login
| EN

Senat Univerze na Primorskem je na 37. redni seji sprejel Sklep o razpisu rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem. Sestavni del Sklepa o razpisu volitev je Rokovnik za izvedbo volilnih opravil.

Dr. Anna Sandak, vodja raziskovalne skupine v InnoRenew CoE, izredna profesorica in raziskovalna asistenka na UP FAMNIT in UP IAM, je v reviji Nature Reviews Materials objavila znanstveni članek »Engineered living materials for sustainable and resilient architecture«.

četrtek, 16. marec 2023

20. SLAVNOSTNA AKADEMIJA UP (UP 2.0)

17. marec predstavlja rojstni dan Univerze na Primorskem, saj je bila na ta dan, leta 2003, vpisana v sodni register tako letos obeležuje okrogel jubilej, 20 dopolnjenih letVrhunec praznovanj predstavlja slavnostna akademija, ki je letos potekala v četrtek, 16. marca 2023, in je ob podelitvi nagrad univerze pomenila posebno svečanost s prisotnostjo visokih gostov.

Slavnostna govornica je bila Evropska komisarka za za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladeEvropska komisarka za za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladeMariya Gabrielki je poudarila: »Močne povezave med vašo univerzo in inovacijami ter osredotočenost na interdisciplinarne izzive, ki temeljijo na izzivih pri poučevanju in raziskovanju so bili in bodo še naprej še naprej ostali ključ do vašega uspeha.«

Univerza na Primorskem je objavila razpis za mlade raziskovalce, ki se bodo v prihodnjih štirih letih usposabljali po programu, ki je sestavljen iz raziskovalnega in študijskega programa. Posamezen mladi raziskovalec bo pod mentorstvom izvajal raziskovalno nalogo, ki bo ustrezno umeščena v raziskovalni program na članici UP.

V letu 2023 je razpisanih pet prostih mest za mlade raziskovalce, od tega so na UP IAM in UP Famnit skupno razpisana štiri mesta. 

Na slovesnosti v Armeriji Univerze na Primorskem je v ponedeljek, 13. marca 2023, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo, prof. dr. Štefko Miklavič, v doktorje znanosti promoviral doktorande, ki so doktorske disertacije zagovarjali med oktobrom 2022 in februarjem 2023. Do sedaj je doktorski študij na UP zaključilo 320 študentov.


Dan pi je praznik s katerim vsako leto na 14. marec obeležujemo matematično konstanto π (pi) in je hkrati tudi mednarodni dan matematike. V ameriškem zapisu datumov je namreč 14. marec zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke pi. Na ta dan po celem svetu potekajo dogodki, večinoma tekmovanja v pomnjenju decimalk števila. PIfilologija zajema različne mnemotehnične tehnike, ki nam lahko pomagajo pri znanju največjega možnega števila decimalk števila PI. En od načinov je PIezija – torej poezija, v kateri mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila Pi. Prvo slovensko tekmovanje v PIeziji je bilo organizirano prav na UP, leta 2014 v okviru Oddelka za matematiko UP Famnit in UP IAM.

četrtek, 9. marec 2023

TEDEN UP 2023

V letu 2023 na UP obeležujemo 20. obletnico svojega obstoja, saj 17. marca 2023 mineva 20 let od vpisa UP v Sodni register. Tradicionalen Teden UP bo tako še bolj slavnostno obarvan in z več dogodki.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti