login
| EN

Na UP FAMNIT je v četrtek, 5. oktobra 2023, potekala Študentska raziskovalna računalniška konferenca SCORES.

Konferenco že od leta 2014 skupaj organizirajo oddelki za računalništvo UP, UL in UM, vsako leto pa je ena izmed univerz izbrana kot primarna organizatorica. Za letošnjo, že 9. izvedbo, je štafetno palico prevzela UP FAMNIT, v sodelovanju z UP Inštitut Andrej Marušič (UP IAM) in SDAMS. Dogodek letos soorganizira tudi ACM Slovenija. Nazadnje sta UP FAMNIT in UP IAM dogodek organizirala leta 2016 in 2019.

SCORES je ena redkih slovenskih konferenc posebej namenjenim dodiplomskim in magistrskim študentom, ki jih spodbuja k predstavitvi in objavi raziskovalnih del na področju računalništva. (So)avtor prispevka na SCORES mora namreč biti vsaj en dodiplomski ali magistrski študent, kar krepi njihovo sodelovanje in ustvarjalnost.

Ob začetku je udeležence pozdravil Prof. Tomaž Pisanski, predstojnik Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP FAMNIT in UP IAM, ki je udeležence spodbudil k aktivnem sodelovanju in jih opogumil z nasveti o tem, kako lahko tovrstne dogodke na najboljši način izkoristijo za širitev svojih obzorij.

Vabljena predavatelja letošnje konference sta Marko Grgurovič in Marko Grobelnik, oba uspešna bivša doktorska študenta UP FAMNIT.

Marko Grgurovič je generalni direktor podjetja Triternion in vodilni programer igre Mordhau, prve igre podjetja Triternion, ki se je uvrstila na vrh prodajnih lestvic na platformi Steam. V prvem tednu po izdaji so prodali 500.000 izvodov. Naslov njegovega predavanja na SCORES je »Research and Development in the Video Game Industry«.

Marko Grobelnik je strokovni raziskovalec na področju umetne inteligence. Skupaj vodi AiLab na inštitutu IJS. Sodeluje z najpomembnejšimi evropskimi akademskimi ustanovami in velikimi industrijskimi podjetji, kot so Bloomberg, British Telecom, Evropska komisija, Microsoft Research, New York Times. Naslov njegovega predavanja na SCORES je »Knowledge Graphs and Large Language Models«.

Poleg plenarnih predavanj se je na konferenci zvrstilo še 13 predavanj udeležencev konference.

Konferenca bo prihodnje leto obeležila že 10 let sodelovanja med fakultetami, ki stremijo k razvijanju znanja, veščin in sposobnosti študentov, ki jih zahteva hitro rastoči digitalni svet.

  

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti