login
| EN
ponedeljek, 16. oktober 2023

Rektoričin dan 2023


Zaposleni na UP boste na rektoričin dan imeli na voljo bogat program delavnic, pohodov, izletov in drugih srečanj, na katera so vabljeni tudi študenti. Na nekatere dogodke se morate prijaviti zaradi lažje organizacije. Glede na lansko izvedeno anketo smo se potrudili, da se lahko udeležite več dogodkov tekom dneva, nekaj jih ponavljamo, da jih lahko obiščete tekom let.

PROGRAM

V nadaljevanju smo vam po sklopih pripravili pregled programa. Vabljeni ste, da si preberete celoten program ter si skombinirate aktivnosti iz različnih sklopov. Prijavnica je enotna za vse sklope, rok za prijavo pa poteče v torek, 17. oktobra 2023 ob 10. uri. V kolikor bodo kakšne spremembe, vas bomo o tem pravočasno obvestili. V primeru izrednih razmer si pridržujemo pravico do spremembe programa.

OBRAZEC ZA PRIJAVO


ŠPORTNO 

  • Kolesarski izlet po Parenzani od Kopra do Milj in nazaj (Težavnost: 3)

9.00, mixUP | Obvezna je popolna oprema. Zbirališče bo na podestu za stavbo UP ob 9.00. Izlet vodi Alex Žigante (RIC UP).

  • Sprehod ob morju od Kopra do Izole (in nazaj) vse do Simonovega zaliva z možnostjo vodenega ogleda Arheološkega parka ob 11.00 (Težavnost: 1)

9.30, Žusterna, 11.00 voden ogled | Zbirališče bo ob vstopu na makadamsko parkirišče v Žusterni ob 9.30. Sprehoda nista vodena.

  • Sprehod ob morju od Kopra do Izole (in nazaj) z možnostjo vodenega ogleda stavbe InnoRenew CoE ob 11.00 (Težavnost: 1)

9.30, Žusterna, 11.00 voden ogled | Voden ogled bo potekal v angleškem jeziku.
Zbirališče bo ob vstopu na makadamsko parkirišče v Žusterni ob 9.30. Sprehoda nista vodena.

  • Sprehod ob morju od Turistice do Pirana (in nazaj), z ogledom Akvarija (Težavnost: 1)

9.30, UP FTŠ | Sproščen sprehod do Pirana z možnostjo skupinskega ogleda Akvarija ob 10.30. Sprehod ni voden. 

Zbirališče bo na parkirišču ob Turistici ob 9.30.

  • Pohod Tinjan s ŠportUP (Težavnost: 3)

9.30, Dekani | Krožni sprehod po poti na Tinjan

Zbirališče bo na parkirišču pri pokopališču v vasi Dekani ob 9.30. Izlet vodi Luka Kejžar (Šport UP).

  • Po sledeh migrantov – pričevanja življenjskih zgodb (Težavnost: 1)

10.30, Potniški terminal Koper | Ekološko-trajnostni sprehod po izbranih istrskih migrantskih poteh v okolici Dragonje, ki opozarja tudi na migracijske trende v naši regiji in težak položaj migrantov, ki prečkajo naše meje (t. i. balkanska pot) ali pa to poskušajo, pri čemer za seboj puščajo sledi, ki jih bomo spremenili v razstavne artefakte, ki lahko dokumentirajo življenje in upanje "vsakdanjih ljudi" v iskanju boljšega sveta, kot so to počeli z migracijami pred desetletji.

Zbirališče bo na parkirišču pod dvigalom na potniškem terminalu ob 10.30. Prosimo, javite ali lahko zagotovite prevoz ali, če ga potrebujete. Izlet vodita dr. Michael Mrissa (rektorat UP) in dr. Katja Hrobat Virloget (UP FHŠ).


KULTURNO - DRUŽABNO

  • Literarni sprehod po Kopru z branjem poezije in sproščujočim zaključkom s čajem ter kavo

9.0010.30, okolica UP in mixUP | Srečanje Knjižnega kluba UP bo potekalo v obliki ležernega sprehoda po literarnih kotičkih v okolici univerze, obiskom knjižnice in zaključkom s kavo ter čajem v mixUPu.

  • UPreplet (Prostovoljstvo UP)

10.3012.30 v mixUP | Letos vse, ki bi si želeli narediti odmor med delom, ne uspete pa na dogodke vabimo, da prinesete od doma karkoli ustvarjalnega – kar radi počnete ali ustvarjate, v mixUPu pa potem na to temo poklepetate ali podelite znanje z sodelavkami in sodelavci. Izdelke lahko odložite in predali jih bomo ustreznim dobrodelnim organizacijam.


DELAVNICE IN SREČANJA 

  • Potopisno predavanje: 51 dni Tajske in Filipinov - Lovrenc Habe (UP PEF)

8.30–9.30, P2, UP PEF | Med potopisom boste zavohali ulice Bangkoka, se vrgli v blatne ceste in se peljali po sumljivih betonskih cestah, vse tja do otročjih slonov. Na predavanju boste slišali srčne domačine, spoznali lady boye in samomorilne opice.

  • Stres in čuječnost na delovnem mestu - Meta Lavrič (UP IAM, SCRS)

11.0012.00, avla UP FAMNIT | Na delavnici bomo spoznali osnove čuječnosti, ki predstavljajo temelj za soočanje z različnimi vsakodnevnimi situacijami. Spoznali in preizkusili bomo tudi praktične vaje čuječnosti, ki jih, če to potrebujemo, lahko izvajamo tudi na delovnem mestu. Opremili se bomo torej z znanjem in spretnostmi, ki nam lahko pomagajo pri obvladovanju stresa tako v zasebnem življenju kot na delovnem mestu. 

  • ChatGPT API on Raspberry Pi – dr. Igor Rižnar (UP FM)

13.00–14.00, P2, UP FM | Uporaba ChatGPT na računalniku Raspberry Pi z implementacijo Open AI API.

  • Osnove investiranja – dr. Jan Frančeškin (UP FM)

14.0015.00, P2, UP FM | V zadnjih letih je bilo svetovno gospodarstvo pod veliko preizkušnjo. Priča smo bili globalni pandemiji COVIDA – 19 katera se je v letu 2022 prevesila v obdobje povišane inflacije. Prav povišana inflacija ter mizerne obrestne mere na bančne depozite silijo posameznika oziroma gospodinjstva v izpostavljenost bolj tveganim naložbam. Tukaj pa se postavlja ključno vprašanje finančne pismenosti, ki je predpogoj za smotrn izbor portfelja nekoliko bolj tveganih naložb.


PREDAVANJA

  • Poslanstvo znanja v obdobju umetne inteligence - pogled z zornega kota človeka – dr. Simona Kustec

10.0011.00, P1, UP FM | Namen predavanja bo spregovoriti o prihodnji viziji in vlogi, ki jo nosi znanje v novem, šestem valu t.i. tehnološke revolucije, ki jo zaznamuje umetna inteligenca. V tem pogledu bodo predstavljena različna poslanstva (kategorizacije) znanja in njihova pomembnost pri razvoju umetne inteligence. Osrednji del prispevka bo izpostavljal vlogo znanja kot moralnega kompasa in družbenega vratarja tehnološkega razvoja umetne inteligence. Izhajajoč iz teze, da je potrebno za namene nadaljnjega civilizacijskega razvoja tudi do rabe znanja pristopiti premišljeno, bodo izpostavljeni izbrani zgodovinski primeri uporabe znanja za razvoj tehnoloških inovacij, ki so imele za nadaljnji razvoj družb negativne posledice. Vse prikazane ugotovitve bodo v zaključku služile kot odprti prostor za nadaljnjo razpravo o podobi in poslanstvu različnih vrst znanj za k človeku-usmerjeni tehnološki napredek.

  • Vprašanja enakosti spolov – predstavitev projekta AGRIGEP - Dr. Štefan Bojnec in dr. Patricia Blatnik

12.0013.00, P1, UP FM | Evropska unija daje velik poudarek enakosti spolov, pri čemer pozornost usmerja tudi na problematiko enakosti spolov v raziskovalnih in izobraževalnih ustanovah. Prav tako ima tudi naša univerza že sprejet Načrt za enakost spolov na UP, ki opredeljuje vizijo in poslanstvo UP pri zagotavljanju enakosti spolov ter drugih enakosti za obdobje 2021–2027. Vseeno pa so vprašanja enakosti spolov različna tudi glede na področja študija in raziskovanja, pri čemer so na primer na področjih znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike že dobro poznana in so razviti tudi posebni akcijski načrti. Nekatera druga področja pa še nimajo sistematično opredeljenih zanje specifičnih ukrepov in načrtov za njihovo blažitev. Cilji projekta AGRIGEP, pri katerem UP FM sodeluje še s petimi konzorcijskimi partnerji, so med drugim pripraviti oceno trenutnega stanja izvajanja politike enakosti spolov ter izboljšati zmogljivosti z intenzivno krepitvijo zmogljivosti. Ti rezultati bi lahko vodili tudi k dolgoročnim institucionalnim reform in vzpostavitvi sistema vključevanja vprašanj enakosti spolov v izobraževalni sistem ter strokovno usposabljanje študentov. Vabljeni na predstavitev projekta AGRIGEP, na kateri boste lahko izpostavili tudi svoja vprašanja in izkušnje ter tako pripomogli k iskanju rešitev.


SPREMLJEVALNI DOGODKI

  • PROMOCIJA DOKTORJEV ZNANOSTI

četrtek, 19. 10. 2023, ob 12.00 v Avli Armerije UP.

Prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost UP, dr. Štefko Miklavič, bo v doktorice in doktorje znanosti inavguriral 13 novih doktorandk in doktorandov, ki so študij zaključili med marcem in septembrom 2023.

  • PRVI DOGODEK - LITERARNI VEČER - V NOVI KNJIŽNICI UP

četrtek, 19. 10. 2023, ob 19.00 v Univerzitetni knjižnici Univerze na Primorskem  (Trubarjeva 1, 6000 Koper).

Marcello Potocco bo predstavil svojo zadnjo pesniško zbirko z naslovom Odisej(ka) v labirintu. Pogovor bo vodila Barbara Jurša Potocco.

Marcello Potocco je pesnik, raziskovalec književnosti in univerzitetni profesor. Diplomiral in doktoriral je iz primerjalne književnosti in literarne teorije na ljubljanski Filozofski fakulteti, zdaj pa predava na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Doslej je izdal šest pesniških zbirk. Za zbirko Popravki pesniške zbirke je bil leta 2008 nominiran za Veronikino nagrado, za zbirko "Via Francigena" pa leta 2012 za Jenkovo nagrado. Sodeloval je na literarnih festivalih doma in v tujini, njegove pesmi pa so prevedene v številne tuje jezike, med drugim v antologiji slovenske poezije v hebrejščini in v češčini. V zadnjem času je bil predstavljen tudi v dvojezičnih izdajah sodobne slovenske poezije v italijanščini in nemščini.

  • URADNA OTVORITEV ŠTUDENTSKEGA DOMA PRISOJE 9b

petek, 20. 10. ob 12h, Prisoje 9a

Na prvi študijski dan so UP Študentski domovi odprli prenovljeni del v Prisojah. Pomembna pridobitev študentom prinaša 82 dodatnih ležišč v, z lastno kopalnico in kuhinjo, opremljenih dvo- ali troposteljnih dobah. Novi del doma se drži obstoječega doma ŠD Prisoje, ki ima 160 študentskih postelj. Skupaj bo tako ŠD Prisoje imelo 121 sob z 242 ležišči. Konec leta 2022 UP je od Luke Koper, d.d. odkupila tudi bivši Garni hotel Pristan in v njem že uredila 55 postelj za študente v 18 sobah , ki so jih študenti zasedli že februarja letos.
 

  • DAN ETIKE: POSVET O TRENDIH NA PODROČJU AKADEMSKE ETIKE IN INTEGRITETE

četrtek, 24. 10. ob 12h, predavalnica Burja 1 na UP FHŠ.

V zadnjih letih in mesecih beležimo na področju akademske integritete in etike večje premike, saj smo priča vzniku orodij umetne inteligence v visokošolskem prostoru obenem pa beležimo paradigmatski premik v pristopanju k kršitvam študentov. Umetna inteligenca tako vzbuja precej vprašanj, povezanih s kakovostjo in kredibilnostjo študentskih izdelkov, medtem ko se na področju kršitev študentov od retributivne pravičnosti ukrepanje preveša v restitutivno pravičnost, ki skuša razumeti okoliščine nastanka kršitev. Na dogodku bo predstavljeni tudi izsledki delovna skupina za pripravo dokumenta z delovnim naslovom "Stališče do rabe umetne inteligence na Univerzi na Primorskem" in delovne skupine za izvajanje Načrta integritete UP.


OBRAZEC ZA PRIJAVO

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti