login
| EN
ponedeljek, 21. junij 2021

Začel se je 8. Evropski kongres matematike

V ponedeljek, 21. junija, se je s slavnostno otvoritvijo začel 8. Evropski kongres matematike – 8ECM, eden največjih znanstvenih dogodkov na področju matematike na svetu in eden pomembnejših v zgodovini Slovenije.

Šestdnevnega programa se bo udeležilo več kot 1.700 matematikov iz 79 držav, največ iz Italije, Slovenije, Nemčije, Španije, Velike Britanije in drugih evropskih držav, pa tudi iz ZDA, Rusije in Kitajske. 8ECM bo sicer potekal v virtualni obliki, zaradi normalizacije epidemioloških razmer pa bo več kot 100 udeležencev programu prisostvovalo v živo v Portorožu. Kongres bo gostil največja imena s področja matematike, med katerimi so tudi dobitniki najvišjih priznanj v matematiki – Fieldsove in Abelove nagrade.

Današnja slovesnost, na kateri je udeležence nagovoril tudi častni pokrovitelj 8ECM predsednik RS Slovenije Borut Pahor, je uvedla izjemno bogat program z več kot 1.000 prispevkov, od mini simpozijev do plenarnih in vabljenih predavanj ter predavanj za splošno javnost. Med njimi velja posebej izpostaviti dogodek, ki bo odprt za javnost in ga bomo predvajali prek spleta, tj. intervju z akad. prof. dr. Jean-Pierrom Bourguignonom (predsednikom Evropskega raziskovalnega sveta – ERC), ki bo v petek, 25. junija ob 16.00. Intervju bo opravil dr. Günter Ziegler, predsednik Freie Universität Berlin.

NA PREDVEČER ODPRLI DVE LIKOVNI RAZSTAVI NA TEMO MATEMATIKE

Splošni javnosti bo kongres ponudil tudi vrsto spremljajočih dogodkov. Sinoči so na razstavišču Monfort v Portorožu odprli dve razstavi. Na prvi, ki nosi naslov Random Art – Naključna umetnost so predstavljena dela dr. Andreja Bauera in njegovih študentov, na drugi pa so na ogled umetniške kreacije Bogdana Sobana, ki je svoja dela povzel z opisom Matematika v barvah.

V Kongresnem centru Bernardin bosta v času kongresa še razstava plakatov dr. Marka Razpeta Predstavitev petih slovenskih matematikov iz MacTutorjeve zbirke in filatelistična razstava dr. Robina Wilsona.

V izolski galeriji Alga je medtem že na ogled likovna razstava Teje Krašek, ki v svojem ustvarjanju združuje umetnost, znanost, matematiko in tehnologijo, avla rektorata Univerze na Primorskem v Kopru gosti razstavo Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem pa razstavo Matematika v otrokovem svetu.

Na otvoritvi so prisotne pozdravili predsednik organizacijskega odbora, prof. dr. Tomaž Pisanski, rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar in župan Občine Piran, Đenio Zadković.


V pričakovanju na 8ECM je drDragan Marušič pripravil serijo videoposnetkov, v katerih s pomočjo matematike razlaga in razrešuje različna družbena vprašanja. Oglejte si jih s klikom na spodnje povezave.

   

                                          

                                          

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti