovanje dogodka.

Za kakršnakoli vprašanja smo na voljo na e-naslovu triple-i@upr.si.
Zahvaljujemo se vam razumevanje in upamo, da se nam boste pridružili prihodnje leto!

 

Pri založbi John Wiley & Sons, Inc. je februarja izšla nova knjiga z naslovom Advances in Network Clustering and Blockmodeling, katere soavtor in eden od urednikov je prof. dr. Vladimir Batagelj.

Tudi na Univerzi na Primorskem redno spremljamo dogajanje v povezavi s koronavirusom.

Vsa pedagoška, raziskovalna in strokovna dejavnost se na univerzi še naprej izvaja v polnem obsegu, kakor tudi potovanja iz in v tujino, ter siceršnje sodelovanje z našimi partnerji. Tudi vsem študentom in zaposlenim, ki so v tujini, zaenkrat svetujemo, da nadaljujejo s svojimi načrtovanimi aktivnostmi.

Vabimo vas na četrto letošnje predavanje z naslovom »Uporaba matematike pri obdelavi in analizi podatkov v medicini«, ki bo potekalo v sredo, 26. februarja 2020, ob 18.00, v Veliki predavalnici 2, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo dr. Janez Žibert, UP IAM, UL FRI in UL ZF.

Z veseljem sporočamo, da je prof. dr. Tomaž Pisanski postal član Mednarodnega strokovnega sveta Matematičnega centra v Akademgorodok.

Raziskovalci UP IAM in UP FAMNIT nadaljujejo z uspešnimi prijavami bilateralnih projektov znanstveno-raziskovalnega sodelovanja, ki jih financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS. Na zadnjih razpisih so bili namreč uspešni pri pridobivanju novih projektov, ki jih bodo povezali z znanstveniki iz Nemčije, Avstrije, Hrvaške in Japonske.

Slovenska znanstvena fundacija je ta teden podelila priznanja za največje dosežke posameznikov in organizacij na področju komuniciranja znanosti v Sloveniji. Podeljena so bila priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, Zvezda 25. slovenskega festivala znanosti ter častni naziv Komunikator znanosti leta 2019.

Vabimo vas na tretje letošnje predavanje z naslovom »Od preprostih krivulj do znanstvene fantastike«, ki bo potekalo v sredo, 22. januarja 2020, ob 18.00, v RLab1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predavala bo dr. Karla Ferjančič, UP IAM in UP FAMNIT

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti