login
| EN

Vabilo na novinarsko konferenco ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora

Koper, 6. september 2012

 

10. september sta leta 2002 Mednarodno združenje za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasili za Svetovni dan preprečevanja samomora. V ponedeljek ga bomo obeležili že desetič.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto naredi samomor milijon ljudi.Obeležitev Svetovnega dne preprečevanja samomora vsako letoponudi priložnost ozaveščanja širše javnosti o tem, da je samomor oblika prezgodnje umrljivosti, ki se jo lahko prepreči.Hkrati nudi dan priložnost, da se zmanjša stigma, ki je povezana s samomorom. Letošnje geslo je Preprečevanje samomora po vsem svetu: krepitev varovalnih dejavnikov in vzbujanje upanja.

Desetletje raziskav in preučevanja samomora je osvetlilo številne dejavnike, ki lahko vplivajo na razvoj samomorilnega vedenja. Hkrati je to desetletje ponudilo inovativne preventivne pristope, usmerjene v zmanjševanje dejavnikov tveganja in krepitev varovalnih dejavnikov. Pri tem niso pomembni le strokovnjaki, pač pa sleherni izmed nas, ki zmore in mora prepoznati stisko sočloveka ter se nanjo odzvati.

Pomemben korak na področju preprečevanja samomora predstavlja ustanovitev Slovenskega centra za raziskovanje samomora lani, prvega tovrstnega centra v Sloveniji, ki deluje v okviru Inštituta Andrej Marušič Univerze na Primorskem.

Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v ponedeljek, 10. septembra 2012, ob 11. uri v sejni dvorani Pretorske palače (1. nadstropje), Titov trg 1, Koper.

Nagovorili vas bodo:

- prof. dr. Dragan Marušič, rektor Univerze na Primorskem,

- prof. dr. Diego de Leo, vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora (SCRS UP IAM), svetovno priznan suicidolog, ustanovitelj Svetovnega dne preprečevanja samomora in

- Vita Poštuvan, namestnica vodje Slovenskega centra za raziskovanje samomora

 

Vljudno vabljeni!

 

 

Za dodatne informacije:

 

Katja Pišot, univ. dipl. prav.

Vodja kabineta rektorja

Capogabinetto del Rettore

Head of Rector's Office

 

Univerza na Primorskem / Universita` del Litorale / University of Primorska

Titov trg 4, 6000 Koper

tel.:      +386 (0)5 611 7503

fax:      +386 (0)5 611 7530

e-mail:  katja.pisot@upr.si

http:     www.upr.si

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti