login
| EN
sreda, 11. september 2013

Prelomnice prof. dr. Diega De Lea

Prof. dr. Diego de Leo, mednarodno priznan psihiater in eden od vodilnih svetovnih raziskovalccev na področju preprečevanja samomorov ter vodja UP IAM, Slovenskega centra za raziskovanje samomora, svoje izjemno uspešno delo slovenski javnosti predstavlja z novo knjigo PrelomniceNeobičajno popotovanje v globine samomora. Knjiga je slovenski prevod  uspešne in odmevne knjige Turning Points – An Extraordinary Journey Into the Suicidal Mind.

Profesor Diego De Leo nas v knjigi popelje na potovanje do meja razuma in preko njih nakaže luči rešitve. Spoznamo zgodbe ljudi, ki so zgolj zaradi srečnega spleta okoliščin preživeli poskus samomora, in ljudi, ki so zaradi samomora izgubili bližnjega. Njihove osebne zgodbe, predstavljene v obliki pisem avtorju, razkrivajo mnoge razsežnosti človeškega duha, predvsem njegovo sposobnost, da najde pot  iz najtemačnejših krajev, kjer se zdi, da je vse izgubljeno.

Ne gre za priročnik o psihopatologiji, ampak za zelo človeški pogled na kompleksnost samomorilnega vedenja in prizadevanja psihologije kot znanosti za razumevanje teh najhujših človeških tragedij. Odločitev za samomor je v nekaterih primerih lahko hitra in racionalna, navadno pa je posledica mnogo let trajajočega procesa v posamezniku.

Diego bralcu razkriva kompleksne osebne podrobnosti 12 življenjskih zgodb, katerim dodaja svoje interpretacije in komentarje, ki služijo kot vodilo pri razumevanju mnogih sporočil, skritih v zgodbah.

Knjiga je izšla v sozaložbi Založbe Univerze na Primorskem in društva Ozara Slovenija ter s strokovno pomočjo in finančno podporo UP IAM, Slovenskega centra za raziskovanje samomora.

 

*****

Diego De Leo je profesor psihiatrije in vodja Inštituta za raziskovanje in preprečevanje samomora na Univerzi Griffith (Brisbane, Avstralija) ter Slovenskega centra za raziskovanje samomora na UP IAM. Sodi med najuglednejše svetovne psihiatre, specializirane za fenomen samomora. Za svoje raziskave je prof. De Leo prejel številne ugledne mednarodne nagrade in priznanja, med drugim tudi nagrado Mednarodnega združenja za preprečevanje samomora (1991), britanska kraljica Eloizabeta II, pa mu je letos podelila plemiški naziv za zasluge in znanstveno-raziskovalno delo na področju medicine – psihiatrije ter za postavitev smernic delovanja na področju preprečevanja samomora na nacionalni in mednarodni ravni.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti