login
| EN

Vabimo vas na tretje letošnje predavanje z naslovom »Od preprostih krivulj do znanstvene fantastike«, ki bo potekalo v sredo, 22. januarja 2020, ob 18.00, v RLab1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predavala bo dr. Karla Ferjančič, UP IAM in UP FAMNIT

V drugi polovici 20. stoletja sta P. E. Bézier (pri Renaultu) in P. de Casteljau (pri Citroënu) neodvisno razvila krivulje, ki so omogočale natančno definicijo oblike avtomobilske karoserije. Te krivulje so poimenovali Bézierove krivulje, z razvojem računalnikov pa so postale nesluteno uporabne in dandanes nepogrešljive v avtomobilski, letalski in ladijski industriji za krmiljenje robotov, modeliranje, ustvarjanje animacij in še na mnogih drugih področjih. V okviru predavanja bomo spoznali, kaj so Bézierove krivulje in nekaj njihovih zanimivih lastnosti. Kot zgled uporabe bomo preizkusili osnove 3D modeliranja z brezplačnim orodjem Blender.

O predavateljici:
Karla Ferjančič je študirala uporabno matematiko na UL FMF in kot mlada raziskovalka na UP IAM doktorirala leta 2016 na UP FAMNIT iz numerične analize. Trenutno je zaposlena na UP FAMNIT in UP IAM. Poučuje numerično matematiko, raziskovalno pa se posveča področju numerične analize in računalniško podprtega geometrijskega oblikovanja.

Vljudno vabljeni!

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti