login
| EN
ponedeljek, 6. november 2023

Novembra v novicah – TRANSFORM4EUROPE

Po letu in pol pridruženega članstva je Univerza na Primorskem z novembrom postala polnopravna članica evropske univerze Transform4Europe (T4EU). T4EU je evropska univerza, ki združuje institucije z obmejnih prostorov 10 evropskih držav, ki skupaj podpirajo in spodbujajo zeleni in digitalni prehod ter vključujočo družbo.

S 1. novembrom 2023 se hkrati začenja tudi novo projektno obdobje, ki omogoča podporo povezovanju v začetni fazi in gradnjo skupne institucije. Evropska komisija je namreč 3. julija 2023 odobrila nadaljnji predlog zavezništva T4EU, s katerim bo še štiri leta podpirala Evropsko univerzo s proračunom v višini 14,4 milijona evrov iz programa Erasmus+.

S tem bo T4EU lahko nadaljeval razvoj na spodbujanju mobilnosti, skupnih in dvojnih študijskih programov, povezovanju doktorskih študentov in posameznih univerz z okoljem, krepitvi kadrov, poseben poudarek pa je tudi na povezovanju na področju kulturne dediščine in jezikov. Študenti bodo imeli že naslednji semester priložnost izbirati dodatne izbirne vsebine v okviru svojih študijskih programov, saj jim bo na voljo tudi ponudba predmetov, ki jih lahko spremljajo na daljavo na 9 dodatnih univerzah. Hkrati bo svoje predmete študentom s partnerskih univerz ponudila tudi UP.

Priznavanje bo avtomatično, prav tako pa so univerze že začele povezovati svoje informacijske sisteme. Študenti se bodo lahko s svojim UP uporabniškim imenom in geslom npr. prijavili v Moodle predmeta na partnerski univerzi. V naslednjem obdobju pa je predvidena nadgradnja tudi na druge informacijske sisteme in druge infrastrukturne objekte (npr. neomejena uporaba knjižnic in športne infrastrukture ostalih partnerskih univerz).

T4EU se povezuje na vseh področjih, ki jih običajno ponujajo moderne univerze. Pri tem bo UP koordinirala aktivnosti v povezavi z življenjem v večkulturnem in večdržavnem kampusu (»campus life«). Namen je spodbujati pripadnost T4EU in krepitev medsebojnega razumevanja in povezovanja med različnimi okolji. Obštudijske dejavnosti, bodo tako virtualno kot v živo povezovale študente in zaposlene vseh univerz, članic mreže. Te bodo vključevale medkulturno izmenjavo (tečaji veščin in znanj, filmski večeri, raznolikost kulinarike in običajev) in aktivnosti za spodbujanje zdravja in dobrega počutja vseh vključenih (rekreacija, športne aktivnosti, delavnice). Aktivnosti bodo potekale po spletu in v živo.

UP bo koordinirala tudi izvedbo t.i. »T4EU weeks«, posebnih tematskih tednov, ki bodo potekali dvakrat letno, vsakič na drugi članici. Združevali bodo študente, raziskovalce in strokovne zaposlene vseh univerz.

Cilj Transform4Europe je usposobiti novo generacijo mladih Evropejcev, ki bodo sodelovali med različnimi disciplinami ter pridobili digitalne, medkulturne in podjetniške spretnosti. Za dosego teh ciljev se je povezalo 10 partnerjev: Saarland University, Nemčija; The University of Alicante, Španija; Estonian Academy of Arts, Estonija; The University of Silesia, Poljska; Sofia University St. Kliment Ohridski, Bolgaria; The University of Trieste, Italija; Vtautas Magnus University, Litva, University Católica Portuguesa (Portugalska), Univerza na Primorskem (Slovenija) in University Jean Monnet (Francija). Poleg tega se je mreži kot pridruženi partner pridružila Državna univerza Mariupol iz Ukrajine.

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti