login
| EN

Pretekli teden je na Rogli potekala mednarodna poletna šola iz matematike, ki je bila tokrat eden od spremljajočih dogodkov nedavno uspešno zaključenega 8. Evropskega kongresa matematike – 8ECM. Znanstveno srečanje z naslovom »Graphs and Groups, Geometries and GAP (G2G2) Summer School – External Satellite Conference of 8ECM«, ki je potekalo med 27. 6. 2021 in 2. 7. 2021, je bilo namenjeno predvsem doktorskim študentom, med več kot 50 udeleženci pa so bili še ostali mladi in tudi bolj izkušeni raziskovalci, ki jih zanimajo področja, ki jih je pokrivala letošnja šola. 

Pri organizaciji G2G2, katere glavna organizatorja sta bila že v prejšnjih letih UP IAM in UP FAMNIT, so sodelovale še priznane univerze iz Rusije, Združenega kraljestva in Italije: Sobolev Institute of Mathematics, Novosibirsk State University, Krasovskii Institute of Mathematics and Mechanics, Ural Federal University, Imperial College London, Department of Mathematics and Physics – Catholic University of the Sacred Heart – Brescia in Department of Mathematics, Computer Science and Physics – University of Udine

Za razliko od prejšnjih izvedb poletne šole na Rogli, so letošnji strokovni odbor v celoti sestavljali priznani strokovnjaki iz tujine: Clara Franchi (Catholic University of the Sacred Heart, Italija), Alexander A. Ivanov (Imperial College London, ZK), Elena Konstantinova (Sobolev Institute of Mathematics, Siberian Branch of Russian Academy of Science, Novosibirsk State University, Rusija) in Mario Mainardis (University of Udine, Italija).

Program je bil v celoti predvajan tudi prek interneta, udeleženci, ki so bili fizično prositni na Rogli pa so imeli možnost diskusije, druženja in reševanja odprtih problemov s področja matematike v živo. Na programu so bili, poleg dveh sklopov mini-predavanj, še prispevki vabljenih predavateljev in drugih udeležencev.


Poletne šole iz matematike za doktorske študente na Rogli imajo že več kot desetletno tradicijo in močno mednarodno udeležbo, tokratna izvedba z vpetostjo tujih univerz v samo organizacijo dogodka in pripravo programa, predstavlja pomemben prispevek k uresničevanju cilja internacionalizacije Univerze na Primorskem. 



Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti