login
| EN

 4th TRIPLE i: intuition, imagination and innovation in suicidology9 – 10 May 2013, Piran (Slovenia)

Piran, 10. maja 2013

Zaključili smo četrto mednarodno konferenco Triple i – intuition, imagination, innovation, ki jo organizira UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, v sodelovanju z UP FAMNIT.

V konferenci smo naslovili teme, ki se dotikajo raziskovanja in preučevanja samomora ter kliničnega dela in preventive. Letos smo se osredotočili predvsem na težave, ki jih imamo na teh področjih. Konferenco sta otvorila rektor UP prof. Dragan Marušič in vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora, prof. Diego De Leo. Slednji je ob tem poudaril, da je namen konference gojiti kulturo raziskovanja samomora in na ta način prispevati k preprečevanju in destigmatizaciji samomora: “Samomor je vse prej kot dolgočasna tema. Ni le domena psihologov, zdravnikov, filozofov, antropologovtemveč je tako široka in kompleksna, da zajema vse te aspekte. Zato je tudi pri raziskovanju in preprečevanju nujno, da vključuje široko paleto strokovnjakov iz različnih področij.”

Ena ključnih tem, ki se je izkristalizirala v toku konference je bila povezanost (connectedness). Predavatelji so govorili o povezanosti med ljudmi kot načinu preprečevanja samomora, povezanosti različnih možganskih sistemov, pomenu povezanosti bližnjih po samomoru in občutek povezanosti družbe, ki ga kreirajo mediji. Vse to so pomembni dejavniki preprečevanja samomora. Poleg tega se je v toku konference povezanost kazala še drugače: ker so predavatelji imeli dovolj časa, da svoje teme predstavijo, so bile tudi razprave z udeleženci poglobljene. Na ta način so se vzpostavljali odnosi in medsebojna povezanost strokovnjakov, študentov, novinarjev in druge zainteresirane javnosti. Vse to je prav tako del preprečevanja samomora.

Konferenca je torej postregla s prijaznim vzdušjem, novim znanjem in medsebojno povezanostjo vseh udeleženih. V Slovenskem centru za raziskovanje samomora smo s tem več kot zadovoljni – in smo v mislih že pri povezovanju s peto izvedbo.

Da bodo spomini ostali živi, se lahko najdete na spodnjih slikicah. Več jih najdete na naši facebook strani

Hvala vsem za udeležbo in se vidimo kmalu!

Vita Poštuvan, Urša Mars, Tina Podlogar, Janina Žiberna in prof. Diego De Leo

TRIPLE i

Predavatelji in ekipa Slovenskega centra za raziskovanje samomora na Triple i 2013

 

Organizacija in otvoritev Triple i 2013

 

Udeleženci Triple I 2013

 

Utrinki iz večernega druženja na Triple i 2013

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti