login
| EN
torek, 3. oktober 2023

Pridobili smo nova ARIS projekta

Oddelek za matematiko UP IAM in Slovenski center za raziskovanje samomora UP IAM sta bila ponovno uspešna na javnem razpisu za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2023, ki ga razpisuje Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovativno dejavnost Republike Slovenije (ARIS).

Na njem so bile skupno uspešne štiri prijave raziskovalke in raziskovalcev Univerze na Primorskem ter pridobljeni trije manjši temeljni raziskovalni projekti in en podoktorski projekt.

Dr. Katja Hrobat Virloget je pridobila manjši temeljni raziskovalni projekt na Fakulteti za humanistične študije (UP FHŠ) z naslovom Etnografija tišin(e). Podoktorski temeljni raziskovalni projekt pa je pridobil dr. Žiga Kozinc iz Fakultete za vede o zdravju (UP FVZ) z naslovom Vzpostavitev znanstvene podlage za ekscentrično kvazi-izometrično vadbo pri uporu.


Na Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM) smo uspešno pridobili dva manjša temeljna raziskovalna projekta, oba financirana za obdobje 3 let, vodij dr. Diega De Lea in dr. Dragana Marušiča.

Osamljen? Študija mešane metode v splošni in ranljivih populacijah za razumevanje povezanosti osamljenosti in duševnega zdravja
(vodja projekta: dr. Diego De Leo, manjši temeljni raziskovalni projekt, obdobje financiranja: 3 leta, področje: psihiatrija, nosilna organizacija: UP IAM)

Osamljenost je pomemben javnozdravstveni kontrukt, ki je povezan s številnimi negativnimi učinki na duševno zdravje, kot so depresija in nizko zadovoljstvo z življenjem, ter je hkrati eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za samomorilne misli in poskuse samomora.

Namen predlaganega raziskovalnega projekta je na reprezentativnem vzorcu slovenske populacije poglobljeno preučiti konstrukt osamljenosti z različnih vidikov in s pomočjo različnih raziskovalnih pristopov preučiti negativne učinke osamljenosti preko različnih življenjskih obdobij kot tudi identificirati ranljive skupine znotraj posameznih življenjskih obdobij, pri katerih osamljenost predstavlja enega ključnih dejavnikov tveganja za razvoj težav v duševnem zdravju. Namen projekta pa bo hkrati tudi oblikovanje kvalitetnih in za slovensko situacijo prilagojenih pilotnih intervencij oz. smernic, v katerih bomo opredelili primerne načine intervencij za preprečevanje doživljanja osamljenosti oz. zmanjševanje negativnih učinkov le-te. Pri tem bomo izhajali iz potreb in želja ranljivih skupin, ki jih bomo identificirali tekom projekta.


Hamiltonski cikli z rotacijsko simetrijo v povezanih točkovno tranzitivnih grafih
(vodja projekta: dr. Dragan Marušič, manjši temeljni raziskovalni projekt, obdobje financiranja: 3 leta, področje: matematika, nosilna organizacija: UP IAM)

Motivacija za predlagani projekt, ki obravnava simetrije hamiltonskih ciklov v povezanih točkovno tranzitivnih grafih, izhaja iz nedavno vpeljanega parametra grafa, ki kvantificira, kako simetričen je lahko Hamiltonov cikel v grafu.

Glavni cilj predlaganega projekta je študij hamiltonske kompresije povezanih točkovno tranzitivnih grafov, tako tistih, za katere vemo, da imajo hamiltonske cikle, kakor tudi, glede na povezavo s policirkulantno domnevo, za tiste grafe, za katere še nimamo informacij o obstoju hamiltonskih ciklov. V tem smislu se predlagani projekt navezuje tudi na Lovaszov problem hamiltonskosti točkovno tranzitivnih grafov.

       

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti