login
| EN

16. september 2024 – Evropski projekt "Modular Mental Health Toolbox" (MentBox) se uradno začenja z dogodkom, ki ga gosti Andaluzijska zdravstvena služba v Sevilli, Španija. Projekt, financiran s strani EU, si prizadeva premostiti vrzel med najboljšimi praksami na področju duševnega zdravja in njihovo implementacijo v državah članicah EU


Glavni cilj projekta je prepoznati in prilagoditi učinkovite intervencije na področju duševnega zdravja, ki so usmerjene na depresijo, samomorilnost in neklinične stiske, za ranljive skupine prebivalstva. Digitalni priročnik, Modularni pripomoček za duševno zdravje (MH-Toolbox), bo državam članicam EU pomagal pri implementaciji teh intervencij. MH-Toolbox bo vključeval prakse, ki temeljijo na dokazih, razvite v preteklih in tekočih projektih, financiranih s strani EU, ter bo prilagojen specifičnim ranljivim skupinam s procesom soustvarjanja, v katerega bodo vključeni zdravstveni delavci, ministrstva in pacienti.

MentBox se bo osredotočal na potrebe po duševnem zdravju ranljivih skupin, kot so migranti, razseljene osebe, brezposelni in, prvič doslej, romska skupnost. Projekt bo v sodelovanju s stabilno romsko skupnostjo v Sevilli razvijal in preizkušal prilagojene intervencije, ki bodo naslavljale edinstvene izzive, s katerimi se soočajo Romi, vključno z diskriminacijo, socialno izključenostjo in neustreznim dostopom do zdravstvenih storitev.

Triletni projekt bo izvajal konzorcij, ki ga koordinira Evropska zveza proti depresiji (EAAD) in ga sestavljajo štirje evropski partnerji z obsežnim in multidisciplinarnim znanjem. Konzorcij vključuje strokovnjake za duševno zdravje, duševne motnje, preprečevanje samomora, duševno zdravje na delovnem mestu in javno politiko: World Health Collaborative Centre for Mental Health Services Research, Autonomous University of Madrid (UAM); Andalusian Health Service, Seville; Slovenski cecnter za raziskovanje samomora Univerze na Primorskem in Global Alliance of Mental Illness Advocacy Network Europe (GAMIAN).

Projekt MentBox sofinancira European Health and Digital Executive Agency (HaDEA).

Za več informacij o projektu prosimo kontaktirajte: mentbox@uam.es.

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti