login
| EN

Evropska komisija je med 530 prijavami izbrala finaliste za prejem nagrade Novega evropskega Bauhausa za leto 2024. Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je med izbranimi finalisti, danes pa se tudi začenja javno glasovanje za prejem nagrade.

Prijava, ki so jo pripravili strokovnjaki v InnoRenew CoE, je med več kot 530 prijavami, izstopala po kakovosti, usklajenosti z vrednotami in načeli Novega evropskega Bauhausa ter možnosti za spodbujanje lepote, trajnosti in vključenosti.


»InnoRenew CoE je postal središče za znanstveno in industrijsko skupnost, ki je usmerjena v trajnostno prihodnost,« je dejala Eva Prelovšek Niemelä, arhitektka in vodja raziskovalnega oddelka za kreativnost in družbo v InnoRenew CoE, in dodala: »S številnimi dogodki, usposabljanji, konferencami, znanstvenimi projekti in sodelovanjem smo v Izolo, ki je bila nekoč industrijsko mesto, uspešno prinesli novo upanje in znanje.«

V raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE niso le zasnovali in zgradili največje lesene stavbe v Sloveniji po načelih restorativnega okoljskega in ergonomskega oblikovanja (REED), temveč so stavbo hkrati oblikoval tako, da sama po sebi služi kot raziskovalni objekt. Raziskovalci inštituta namreč uvajajo, preizkušajo in prikazujejo nove rešitve, tehnologije in sisteme za ocenjevanje gradbenih materialov, gradbenih sistemov in dobrega počutja uporabnikov v njej. Obenem si v inštitutu prizadevajo, da bi svoje znanje in inovativne pristope delili tudi s širšo skupnostjo. Prav zato so, od uradnega odprtja stavbe leta 2022, v njej pritegnili, gostili in zbrali že več kot 30.000 ljudi. Na tak način tudi navdihujejo ljudi, da bolj pogosto uporabljajo les v stavbah, za pohištvo, pa tudi za druge namene. Poleg tega je v stavbi InnoRenew CoE sedež Začetnega vozlišča Akademije Novega evropskega Bauhausa za trajnostno grajeno okolje z obnovljivimi materiali (NEBAP Hub). Z aktivnostmi NEBAP Hub bodo pod vodstvom Univerze na Primorskem izvajali usposabljanja za pospešitev razogljičenja domov in stavb po Evropi in širše.

Zasnova in gradnja največje lesene stavbe v Sloveniji je bila zelo kompleksna naloga, ki je presegala zgolj zasnovo, saj so avtorji v InnoRenew CoE morali dokazati tudi, kako lahko s fizičnim preoblikovanjem postindustrijskega kraja, ustvarijo nov duh in družbeno-tehnični razvoj z vzpostavitvijo privlačnega znanstvenega središča.

»Z gradnjo stavbe InnoRenew CoE smo uspešno ustvarili novo znanstveno središče, ki zagotavlja in spodbuja sodelovanje med raziskovalnimi inštituti, univerzami, zasebnimi podjetji, strokovnjaki za poklicno usposabljanje, šolami ter lokalno, nacionalno in mednarodno skupnostjo,« še poudarja Eva Prelovšek Niemelä. V nadaljevanju je izpostavila tudi zadovoljstvo, da so odličnost in ambicije raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE prepoznali tudi v skupnosti Novega evropskega Bauhausa in Evropski komisiji.


V InnoRenew CoE so se odločili za prijavo, saj so prepričani, da je sam inštitut primer dobre prakse, ki prikazujejo lepo, trajnostno in vključujoče okolje. Od danes pa vse do 27. marca 2024 (do 18.ure) poteka javno glasovanje med finalisti za prejem nagrade novega evropskega Bauhausa 2024. Glasovanje je omogočeno preko spletne platforme NEB Prizes.

Nagrade za leto 2024 bodo podelili 20 zmagovalcem, dve od teh bodo odločene na podlagi javnega glasovanja, ostale pa s strani strokovne komisije. Zmagovalci bodo razglašeni na festivalu Novega evropskega Bauhausa, ki bo potekal v Bruslju. Na festivalu se bodo zbrali posamezniki iz različnih okolij, da bi razpravljali o trajnostni prihodnosti. Med njimi bo tudi dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE, ki bo predstavila zgodbo in proces ustanavljanja Akademije Novega evropskega Bauhausa na Univerzi na Primorskem ter načrtovane dejavnosti Vseevropskega konzorcija NEBA (NEBA Alliance), ki ga prav tako vodi Univerza na Primorskem.

Nagrade Novega evropskega Bauhausa so namenjene za projekte, ki v praksi prikazujejo njegova ključna načela in vrednote ter spodbujajo mlajšo generacijo k razvoju novih konceptov in idej.

Vabimo vas, da sodelujete na javnem glasovanju in podprete projekt InnoRenew CoE!


 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti