login
| EN

Univerza na Primorskem je bila prejšnji teden (10.4. – 14.4.) izredno uspešno zastopana na odmevni mednarodni znanstveni konferenci „International conference on groups, graphs and networks” v Pekingu na Kitajskem.

Teorija grafov je zavoljo svoje razširjene aplikativnosti v drugih znanostih (genetika, kemija, logistika, ...) kot tudi v vsakdanjem življenju (informacijske tehnologije), danes eno izmed najbolj propulzivnih področij relevantnega matematičnega raziskovanja.

Na konferenci z udeležbo preko 60 znanstvenikov iz Nove Zelandije, Rusije, Južne Koreje in seveda gostiteljev iz Kitajske, je sodelovalo tudi 14 slovenskih matematikov. Izmed teh so večino (11) predstavljali prav raziskovalci in raziskovalke Oddelkov za matematiko na UP FAMNIT in UP PINT. Poleg šestih predavateljev, od tega  dveh  plenarnih (prof. dr. Dragan Marušič in izr. prof. dr. Aleksander Malnič), so se konference udeležili tudi štirje doktorski študenti UP FAMNIT. Na tak način jim je omogočen kar najhitrejši stik z vodilnimi matematiki iz področja (algebraične) teorije grafov. Na UP FAMNIT in UP PINT smo trdno prepričani, da je to izjemnega pomena za njihov kakovosten raziskovalni razvoj.

S kitajskimi kolegi gojimo raziskovalne stike že 17 let. Zato smo takorekoč iz prve roke priča neustavljivemu prodoru Kitajske, ki ni v znanosti nič manjši kot sicer. Tako močna in relevantna udeležba Slovenije ter UP FAMNIT in UP PINT na omenjeni konferenci ni le pohvala in nagrada našemu trdemu delu ter spodbuda za nadaljevanje le-tega. Pomeni tudi to (ali pa mogoče predvsem to), da je navkljub „majhnosti” Slovenije oziroma Univerze na Primorskem vseeno možno s Kitajsko (kot tudi z ostalim svetom) uspešno sodelovati in tekmovati. Če le delamo stvari ki so relevantne in če jih delamo z vso resnostjo in raziskovalno odličnostjo. Potem smo lahko kljub majhnosti na koncu v samem vrhu.

Dodatne informacije:

doc. dr. Klavdija Kutnar, predstojnica Oddelka za matematiko UP PINT

Tel: 05/66-17-657

e-mail: klavdija.kutnar@upr.si

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti