login
| EN

Dr. Andreja Kutnar, priznana strokovnjakinja s področja vrednotenja vplivov na okolje, je v organizaciji Univerze na Primorskem 18. 6. 2012 uspešno izpeljala zanimivo delavnico o računanju ogljičnega odtisa* izdelkov po standardu PAS2050 in ogljičnega odtisa organizacij po standardu ISO14064

Delavnice, ki je bila namenjena širši javnosti, so se poleg raziskovalcev Univerze udeležili tudi predstavniki iz gospodarstva.

Predavateljica dr. Andreja Kutnar, ki se na Inštitutu Andrej Marušič ukvarja s področjem vrednotenja vplivov na okolje, je udeležencem predstavila pomen trajnostnega razvoja v sodobni družbi in smernice na področju vrednotenja vplivov izdelkov in storitev na okolje ter orodja, ki se uporabljajo za objektivno vrednotenje.

Ogljični odtis je predstavila z vidika vse bolj zaželene ali celo nujne informacije v Evropi ter povzela  dinamični razvoj standardizacije na področju ogljičnega odtisa, pravne okvire, smernice, metodologije, koncepte ter poslovne priložnosti. Udeleženci so podrobneje obravnavali tudi Standarda PAS 2050 za izdelke in ISO14064 za organizacije. S primerom ogljičnega odtisa pa so se srečali tudi konkretno, saj so izračunali ogljični odtis na primeru sedežne garniture.

"Udeležba predstavnikov gospodarstva na delavnici dokazuje, da se podjetja v Sloveniji zavedajo bodočih obveznosti v odnosu do okoljevarstva," je po koncu delavnice povedala dr. Kutnarjeva.

Če vas tematika zanima, ali pa bi želeli izračun ogljičnega odtisa tudi za vašo organizacijo ali podjetje, se za več informacij lahko obrnete na naslednji kontaktni naslov: szrrd@upr.si.

Nekaj utrinkov z delavnice:

*****

*Ogljični odtis je mera vpliva aktivnosti na okolje in se računa tudi posredno skozi porabo energije, potrebne pri izdelavi, uporabi ter recikliranju proizvodov oz. storitev, in nevtraliziranju negativnih vplivov na okolje. Za uspeh v boju proti podnebnim spremembam in za samo doseganje trajnostnega razvoja moramo znižati ogljični odtis celotne družbe, kar pomeni, da moramo izboljšati energetsko učinkovitost, znižati ogljični odtis izdelkov in storitev, ter fosilna goriva nadomestiti z obnovljivimi viri energije.

Tematiko ogljičnega odtisa, ki je v Sloveniji vse bolj aktualna, je Univerza na Primorskem prepoznala kot ključno in  nujno usmeritev z vidika vzdržnosti tako glede virov kot tudi ekonomske odgovornosti družbe in njenega trajnostnega razvoja.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti