login
| EN

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je na slavnostni akademiji, ki je potekala v Prešernovi dvorani SAZU v torek, 30. maja 2023, podelila priznanja Prometej znanosti za leto 2022, med nagrajenci za Prometeja znanosti za leto 2022 so UP Pedagoška fakulteta (UP PEF) skupaj z Radiom Koper in raziskovalni inštitut InnoRenew CoE. Komunikator znanosti za leto 2022 je postal dr. Lovrenc Lipej, redni profesor na UP FAMNIT.

Prometeja znanosti je prejel InnoRenew CoE (Center za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja), ki ga je Univerza na Primorskem s konzorcijem projektnih partnerjev ustanovila v letu 2017. V njem sedaj v petih raziskovalnih skupinah na izrazito interdisciplinaren način deluje 68 strokovnjakov iz 20 različnih držav.

Svojo odličnost najlažje nazorno prikažejo z novo stavbo njihovega inštituta, kjer je za doseganje trajnostne gradnje združeno vrhunsko znanje z več področij, vključno z arhitekturo, gradbeništvom, strojništvom, psihologijo, ergonomijo, informacijsko tehnologijo, znanostjo o lesu in znanjem multidisciplinarnih raziskovalcev na področju zdravih bivalnih okolij.

Stavbo si je v tem času s spremstvom ogledalo že več kot 2.300 ljudi vseh generacij.

Od ustanovitve naprej si neprestano prizadevajo za popularizacijo znanosti o lesu in trajnostni gradnji na različne načine – preko nacionalnih in mednarodnih združenj, udeležbo na sejmih, okroglih mizah in posvetih ter s pedagoškim delom na fakultetah slovenskih in tujih univerz, delavnicami na osnovnih in srednjih šolah ter z aktivnim sodelovanjem pri sooblikovanju študijskih programov, kot sta »Trajnostno grajeno okolje« in »Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja«.

Za obveščanje slovenske in mednarodne splošne javnosti uporabljajo številne kanale – družbena omrežja, spletne strani, objave v različnih rednih rubrikah, novičniki, časopisi ter revije, TV in radijske oddaje, konference, s prirejanjem različnih dogodkov, razstav, slovesnosti in mednarodnih konferenc ter z aktivnostmi Živega laboratorija InnoRenew CoE.

Med prejemniki najvišjega in edinega tovrstnega priznanja – Prometej znanosti, ki je dosedaj vpeljano za tiste raziskovalce, umetnike, učitelje in novinarje, ki se odlikujejo v komuniciranju znanosti z različnimi javnostmi, je tudi UP Pedagoška fakulteta (UP PEF), Oddelek za razredni pouk, ki je skupaj z Radiom Koper ustvarila niz osmih radijskih oddaj »Ena mačka, štiri miši«.

Poljudnoznanstvena oddaja skozi pripovedni preplet širši javnosti približuje eno najpomembnejših znanosti – matematiko, in to še iz časa najstarejših civilizacij (poznega neolitika, Mezopotamije, starega Egipta, Indije, Stare Grčije in arabskega sveta). Poslušalce dodatno pritegnejo duhoviti izreki, glasbena podlaga in svojevrsten stil voditelja/urednika. Prispevke za oddajo so pripravili prof. dr. Mara Cotič (didaktika matematike), prof. dr. Darjo Felda (profesor matematike) in asist. Daniel Doz (profesor matematike), vsi iz Oddelka za razredni pouk UP PEF. Oddaja je bila na sporedu vsak ponedeljek v aprilu in maju, v letu 2022 (arhiv oddaj).

Častni naslov Komunikator znanosti za leto 2022 pa je prejel dr. Lovrenc Lipej, redni profesor na UP FAMNIT, kjer svoje znanje predaja študentom predmetov »Biodiverziteta morja«, »Biotska globalizacija v oceanih«, »Ekologija morja« in »Izbrana poglavja iz zoologije morskih živali«.

Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti