login
| EN

Vas zanima, kakšne probleme je sposoben rešiti računalnik? Če ste odgovorili pritrdilno, vas vabimo na šesto, zaključno predavanje v okviru FAMNITovih Izletov v matematično vesolje. O vsemogočnosti vsemogočnega računalnika bo tokrat predaval

prof. dr. Andrej Brodnik.

Predavanje z naslovom Kako mogočen je vsemogočni računalnik? bo

v petek, 22. marca 2013, ob 18. uri

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8).

 

Spomnili se bomo stote obletnice rojstva očeta računalništva in informatike Alana Turinga (1912-1954), ki smo jo obeležili leta 2012. Spoznali bomo nekaj rezultatov njegovega dela, ki močno vplivajo na naše pristope k reševanju povsem praktičnih problemov. Ob tem bomo srečali pojem modela računanja inugotavljali, kakšne probleme je računalnik pravzaprav sposoben rešiti. Med drugimi bomo spoznali probleme kot je, kako si čim hitreje ogledati mestne znamenitosti ali kako učinkovito sestaviti šolski urnik. Ob zaključku bomo trli najtrši oreh, ki ga je opisal nemški matematik David Hilbert leta 1928 in je znan pod imenom Entscheidungsproblem (Odločitveni problem).

Predavanje bo potekalo v okviru Tedna Univerze na Primorskem.

VABLJENI!

*****

Prof. dr. Andrej Brodnik je doktoriral na Univerzi v Waterlooju, Kanada. Njegovo osnovno področje raziskovanja predstavljajo jedrnate podatkovne strukture in učinkoviti algoritmi. Predava na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Poleg tega je Predsednik komisije za tekmovanja pri ACM Slovenija in vodi osnovno- ter srednješolska tekmovanja iz znanja računalništva in informatike (Bober in RTK) ter Univerzitetni programerski maraton. Leta 2012 je prejel nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju visokega šolstva.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti