login
| EN

V ljubljanski Cukrarni je 2. septembra 2022 potekal dogodek, namenjen seznanjanju javnosti z aktivnostmi ob svetovnem dnevu samomora, ki bo 10. septembra in uradni naznanitvi ključnega dogodka na področju preprečevanja samomora – Univerza na Primorskem bo septembra 2023 gostila 32. Svetovni kongres Mednarodnega združenja preprečevanja samomora (IASP), kar predstavlja posebno čast in dokaz odličnega dela raziskovalk in raziskovalcev na področju samomora, ki na Univerzi na Primorskem od leta 2011 delujejo v okviru Slovenskega centra za raziskovanje samomora na UP Inštitutu Andrej Marušič.

V prvem delu programa, ki ga je povezovala dr. Vita Poštuvan, so prisotne pozdravili dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP, ki je poudarila, da so tovrstni veliki mednarodni dogodki dokaz odlične vpetosti univerze v mednarodno okolje. Prek povezave je čestitke organizatorjem predal dr. Rory O’Connor, predsednik IASP. Dr. Diego De Leo, predstojnik Slovenskega centra za raziskovanje samomora in ugleden svetovni suicidiolog je poudaril pomen slovenske gostitve samomora, ki predstavlja ključen javnozdravstveni problem na nacionalni ravni. Besedo je predal dr. Mojci Gobec, vodji sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb na Direktoratu za javno zdravje Ministrstva za zdravje RS. Napoved kongresa je zaključila ga. Wendy Orchard, direktorica IASP, ki je poudarila kako pomembno je preučevanje in preprečevanje samomora.

V drugem delu dogodka so prisotni predstavili aktivnosti, ki so v preteklem letu pomagale pri izboljševanju duševnega zdravja in ki bodo to podpirale v prihodnjem. 10. September poteka že 20. leto, tokrat pod geslom “Ustvarjajmo upanje z dejanji” - ključni aktivnosti sta prižiganje svečk na svetovni dan in pa akcija Prekolesarimo svet, ki poteka od 10. septmebra do 10. oktobra, svetovnega dne duševnega zdravja. Aktivnosti je predstavila dr. Vita Poštuvan ob ostalih aktivnostih Slovenskega centra za raiskovanje samomora. Dr. Saška Roškar (NIJZ) je predstavila aktivnosti in pa podatke nacionalnega inštituta, Anamarija Zavasnik (predstavnica Slovenskega združenja za preprečevanje samomora/Center za psihološko svetovanje Posvet) pa aktivnosti za osebe v stiski. Več o aktivnostih je na voljo tukaj.

Program je s plesno interpretacijo stiske in duševnega zdravja obogatila plesalka Lia Ujčič, ki je v trodelnem nastopu gledalca popeljala v prikaz telesne stiske, prek ozaveščanja čustvene stiske in do končne osvoboditve.

 


Če ste v stiski, prosimo - poiščite pomoč. Več o strokovni pomoči.

SOS – prva pomoč
116 123: Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111: TOM telefon otrok in mladostnikov (12-20h)
01 520 99 00: Klic v duševni stiski (19-7h)

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti