login
| EN

Vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM) in predstojnik Oddelka za psihologijo (UP FAMNIT) prof. dr. Diego De Leo je postal najbolj citiran italijanski psihiater.

Na širšem področju nevrologije in psihologije zaseda 16. mesto, po številu citatov (več kot 75.000) pa je celo na tretjem mestu. Za uvrstitev na ta seznam znanstvenikov je potreben h-index vsaj 30. V Italiji je nanj uvrščenih na področju nevroznanosti in psihologije več kot 250 znanstvenikov, tisti, ki so najvišje uvrščeni, pa regionalne in državne oblasti vabijo k sodelovanju v različnih odborih, k pisanju priporočil ipd.

Dr. Diego De Leo je tudi častni profesor psihiatrije na Univerzi Griffith v Brisbaneu, kjer je zaslužni direktor Centra za raziskave in usposabljanje na področju preprečevanja samomora Svetovne zdravstvene organizacije. Je pobudnik in začetnik WHO/START (World Health Organisation/Suicide Trends in At-Risk Territories), ki je bila razglašena 18. avgusta 2005 v Manili in formalno otvorjena 3. marca 2006 v Brisbanu ter trenutno vključuje 22 držav. Prav tako je vodja številnih raziskovalnih projektov in programov v Sloveniji.

Za svoje raziskave je prejel številne ugledne mednarodne nagrade in priznanja, med drugim tudi nagrado Mednarodnega združenja za preprečevanje samomora (1991). Britanska kraljica Elizabeta II. mu je leta 2013 podelila plemiški naziv za zasluge in znanstveno-raziskovalno delo na področju psihiatrije in za postavitev smernic delovanja na področju preprečevanja samomora na nacionalni in mednarodni ravni. Leta 2013 je prejel tudi Zlato plaketo UP za velik doprinos k razvoju znanstvenega in pedagoškega dela ter za prispevek h krepitvi ugleda in prepoznavnosti univerze.

Prof. dr. Diegu De Leu iskreno čestitamo in mu želimo obilo uspeha pri nadaljnjem delu!

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti