login
| EN

Prof. dr. Dragan Marušič, rojen leta 1953 v Kopru, se je po končani Slovenski gimnaziji v Kopru vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani, kjer je uspešno zaključil študij tehniške matematike. Leta 1977 je bil zaradi izrednih študijskih dosežkov kot eden prvih slovenskih študentov sprejet na podiplomski študij v tujini. Pod mentorstvom profesorja Crispina Nash-Williamsa, enega najeminentnejših matematikov 20. stoletja, je bil na Univerzi v Readingu (Anglija) leta 1981 promoviran v doktorja znanosti, nato pa tam ostal tudi na podoktorskem izobraževanju. Leta 1984 je odšel v ZDA, kjer je eno leto poučeval na Univerzi v Minnesoti, nato pa tri leta na Univerzi v Kaliforniji, Santa Cruz. Po povratku v Slovenijo se je zaposlil na Univerzi v Ljubljani, kjer je bil med letoma 1989 in 1991 prorektor za študentske zadeve. Že leta 1990 je sprožil pobudo za ustanovitev Univerze na Primorskem (UP) v Kopru. Za izjemen doprinos k razvoju univerzitetnega in pedagoškega dela v Kopru posledično pa tudi k razvoju mesta Koper kot univerzitetnega mesta, mu je UP leta 2007 podelila Zlato plaketo.

Prof. dr. Dragan Marušič je eden od ustanoviteljev in dekan najmlajše ter ene najhitreje rastočih članic univerze – UP FAMNIT (Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije), ki je UP prinesla tudi formalno naravoslovno-matematično uravnoteženje. Z jasno vizijo je uspel v kratkem času fakulteto, ki jo odlikujejo hitra rast, sodoben študij, mlad kolektiv, odprtost v svet in znanstvena odličnost, pripeljati do tako doma kot v tujini priznane inštitucije. Vzgojil je skupino vrhunskih raziskovalcev in UP postavil na zemljevid kot enega izmed štirih vodilnih svetovnih raziskovalnih središč algebrajske teorije grafov (poleg Pekinga na Kitajskem, Pertha v Avstraliji in Pohanga v Južni Koreji).

Glavno področje znanstveno-raziskovalnega dela prof. dr. Dragan Marušiča je algebrajska teorija grafov. Odlikujejo ga globina, prodornost, obilica izvirnih idej in uvedba povsem novih metod pri reševanju odprtih, oziroma nerešenih, matematičnih problemov. Objavil je prek 100 znanstvenih člankov v revijah, indeksiranih v SCI bazi, katerih odmevnost se kaže v več kot 1.300 čistih normiranih citatih. Za svoje delo na področju algebre in teorije grafov je leta 2002 prejel Zoisovo nagrado za vrhunske znanstvene dosežke. Prof. dr. Dragan Marušič je začetnik kontinuiranega raziskovanja na področju algebrajske teorije grafov in teorije permutacijskih grup v Sloveniji. Tako že od leta 1998 vodi programsko-raziskovalno skupino s tega področja. Je tudi eden od dveh ustanovnih in glavnih urednikov mednarodne matematične revije Ars Mathematica Contemporanea, edine slovenske matematične revije, ki je uvrščena v bazo SCI.

Prof. dr. Dragan Marušič aktivno in uspešno deluje tudi znotraj državnih strokovnih teles visokega šolstva in znanosti. V letih 2005 – 2011 je bil član Sveta za visoko šolstvo Republike Slovenije. Trenutno je član Strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje in član Odbora Republike Slovenije za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije ter Puhovo priznanje.

Na pobudo prof. dr. Dragan Marušiča je bilo leta 2010 v Kopru ustanovljeno Akademsko športno društvo FAMNIT, ki si prizadeva prek športa kot vzgojnega dejavnika doseči pozitivni učinek pri osebnostnem razvoju koprskih mlajših generacij.

Prof. dr. Dragan Marušič je prejemnik priznanja Mestne občine Koper – »Priznanje 15. maj za življenjsko delo na področju družbenih, znanstvenih in pedagoških dejavnosti v Mestni občini Koper« je prejel v letu 2011.

PROGRAM

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti