login
| EN

Raziskovalna skupina Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM je bila, pod vodstvom namestnice predstojnika centra izr. prof. dr. Vite Poštuvan, znova uspešna pri pridobitvi projekta. V obdobju 2024-2026 bodo raziskovalke in raziskovalci centra izvajali projekt Ker te štekam: Razvoj trajnostne mreže strokovnjakov in njihovih veščin za preprečevanje samomorilnega vedenja mladih ter obravnavo posledic samomora, financiranega v okviru razvoja programov za duševno zdravje otrok, mladostnikov in mlajših odraslih, ki ga razpisuje Ministrstvo za zdravje.


Vodja projekta dr. Vita Poštuvan je o novi pridobitvi povedala: “V zadnjih nekaj letih smo na našem centru, pa seveda tudi širše pri nas in v tujini, razvili programe, ki učinkovito naslavljajo samomorilno vedenje. Med temi izstopajo programi naslavljanja stisk, ko prepoznamo osebo v stiki. Velikokrat se namreč ljudje v takšnih situacijah ne znajdejo najboljše in ne vedo, kaj reči. Danes učinkoviti programi reagiranja obstajajo, vendar je težava zagotavljati njihovo vzdržnost in široko uporabo. To namreč terja precej resursov. S tem projektom upamo, da bomo ravno to naslovili: radi bi namreč čim več ljudi, ki prihajajo v stik z ranljivimi opolnomočili, da bodo vedeli, kaj v takšnih situacijah narediti. Ljudem v stiski, še posebej mladim, namreč veliko pomeni občutek, da jih nekdo razume, da se imajo na koga obrniti in da drugemu to ni odveč. Motivira nas, da bomo s tem projektom lahko pomagali mladim.”

Strokovni delavci v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (VIZ), nevladnih organizacijah, zdravstvu in socialnem varstvu zaradi narave dela in pogostosti stika z mladimi lažje dostopajo do njih, implementirajo preventivne aktivnosti, prej prepoznajo znake stiske in ukrepajo. So ključni pri preprečevanju samomorilnega vedenja mladih, a pogosto nezadostno ali različno usposobljeni za to. Preprečevanje samomorilnega vedenja v šolah v VIZ in drugih resorjih se ne izvaja sistematično, zaradi česar prihaja do vidnih razlik in variabilne učinkovitosti preventivnih programov, ki se odražajo v nižji ozaveščenosti mladih glede problematike samomorilnega vedenja in virih pomoči.



Projekt Ker te štekam si prizadeva izboljšati znanje in razvijati kompetence za prepoznavanje stisk med mladimi, ukrepanje ob samomorilni ogroženosti, samostojno, sistematično in neodvisno izvajanje programov krepitve duševnega zdravja in preprečevanja samomorilnega vedenja za mlade ter ukrepanje po samomoru mladostnika. Usposobljenost manjše in geografsko razpršene skupine strokovnjakov za izvajanje postvencij bo tako omogočilo hitrejše in ustrezno ukrepanje ob smrti zaradi samomora mladostnika, s tem pa zmanjšalo tveganje za posnemanje vedenja med vrstniki, ki je v obdobju po smrti izrazito visoko.


Javni razpis sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za zdravje in Evropska unija – NextGeneration EU. Javni razpis se izvaja skladno z Načrtom za okrevanje in odpornost v okviru 4. točke razvojnega področja »Zdravstvo in socialna varnost«, komponenta 14: Zdravstvo (C4 K14), investicije B. Krepitev kompetenc kadrov v zdravstvu za zagotavljanje kakovosti oskrbe, ki med drugimi vključuje tudi projekt na področju krepitve duševnega zdravja: Razvoj programov za duševno zdravje otrok, mladostnikov in mlajših odraslih.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti