login
| EN

Namestnica direktorice InnoRenew CoE, profesorica na Univerzi na Primorskem in prva prejemnica projekta Pathfinder Evropskega sveta za inovacije (EIC) v Sloveniji. Pridobitev izr. prof. dr. Anne Sandak predstavlja pomemben dosežek, saj je to prvi Pathfinder projekt v državi, ki ga vodi ženska znanstvenica.


Evropski svet za inovacije je v okviru razpisa Pathfinder 2024 izbral 45 projektov izmed 1110 prijav, ki se osredotočajo na razvoj naprednih tehnologij v različnih sektorjih, vključno z zdravjem, umetno inteligenco, okoljem in energijo. Skupna vrednost financiranja znaša 138 milijonov evrov.

Med izbranimi je tudi projekt dr. Sandak z naslovom REMEDY – Archibiome Tattoo for Resistant, Responsive, and Resilient Cities. Gre za tretji Pathfinder projekt, ki ga koordinira slovenska inštitucija, konzorcij pa združuje šest partnerjev iz Slovenije, Avstrije, Nizozemske in Slovaške. Poleg raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE sodelujejo še Univerza v Ljubljani, Tehnična univerza v Gradcu, TIGER Coatings, Xylotrade B.V. in Qres Technologies. Podporo projektu je izkazala tudi Univerza na Primorskem.

Cilj projekta REMEDY je doseči preboj na področju temeljnih raziskav v mikrobiologiji in sintezi, prenesti znanje in izkušnje v znanost o materialih v obliki inženirskih živih materialov ter razviti združljive postopke biofabrikacije, ki omogočajo personalizirano oblikovanje v arhitekturnem kontekstu. Prilagojeni in izdelani mikrobni konzorciji bodo ustvarili mikrobiom, ki bo zagotavljal odpornost proti patogenim mikroorganizmom, omogočal sekvestracijo ogljika, proizvodnjo kisika in bioremediacijo. Z dekoracijo po meri in funkcionalnostjo različnih površin stavb bo REMEDY spodbudil probiotično arhitekturo in uvedel metabolično razmišljanje v krožno gradbeništvo.

»Zelo sem ponosna in počaščena, da je Evropski svet za inovacije potrdil pomembnost naše raziskovalne ideje. Veselimo se začetka dela na projektu in razvijanja novega izdelka in nove prelomne tehnologije za gradbeni sektor,“ je dejala izr. prof. dr. Anna Sandak.


Programi EIC Pathfinder so namenjeni podpori najbolj prodornih inovacij oz. inovacijskih projektov z namenom zagotovitve ustreznih oblik financiranja in podpornih storitev za učinkovito pretvorbo teh inovacij v tržne produkte.

InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem bosta s tem prestižnim projektom EIC lahko še naprej premikala meje najsodobnejših raziskav, povezanih z inženirskimi živimi materiali, kar bo Slovenijo postavilo v ospredje tehničnih inovacij in trajnostne arhitekture.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti