login
| EN

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) je uspešno zaključila že 10. edicijo akcije »Prekolesarimo svet«. Dogodek je povezal udeležence z vseh koncev sveta v skupnem poslanstvu ozaveščanja o preprečevanju samomora. Akcija je potekala virtualno, kar je udeležencem omogočilo, da so hodili, tekli in kolesarili širom sveta in svoje kilometre oddali prek spleta.

Letošnji dogodek je doživel neverjeten porast udeležbe, saj se je več kot 5.000 udeležencev iz več kot 45 držav združilo, in skupaj premagovalo stigmo povezano s samomorilnim vedenjem. Ekipe in posamezniki z vsega sveta so se pridružili mesečnemu dogodku, ki traja od svetovnega dneva preprečevanja samomora do svetovnega dneva duševnega zdravja, pri čemer smo zabeležili izjemnih 275.335 kilometrov.

Svetovni dan preprečevanja samomora je namenjen vsem; tistim, ki jih pestijo stiske in ne vedo, kako naprej in tistim, ki so prizadeti zaradi izgube bližnjega. Slednje izpostavlja tudi geslo »Ustvarjajmo upanje z dejanji«. 


Cilj je navdihniti zaupanje in svetlobo v vseh nas – naša dejanja, ne glede na to ali so majhna ali velika, lahko prinesejo upanje tistim, ki se morda borijo.


V okviru aktivnosti Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, smo združili moči z NIJZ Območno enoto Murska Sobota in akcijo Kilometri za življenje. Skupaj smo namreč prevozili neverjetnih 102.164 kilometrov in ponovno zasedli vrh lestvice akcije »Prekolesarimo svet«.

Vsem sodelujočim se iskreno zahavljujemo in si želimo, da bomo v naslednjih letih spet skupaj ustvarjali upanje z dejanji!

 

 

 

  

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti