login
| EN

Uspehi tretje mednarodne konference TRIPLE i – intuition, imagination, innovation

Koper, 12. maja 2012

Tretja mednarodna konferenca Triple I  je  10. in 11. maja 2012 v hotelu Arija na Debelem Rtiču v Ankaranu v ospredje postavila samomor kot kompleksen družbeni problem.

Samomor je v Sloveniji in v svetu tudi eden večjih javnozdravstvenih problemov, z njim pa se je potrebno z njim ukvarjati celostno: razložiti, razumeti in posledično tudi preprečevati samomorilno vedenje ter videti tudi bližnje po samomoru. Poleg multidisciplinarnega pristopa zahteva tudi motivirane osebe, ki se s tematiko angažirano ukvarjajo. V Sloveniji je število samomorov v upadu od osemdesetih let, kar je še bolj opazno od leta 2000 naprej. Za sedaj enak trend velja tudi za zadnje obdobje, ko smo soočeni z recesijo, vendar smo glede samomorilnega količnika še vedno med desetimi najbolj ogroženimi državami na svetu. Za upad količnika sta zaslužni predvsem večja ozaveščenost javnosti in pestrejša politika preventivnih programov.

Dvodnevno konferenco so sooblikovali svetovno priznani strokovnjaki iz področja suicidologije: dr. Ella Arensman, prof. Enrique Baca-Garcia, prof. Diego De Leo, prof. Heidi Hjelmeland, prof. Maurizio Pompili, dr. Merike Sisask in prof. Onja Tekavčič Grad.

Gostitelj letošnje konference TRIPLE i, prof. dr. Diego De Leo, sicer vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM je povedal, da je bila konferenca organizirana tako, da so lahko udeleženci - v nasprotju z velikimi konferencami, ki so ponavadi tudi oddaljene in drage - poglobljeno spoznali strokovnjake s področja suicidologije, z njimi vzpostavili pristen odnos, soočali svoje izkušnje z njimi ter hkrati snovali skupne ideje in projekte.

Proaktivna izmenjava mnenj, stališč in izsledkov večletnega dela sedmih svetovno priznanih strokovnjakov iz področja suicidologije in 50 udeležencev so največji uspeh konference. Dvodnevna razprava, v kateri so ves čas sodelovali slušatelji  iz najrazličnejših institucij, se je dotaknila vseh aktualnih tem in dejavnikov tveganja za samomor, med njimi tudi vpliva, ki ga imata na duševno zdravje recesija in Facebook

Debate, v katero so se vključevali tudi obiskovalci, so tekle tudi o tem, kateri je pomembnejši dejavnik tveganja za samomor: okoljski ali biološki dejavniki. Ugotovljeno je bilo, da so slednji sicer pomembni, vendar imajo zelo pomembno težo psihološki faktorji ter življenjski dogodki, katerim smo izpostavljeni. Največjo težo ima tako osebna zgodovina posameznika. Predavatelji so se zato dotaknili tudi morebitnega vpliva recesije. Ugotovljeno je, da ta vpliva na posamezne skupine, v tujini ima vpliv predvsem na mlajše moške med 25 in 35 letom.

Facebook predstavlja problem predvsem med mladimi, saj pogosto uporabljajo ta medij za izražanje svojih stisk, vendar to ni medij, kjer bi lahko dobili pomoč. Preventiva je namreč najbolj učinkovita, če temelji na iskrenih in kvalitetnih medčloveških odnosih in tako, da pokažemo pristno skrb za bližnjega. Med starejšimi so samomori v Sloveniji še posebej pereč problem, glavni razlog za to pa je pogosto tudi občutek osamljenosti starostnikov.

Konferenco TRIPLE i je organiziral Slovenski center za raziskovanje samomora UP IAM skupaj z UP FAMNIT in z Univerzo na Primorskem. Koncept konference izhaja iz obeležitve rojstva priznanega slovenskega suicidologa prof. dr. Andreja Marušiča. Ta je v času svojega delovanja izhajal iz svoje intuicije in domišljije pri kreiranju inovativnih pristopov za preučevanje in preprečevanje samomora.

 

Predavatelji in gostitelja

 

Poslušalci in rektor UP

 

Družabni program: degustacija vina in olivnega olja, obisk cerkvice v Hrastovljah in dobra večerja

 

Nekaj spontanih utrinkov

 

Foto: TRIPLE i

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti