login
| EN

So finančni trgi res oblika igralništva, namenjena zgolj hazardiranju in finančnim prevaram, ki na koncu opustošijo ekonomijo? Kako je matematika povezana z borznimi strategijami?

O tem bo v sklopu FAMNIT-ovih izletov v matematično vesolje

v sredo, 20. novembra ob 18. uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8) razmišljal

mag. Rado Pezdir.

Predavanje se bo omenjeni mit skušalo ovreči in pokazati, da so finančni trgi ključen element delovanja ekonomije, ter da je mehanizem njihovega delovanja daleč od igralništva. Mag. Pezdir bo poskušal dokazatida izraz "casino kapitalizem" ne opisuje finančnih trgov, čeprav je ta izraz izjemno popularen. Na podlagi izbrane platforme bo pokazal, kako se trguje v živo, kaj je donos in kaj tveganje, ter, zakaj je matematika ključna pri nastavljanju strategij, s katerimi se vstopa na finančne trge.

 

Rado Pezdir je magistriral iz ekonomskih znanosti na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Področja njegovega raziskovanja obsegajo ekonomsko filozofijo, zdravstveno ekonomiko, ekonomiko tranzicije in matematično ekonomijo. Sodeloval je pri večjem številu ciljnih in temeljnih raziskovalnih programov ter svetovalnih projektih za gospodarstvo. Poleg objav v znanstvenih revijah je izdal tudi knjigo o tranziciji v Sloveniji.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti