login
| EN

Matematični koncepti so s svojo abstraktnostjo pogosto model za najrazličnejše praktične situacije in probleme. O enem o teh, kvaziprirejanju, bo v predavanju Senzorska omrežja in načrtovanje porok v okviru FAMNITovih izletov v matematično vesolje govoril

dr. Boštjan Brešar

(Univerza v Mariboru, Fakulteta za naravoslovje in matematiko),

v sredo, 26. februarja 2014, ob 18. uri

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Koncept kvaziprirejanja v dvodelnih grafih se je porodil iz problema optimalnega prenosa podatkov v brezžičnih senzorskih omrežjih. Rešitev problema predstavlja algoritem za ta prenos in je uporaben tudi za druge probleme, kot na primer pri uravnoteženem razporejanju opravil. Raziskovanje kvaziprirejanj nas je med drugim pripeljalo tudi do posplošitve znamenitega Hallovega poročnega izreka.

 

 

dr. Boštjan Brešar je diplomiral iz uporabne matematike na Univerzi v Ljubljani, magistriral iz računalništva na Univerzi v Mariboru in tam leta 2000 tudi doktoriral iz matematike. Leta 2011 je bil izvoljen v naziv rednega profesorja za matematiko na Univerzi v Mariboru. Leta 2012 je bil imenovan za prodekana za znanstveno-raziskovalno in podiplomsko dejavnost na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Njegovo raziskovalno delo je posvečeno različnim področjem diskretne matematike, še posebej metrični teoriji grafov. Do sedaj je objavil preko 70 člankov v mednarodnih znanstvenih revijah, rezultate svojih raziskav pa predstavil na mnogih svetovnih univerzah in mednarodnih konferencah, tudi kot vabljeni predavatelj.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti