login
| EN
torek, 19. september 2023

Otvorili smo 32. svetovni kongres IASP

V torek, 19. septembra 2023, se je tudi uradno odprl 32. svetovni kongres Mednarodnega združenja za preprečevanje samomora (IASP), ki letos poteka v organizaciji Univerze na Primorskem – UP IAM, Slovenskega centra za raziskovanje samomora. Pridobitev organizacije predstavlja čast in priznanje dosedanjemu delu centra.


Osrednja tema letošnjega kongresa, ki ga gosti UP IAM SCRS, je "Moč združevanja". IASP kongres je večdisciplinarni in večsektorski dogodek, ki nudi priložnost za izmenjavo znanja ter lokalnih, nacionalnih in mednarodnih strategij za preprečevanje samomora. Na kongresu se bodo zbrali priznani strokovnjaki s področja raziskovanja in preprečevanja samomora, pa tudi drugi posamezniki, z lastno izkušnjo samomorilnega vedenja ali tisti, ki so izgubili bližnjega zaradi samomora, ter vsi, ki aktivno delujejo na področju preprečevanja samomorilnega vedenja.

Kongres, ki poteka pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije, dr. Nataše Pirc Musar, je z nagovorom odprl dr. Rory O'Connor, predsednik zveze IASP, ki je poudaril pomen kongresa za evropsko in mednarodno strokovno javnost. Na slovesnem odprtju so udeležence nagovorili še rektorica UP dr. Klavdija Kutnar, Vesna Marinko iz Ministrstva za zdravje, Christian Poletti iz Občine Piran, dr. Alexandra Fleishmann iz World Health Organization in Leeann Sherman iz American Association of Suicidiology. Zaključni nagovor dr. Diega De Lea, ki je prisotne pozdravil v imenu Slovenskega centra za raziskovanje samomora, je poudaril pomen raziskovanja ter preučevanja tako samomora kot ustvarjanja novih oblik pomoči, podpore in izboljševanja duševnega zdravja.

Kongresa se je udeležilo prek 800 udeležencev iz več kot 80 držav sveta, predvsem iz Avstralije, Indije, ZDA, Velike Britanije, Indije, Maroka in Pakistana, ter seveda Slovenije. Na kongresu, ki bo potekal do petka bodo odpirali najširše teme preučevanja in preprečevanja samomora, zaključek pa bo v soboto, 23. septembra, predstavljal Dan povezovanja, namenjen lokalni skupnosti, saj je prenos dognanj v prakso tisti, ki lahko pomaga pri preprečevanju smrti zaradi samomora in pomaga v primerih žalovanja, pomoči bližnjim in vsem prizadetim. Dogodek je brezplačen.
 

 

 

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti