login
| EN

V torek, 8. oktobra 2024, sta Univerzo na Primorskem (UP) obiskali Megumi Watanabe in Laura Bortolutti, predstavnici Unescovega regionalnega urada za znanost in kulturo v Evropi. Z obiskom se je spodbudilo raziskovalna in izobraževalna partnerstva med UNESCO in UP ter vzpostavilo morebitno sodelovanje na področju duševnega zdravja in suicidologije.

Predstavniki so se srečali s prof. dr. Vito Poštuvan, namestnico predstojnika UP IAM Slovenskega centra za raziskovanje samomora (SCSR), dr. Nino Krohne, prvo doktorico znanosti programa Suicidologija in duševno zdravje ter mlado raziskovalko in doktorsko kandidatko Vanjo Gomboc.

UP je predstavila inovativno raziskovalno delo na področju duševnega zdravja ter ozaveščanja in prevencije samomora v Sloveniji. Predstavljene so bile aktivnosti SCSR in spletne postaje Živ? Živ!, ki zagotavlja podporo in vire pomoči, podpora duševnemu zdravju študentov in dejavnosti Psihološke svetovalnice UP ter doktorski programu Suicidologija in duševno zdravje, ki je prvi tovrstni v Sloveniji.

Predstavnici UNESCO, Megumi Watanabe in Laura Bortolutti, sta obisk zaključili s srečanjem šestih prejemnikov štipendij Štipendijskega sklada UP, ki so prejeli štipendije iz donatorskih sredstev UNESCO: Aleksandro Zec, Aljo Šlenc, Diarjem Gashijem, Dmytrom Tupkalenkom, Filipom Trajkoskim in Marijo Ćetković.

Ta pobuda je okrepila zavezanost Univerze na Primorskem k podpori nadarjenih študentov s področja STEM, saj jim zagotavlja potrebna finančna sredstva za dosego njihovih akademskih ciljev. Sredstva UNESCO so bila ključna pri ustvarjanju teh priložnosti. Hkrati pa so pripomogla k izboljšanju akademskih dosežkov študentov ter povečanju njihovih kariernih možnosti v okviru univerzitetnega štipendijskega sklada.

  

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti