login
| EN
torek, 10. september 2024

Svetovni dan preprečevanja samomora

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta leta 2002 razglasili 10. september za svetovni dan preprečevanja samomora – dan, ko se še aktivneje poziva javnost k preprečevanju samomora po vsem svetu. Vsako dejanje posameznika, naj se zdi še tako majhno, lahko obudi upanje pri nekomu, ki se spopada s stisko.

Na Univerzi na Primorskem se s problematiko raziskovanja samomora in predvsem z uvajanjem preventivnih aktivnosti ukvarja Slovenski center za raziskovanje samomora (UP IAM SCRS), ki že več kot desetletje deluje na UP Inštitutu Andrej Marušič, pod vodstvom prof. dr. Diega De Lea in izr. prof. dr. Vite Poštuvan. Pobudnik in ustanovitelj svetovnega dneva za preprečevanje samomora je vodja centra, prof. dr. De Leo.


Svetovni dan preprečevanja samomora, ki ga vsako leto obeležujemo 10. septembra, letos prvič poteka pod geslom »Spreminjajmo razumevanje samomora« – cilj je ozaveščanje o tem, kako pomembno je, da spreminjamo način pogovora o samomoru in njegovo razumevanje. Gre za premik od kulture tišine in stigme h kulturi odprtosti, razumevanja in podpore, kar zahteva sistemsko spremembo. Na ta način lahko ustvarimo bolj podporno in sočutno družbo, v kateri bo samomore mogoče preprečevati.

Po ocenah IASP je kar 5 % svetovnega prebivalstva vsaj enkrat v življenju načrtovalo samomor, vsako leto pa za posledicami samomora umre 800.000 ljudi, oziroma en človek vsakih 40 sekund. Številka na letni ravni presega število umrlih za posledicami umorov in vojn skupaj.

Količnik samomora je v letu 2023 znašal 16,96, kar je najnižji količnik, odkar v Sloveniji sistematično beležimo količnik samomora (od leta 1965). NIJZ navaja, da smo v Sloveniji v letu 2023 beležili 358 samomorov, kar je manj kot leto poprej.


UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora izvaja podporne akcije ob svetovnem dnevu:

PREKOLESARIMO SVET (10. september 2024 – 10. oktober 2024)

Namen akcije je širjenje zavedanja o možnosti preprečevanja samomorilnega vedenja ter zmanjševanje stigme, s ciljem skupaj prekolesariti obseg Zemlje - 40.075 kilometrov. »Po zbranih podatkih smo 2022 in 2023 v Sloveniji kar dvakrat presegli zadani cilj in se tako uvrstili na vrh lestvice Mednarodne zveze za preprečevanje samomora,« je uspeh komentirala izr. prof. dr. Vita Poštuvan.

Več o akciji na voljo na povezavi: https://zivziv.si/prekolesarimo-svet-2024/

PRIŽIG SVEČE IN RUMENE PENTLJE (10. september 2024)

Tudi letos se pridružujemo pozivu Mednarodne zveze za preprečevanje samomora (IASP) - Prižig sveče v podporo, spomin in upanje – na svetovni dan preprečevanja samomora. Bližnji in svojci, ki so koga izgubili zaradi samomora ali so se soočali s samomorilno stisko bližnjega, so lahko tudi sami v stiskah in so še posebej ogrožena, a žal velikokrat spregledana skupina. Mednarodni simbol za izraz sočutja je rumeno-oranžna pentljica. Tako lahko letos 10. septembra ob 20.00 na svoji okenski polici prižgete svečko v podporo pri preprečevanju samomorilnega vedenja, v spomin umrlim in kot upanje za žalujoče.

DAN POVEZOVANJA (27. september 2024)

V lanskem septembru je UP gostila 32. Svetovni kongres Mednarodne zveze za preprečevanje samomora (IASP), na katerem je skoraj 800 udeležencev iz več kot 80 držav pripravilo prek 700 predstavitev. Tudi letos so pripravili aktivnosti, ki bodo potekale vse do 10. oktobra (svetovnega dne duševnega zdravja).

V sklopu gostovanja 32. svetovnega kongresa Mednarodne zveze za preprečevanje samomora (IASP), je lansko leto UP IAM SCRS organiziral prvi Dan povezovanja – dogodek, namenjen širši javnosti, še posebej posameznikom z izkušnjo samomorilnega vedenja, njihovim bližnjim, žalujočim in strokovni javnosti. Letošnji Dan povezovanja: spreminjanje razumevanja stisk in krepitev podpore mladim bo potekal v petek, 27. septembra 2024, v starem mestnem jedru Kopra, v avli Armerije in v prostorih UP Fakultete za humanistične študije. Geslo letošnje prireditve je "V stiski nismo sami" – dogodek bo nudil pester program aktivnosti, vključno z interaktivnimi delavnicami in predavanji za mladostnike, študente in odrasle ter tržnico organizacij za pomoč mladim v stiski.

V okviru dogodka bo potekala otvoritev razstave ustvarjalnega natečaja A (se) štekaš?!?, ki bo na voljo za ogled v avli Armerije Univerze na Primorskem od 13. septembra do 10. oktobra. Razstavo sestavljajo vsa nagrajena literarna in likovna dela ter video prispevki zadnjega desetletja ustvarjalnega natečaja.

Več o dogodku je na voljo na povezavi: https://zivziv.si/danpovezovanja-2024/


TRIPLE I: INTUICIJA, DOMIŠLJIJA IN INOVACIJE V SUICIDOLOGIJI

Že 15. leto smo izvedli konferenco Triple i, ki je letos naslavljala temo »Ali je uspešno preprečevanje samomora obsojeno na stagnacijo?«. Konferenca, ki poteka v spomin na pokojnega prof. Andreja Marušiča, je bila prvotno namenjena strokovnjakom iz Slovenije, sedaj pa privablja udeležence iz celega sveta, še posebej iz držav v razvoju. Letošnje edicije se je udeležilo kar 350 oseb iz 44 držav. Vita Poštuvan ob tem komentira: »Najbolj sem vesela udeležbe tistih, ki prihajajo iz držav v razvoju, saj so jim tradicionalni formati konferenc običajno težje dostopni. Njihovo zadovoljstvo in prenos znanja o preprečevanju samomora v prakso dajeta smisel našemu delu in nadaljevanju tega dogodka.«

Več o konferenci na voljo na povezavi: https://zivziv.si/intuition-imagination-innovation-in-suicidology-2024/


Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:

112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)

Pomoč za mlade je na voljo tudi na spletni strani To sem jaz.

Več kontaktov in informacij na voljo tukaj: https://zivziv.si/sos/

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti