login
| EN
petek, 14. junij 2013

CSASC 2013 JE NAVDUŠILA MATEMATIKE

 

V organizaciji slovenskih matematikov se je 13. junija v Kopru končala mednarodna matematična konferenca CSASC 2013. Univerza na Primorskem (UP) je gostila 150 svetovnih matematikov iz 21 držav.

Po besedah predsednika znanstvenega odbora konference prof. dr. Tomaža Pisanskega, je bila konferenca pomemna z več vidikov. Poleg tega, da so udeleženci uživali ob odkrivanju Kopra in Slovenije, je zaupanje za organizacijo tako velike konference tudi veliko priznanje manjšim evropskim matematičnim društvom. Konferenca namreč vsaki dve leti poteka pod okriljem slovenskega, katalonskega, avstrijskega, slovaškega in češkega društva matematikov.

Veliko priznanje je slovenskim matematikom izkazalo tudi Evropsko matematično združenje, ki je obisk v Kopru sponzoriralo prestižnemu gostu, norveškemu profesorju dr. Johnu Eriku Fornaessu. Profesor, ki tesno sodeluje s slovenskimi matematiki, med njimi s prof. Francijem Forstneričem, je ob svojem drugem letošnjem obisku Slovenije povedal: »Slovenski matematiki so na svojem področju zelo uspešni in imajo močne mednarodne povezave. Sam sem tudi mentor mnogim mladim matematikom. Da bi to znanost še bolj približali mladim, pa bi bilo treba nameniti več sredstev za njeno promoviranje. Veliko truda, kar se obrestuje, zato vložimo v mednarodne izmenjave med mladimi matematiki iz Evrope in s sveta«.

Profesor dr. Fornaess je bil navdušen tudi nad organizacijo CSASC 2013, ki je odličen primer izmenjave mnenj, spoznanj, obenem pa možnost sproščenega druženja in navezovanja novih stikov.

Skrb za mlade slovenske matematike je izpostavil tudi prof. Pisanski. Prepričan je, da je bila konferenca odlična priložnost zanje, saj so spoznavali svetovno priznane strokovnjake in si pridobivali izkušnje s predstavitvami svojega dela pred številčnim eminentnim svetovnim matematičnim avditorijem: »Če v tujino na študij pošljemo enega študenta, imamo doma enega izobraženega študenta več. Če pa k nam pride cvet svetovne matematike, imamo izobraženih študentov veliko«.

*****

Konferenca CSASC se je razvila iz različnih srečanj svetovnih matematikov. Prva CSASC konferenca je bila leta 2010 v Pragi, druga leto pozneje v Kremsu, kjer so se organizatorji odločili, da se bodo v prihodnje srečevali vsaki dve leti. Tokrat so organizacijo prevzeli slovenski matematiki z UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, UP Inštituta Andrej Marušič, Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko ter Univerze v Ljubljani, Fakulteti za matematiko in fiziko.

Utrinki s konference (foto Alen Ježovnik in organizatorji)

prof. dr. John Erik Fornaess

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti