login
| EN

V septembru so raziskovalci ter raziskovalke UP IAM opravljali uspešne raziskovalne obiske v tujini, pa tudi obiskali pomembne konference.

Dr. Martin Milanič je tako od 9. do 17. septembra v okviru projekta bilateralnega sodelovanja Slovenija – ZDA, financiranega s strani ARRS (»Klike, neodvisne množice in grafovski razredi«) obiskal dr. Endreja Borosa in dr. Vladimirja Gurvicha Rutgers University v New Jerseyu v ZDA.

Namestnica predstojnika Slovenskega centra za raziskovanje samomora, Vita Poštuvan je med 13. in 19. septembrom obiskala Svetovni kongres psihiatrije (WPA), ki je letos potekal v Madridu, kjer je bila tudi med predavatelji in je predstavila spoznanja iz projektov preprečevanja samomora za mlade.

Med 14. in 19. septembrom je na poljskem potekala »7th Krakow Conference on Graph Theory  RYTRO '14«, obiskala pa sta jo naša mlada raziskovalca Tatiana Romina Hartinger in Pawel Petecki z doktorsko študentko Nino Chiarelli.

Prav tako matematična konferenca je med 14. in 25. septembrom  potekala na kitajskem, obiskal pa jo je dr. Enes Pasalic. Opravil je vabljeno predavanje na Xidian University, opravil raziskovalno delo na določenih objavah ter dodatno okrepil sodelovanje obeh univerz.

Dr. Andreja Kutnar in Olga Kaliada sta med 15. in 23. septembrom obiskali visiting St.-Petersburg State Technological University of Plant Polymers (St. Petersburg, Rusija), v sklopu projektov »Okoljske lastnosti in vrednotenje okoljskih vplivov papirja« in »Termo-hidro-mehanska obdelava lesa za nove konstrukcijske materiale« bilateralnega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo, financiranega s strani ARRS.

Mlada raziskovalka s področja psihiatrije, Urša Mars, je med 17. in 20. septembrom obiskala 11. psihološko konferenco Alpe-Adria z osrednjo temo "kultura in kontekst", ki je potekala v madžarskem Pécsu in predstavila prispevek z naslovom »Translation and adaptation of Short test of music preferences (STOMP)«.

Od 20. do 27. septembra je bil dr. Martin Milanič na Univerzi v Salernu, s katero sodeluje že veliko let. Namen tokratnega obiska je bilo delo na članku, ki predstavlja razširjeno verzijo konferenčne objave na konferenci FUN 2014.

Med 22. in 26. septembrom sta dr. Štefko Miklavič in Nina Chiarelli opravila raziskovalni obisk na turški Boğaziçi University. Obisk je potekal v okviru projekta »Novi trendi v teoriji prirejanj / New trends in Matching Theory« bilateralnega sodelovanja med Slovenijo in Turčijo, financiranega s strani ARRS.

24. septembra se je dr. Andreja Kutnar aktivno udeležila kongresa Forest - based Innovation and Research needs for reaping the potential of sustainable habitats for strengthening Europe’s low carbon bio – economy (Forestry House on Luxembourg Square, Bruselj), na katerem je predstavila knjigo “Contemporary Slovenian Timber Architecture for Sustainability” (avtoric dr. Manje Kitek Kuzman in dr. Andreje Kutnar), ki je požela veliko zanimanje mednarodne javnosti.

Dr. Istvan Kovacs je v okviru svojega bilateralnega projekta »Schurove grupe, ločljivi S-kolobarji in uporaba« najprej med 9. in 13. septembrom obiskal dr. Sergeja Evdokimova in dr. Ilija Ponomarenka v St. Peterburgu (Department of Steklov Mathematic Institute).

Nato pa se je udeležil še daljšega obiska Oddelka za matematiko v Rusiji, ki je potekal od 23. do 30. septembra. Istvan Estelyi, Dr. Istvan Kovacs, dr. Tomaž Pisanski, dr. Klavdija Kutnar in dr. Aleksander Malnič so tako obiskali Novosibirsk State University, kjer so ne le opravili raziskovalno delo na različnih projektih bilateralnih sodelovanj med Slovenijo in Rusijo, financiranih s strani ARRS (»Računalniško modeliranje bioloških makromolekul«, »Cikli in poti v simetričnih grafih«, »Kvazikrovi in delovanje končnih grup na grafih«) temveč so se tudi sestali s prorektorjem za mednarodno sodelovanje in se pogovorili o možnostih nadaljnjega sodelovanja. Obiskali so tudi Sobolev Institute of Mathematics of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences (Novosibirsk, Rusija) in pa Institute of Europe at the Russian Academy of Science in Moscow, ker so se srečali z namestnikom direktorja, Alexeyem Gromykom. Med 23. in 26. so obiskali tudi rusko-slovensko delavnico Workshop "Graphs and Groups, Cycles and Coverings" (G2C2), organizirano v Novosibirsku.

Mlada raziskovalka Karla Ferjančič se je med 27. septembrom in 1. oktobrom aktivno udeležila konference SMART 2014 (First International Conference on Subdivision, Geometric and Algebraic Methods, Isogeometric Analysis and Refinability in Tuscany) v italijanski Sieni.

Dr. Boris Horvat se je med 29. septembrom in 1. oktobrom udeležil kongresa EuroCloud 2014 z namenom spoznavanja trenutnih smernic razvoja na področju računalništva v oblaku ter interneta stvari v povezavi z logistiko.

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti