login
| EN
ponedeljek, 24. oktober 2011

Vabilo na predavanje dr. Jerneja Barbiča

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in

Primorski  inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper (UP PINT) 

Vas vljudno

VABITA

na predavanje

dr. Jerneja Barbiča

Matematika v filmih, medicini in letalstvu

Gledališče Koper, 2.11.2011 ob 14h

 


Matematika je vsesplošno uporabna veda, kdor jo obvlada, je v prednosti pred drugimi. Predavatelj bo predstavil uporabo matematike v filmih, medicini in letalstvu, s poudarkom na lastnih raziskavah v ZDA. Orisal bo tudi svojo poklicno pot v ZDA od podiplomskega študenta do profesorja računalništva. Nekaj časa pa bo namenil tudi primerjavi življenja mladih v ZDA in Sloveniji.

 

Dr. Jernej Barbič je po diplomi na Fakulteti za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani), študij nadaljeval na Carnegie Mellon University v ZDA, nato pa je bil med 400 kandidati izbran za profesorja računalništva na University of South California (Los Angeles, ZDA).  Ukvarja se s področji interaktivne simulacije, numerične matematike, računalniške grafike, optimizacije in fizikalnega modeliranja. Slovenskega znanstvenika je ugledna ameriška revija MIT Technology Review uvrstila med 35 najuspešnejših inovatorjev, mlajših od 35 let, kar je eno najbolj cenjenih ameriških priznanj. Dr.Barbič ga je prejel za dosežke v računalniški grafiki, ki imajo uporabno vrednost v filmski industriji.

 

Več o svojem delu je objavil na svoji spletni strani http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/, v Sloveniji pa je bilo zelo odmevno tudi njegovo pismo, v katerem je podal svoj pogled na slovensko visoko šolstvo s stališča slovenskega profesorja v tujini: http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/barbic-visoko-solstvo-2010.pdf.

Več o predavanju si lahko preberete tukaj.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti