login
| EN

Slovenski center za raziskovanje samomora od leta 2011 deluje na UP Inštitutu Andrej Marušič, z vizijo zagotavljati visoko kakovostne raziskave za boljše razumevanje in razlago samomorilnega vedenja, kar bo prispevalo tako k preprečevanju samomorov kot podpori bližnjim ob izgubi zaradi samomora. S tem namenom tudi objavljajo izjavo ob zadnjih zaskrbljujočih poročanjih in komentiranjih o samomorilnem dogodku.

»V zadnjem času smo na socialnih omrežjih in v mediji lahko zasledili kar nekaj novic o samomorih med otroci oz. mladostniki. Mladostniki, še posebej pa otroci (osnovnošolci) so zelo podvrženi posnemanju samomorilnega vedenja. Vsako naslavljanje te teme – pa četudi se zdi dobronameren novinarski članek, objava znanega zvezdnika na Instagramu ali razpravljanje skupine staršev na Facebooku, večajo učinek posnemanja.

Žal ne moremo izključiti, da kluster (gruča) samomorov med osnovnošolci, ki smo mu priča v zadnjem letu, ni nepovezan z medijsko odmevnostjo teh primerov.

Posnemanju so podvrženi tudi odrasli in sicer predvsem tisti, ki se identificirajo z zgodbami, o katerih se poroča. Zato je odgovorno medijsko poročanje o samomoru ključen gradnik preventive.

Vsakega posameznika pa nagovarjamo, da namesto razglabljanja o primerih, z vašimi bližnjimi, še posebej pa otroki in mladostniki, najdete skupen čas, se povežete in jim date občutek, da vam njihove stiske niso v breme.«

Slovenski center za raziskovanje samomora


Ključne informacije o odgovornem poročanju o samomoru so za medije dostopne na povezavi, raziskovalke SCRS pa so novinarkam in novinarjem na voljo tudi za predavanja, informacije in pogovore tako ob posameznih dogodkih kot za splošne pogovore

Več o temi samomorilnega vedenja mladostnikov je na voljo na povezavi.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si