login
| EN

Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (ARIS) je 21. in 22. novembra organizirala nacionalni dogodek Dan ARIS: Podpiramo odličnost.

Prvi dan je bil namenjen predstavitvi novosti v okviru dejavnosti ARIS, odprti znanosti in evropskim instrumentom ter predstavitvam najvidnejših raziskovalnih dosežkov v navdih mlajši generaciji.

Drugi dan pa so namenili razpravi o sodelovanju med znanostjo ter gospodarstvom. Na Okrogli mizi na temo sodelovanja med znanostjo in gospodarstvom je kot predstavnica Rektorske konference sodelovala tudi rektorica UP, prof. dr. Klavdija Kutnar, ki je misli strnila: »Vsem iz vrst gospodarstva bi sporočila, da so vrata na UP vedno odprta, vsem v raziskovanju (na UP) pa sporočam, da naj se ne bojijo potrkat na vrata gospodarstva, s podporo univerze.«

Po Okrogli mizi so bile predstavljene tudi dobre prakse sodelovanja znanosti in gospodarstva, vključno z raziskovalnimi projekti in ciljnimi raziskovalnimi programi (CRP), zaključenimi v 2022. Med predstavljenimi sta tudi dva projekta UP:


Primer raziskovalno-razvojnega projekta s poslovnim izidom: kako deležnike spodbuditi k intenzivnejšemu sodelovanju pri raziskovalno-razvojnih podvigih? (dr. Nejc Šarabon, UP FVZ)

Aplikativno raziskovalno delo sta zasnovala in izvedla doktorski študent Marc Elmeua González (Španija) in njegov mentor prof. dr. Nejc Šarabon na Univerzi na Primorskem (Slovenija). Izhaja iz obsežnega sklopa študij o vzorcih mišične aktivacije in mehanizmih prenosa udarcev med konjem in jahačem. Pridobljena raziskovalna spoznanja so bila sistematično uporabljena pri razvoju dotične inovacije, da bi na koncu prišli do sedanje zasnove inovativnega ergonomskega stremena, ki zmanjšuje obremenitve na jahača med jahanjem ter verjetnost resnejših poškodb v primeru padca s konja. Gre za ilustrativen primer sinergističnih učinkov med raziskovanjem na univerzi ter inovativnim razvojem (preko 10 objav ter mednarodni patent). Predstavljene bodo zagate tekom projekta in izpostavljene številne sorodne priložnosti, ki zaradi spleta okoliščin ne pridejo do razvoja končnega izdelka s potencialom komercializacije.


Projekt Fortissimo in produkcijski studio Invida (UP FM, CRPZ preko EEN konzorcija)

Projekt Fortissimo je vrhunsko interaktivno digitalno orodje, ki združuje resne igralne tehnike z glasbeno zgodovino, pismenostjo in kognicijo, da ustvari zanimivo in zabavno učno izkušnjo. Do projekta Fortissimo oziroma do projektnega konzorcija 24 projektnih partnerjev je prišlo tudi s pomočjo CRPZ. Tedanji zaposleni je znotraj projekta Enterprise Europe Network - na pobudo italijanskega kolega pri istem projektu - povezal slovensko podjetje INVIDA d.o.o. s projektnim partnerjem v Italiji. Tako je projektnim partnerjem v rekordnem času uspelo sestaviti konzorcij in pridobiti 1.7 milijona nepovratnih EU sredstev. Nastal je projekt Fortissimo, ki je hkrati virtualna glasbena šola in bo na voljo bo v 11 evropskih jezikih in bo namenjena otrokom od 6 do 7 let. Projekt je podprt s strani Ustvarjalne Evrope in bo dostopen prek ministrstev za izobraževanje, šolskih institucij, orkestrov in opernih hiš.


Oba projekta sta bila predstavljena tudi na dogodku Inovacije in pika, ki je potekal 10. novembra, tako med razpravo kot tudi na razstavi v Avli Armerije UP.

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti