login
| EN

Vljudno vabljeni na tretje letošnje predavanje z naslovom »Königsberg: A Hidden Key to Graph Theory's Door« ki bo v sredo, 21. februarja 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in prek ZOOM povezave, predaval bo dr. Blas Fernandez, UP FAMNIT in UP IAM. 

Mesto Königsberg, danes eno izmed najbolj prepoznanih v matematiki, je zaradi svoje zanimive lege pritegnilo prebivalce, ki so si zastavili preprosto vprašanje: 'Ali je mogoče prečkati vse mostove mesta, ne da bi se pri tem vračali po isti poti?' To na prvi pogled preprosto vprašanje je kasneje izzvalo misli radovednih matematikov in oblikovalo bistvo teorije grafov. Skozi predavanje boste odkrivali skrivnostno vlogo Königsberga, ki je odklenila vrata v neverjeten svet, kjer se je rodila teorija grafov. Predavatelj bo razkril bistvene ideje grafov - vizualnih predstavitev medsebojno povezanih vozlišč - in se poglobil v njihovo široko uporabnost pri reševanju najrazličnejših problemov.


O predavatelju:

Blas Fernandez, rojen leta 1992 v mestu Alberti, Buenos Aires, Argentina, je leta 2018 končal magistrski študij matematike na Nacionalni univerzi v La Plati. Pred zagovorom magistrske naloge je v okviru Erasmus programa gostoval na Univerzi na Primorskem. Z začetkom študijskega leta 2018/2019 se je Blas Fernandez vpisal na doktorski študij matematike na Univerzi na Primorskem, in od takrat naredil izjemen napredek na področju algebraične kombinatorike. Je avtor dvanajstih visokokakovostnih člankov, na mednarodnih konferencah in raziskovalnih seminarjih pa je predstavil več rezultatov iz svoje doktorske disertacije.

 

/ PRENOS PLAKATA /

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti