login
| EN

Drugo predavanje letošnjega cikla z naslovom “Kako z matematičnimi prijemi premagati nasprotnika v igri SET” je izvedel Dr. Vito Vitrih, UP FAMNIT in UP IAM. Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

V 2. predavanju je predavatelj predstavil igro SET, igro s posebnim kompletom 81 kart. Vsaka izmed kart je določena s štirimi lastnostmi, to so število, barva, oblika in polnilo simbolov na njej. Cilj je poiskati tako imenovane SET-e, to je nabore treh kart, ki so si po vsaki izmed štirih lastnosti med seboj vse enake ali pa vse povsem različne. Igra poteka tako, da imamo na mizi razporejene različne karte, igralci pa skušajo najti ustrezne kombinacije treh kart, ki izpolnjujejo opisan kriterij. Če uspejo najti pravilen set, ga poberejo z mize, na mesto odstranjenih kart pa se položijo nove.  Na predavanju so spoznali, kako lahko nekateri preprosti prijemi iz verjetnosti in kombinatorike pomagajo pri razumevanju te igre in omogočajo, da imamo v primerjavi s soigralci večje možnosti za zmago. Igra je lahko zabavna tako za otroke kot tudi za odrasle.


Vito Vitrih je študiral uporabno matematiko na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, kjer je leta 2010 tudi doktoriral. Raziskovalno se ukvarja z numerično matematiko in računalniško podprtim geometrijskim načrtovanjem. Zaposlen je kot profesor za matematiko na UP FAMNIT in na Inštitutu Andrej Marušič, kjer je tudi direktor.


Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti