login
| EN

V okviru praznovanja 200. Obletnice rojstva utemeljitelja genetike G. J. Mendla vas vljudno vabimo na razstavo J. MENDEL IN MUKOTRPNA ZGODBA O GENIH

Razstava v obliki stripa ilustratorke Lucie Seifertove predstavlja življenje Gregora Johanna Mendla od njegovega rojstva, študijskih let na Češkem in Dunaju, vstopa v samostan, do učiteljske prakse. Osrednja pozornost je namenjena njegovi raziskovalni dejavnosti, predvsem poskusom pri križanju graha in posledičnemu odkritju, kako se prenašajo dedne lastnosti s staršev na potomce.

Predstavljeno je Mendlovo (ne)uspešno predavanje o rezultatih raziskave. Razstava se ukvarja tudi z njegovimi nasledniki: Hugom de Vriesom, Carlom Erichom Corrensom in Erichom von Tschermakom, ki so leta 1900 neodvisno drug od drugega potrdili njegova odkritja in zaključke. Spominja se tudi odnosa nacizma in komunizma do genetike. Povzema, kako pridobljeno znanje genetike uporabljamo na različnih področjih, med njimi v kmetijstvu, kriminalistiki, medicini in arheologiji.

Gregor Johann Mendel, pionir genetike in znanstvenik priznan v svetovnem merilu, je bil rojen v vasi Hynčice, na ozemlju današnje Češke republike. S svojimi odkritji in delom je zaznamoval določeno zgodovinsko obdobje in dal opazen prispevek k splošnemu dobremu človeštva, ki odmeva tudi v današnjem času.

Častno pokroviteljstvo nad razstavo je prevzel veleposlanik Češke republike v Ljubljani, Nj. Eks. Juraj Chmiel. Gostovanje razstave je omogočila Mendlova univerza v Brnu.

Razstava bo na ogled od 13. septembra do 13. oktobra 2022 v avli Armerije Univerze na Primorskem. Na dan otvoritve bodo ob 16. uri razstavo otvorili dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem, dr. Andreja Kutnar, direktorica Inštituta InnoRenew CoE in gospod Jan Beneš, namestnik veleposlanika Češke republike v Ljubljani. 

 

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti