login
| EN

Včerajšnja otvoritvena slovesnost je zaznamovala začetek Evropske dekliške matematične olimpijade. Letos na tekmovanju sodeluje 214 tekmovalk iz 54 držav, z veseljem pa opažamo, da se prestižnemu tekmovanju pridružuje tudi več držav izven Evrope.

EGMO 2023 gosti Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije), podpirata ga Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pismo podpore organizatorju so podpisale Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem.

Na otvoritveni slovesnosti je udeležence EGMO pozdravila predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar: »Vključevanje deklet v STEM je postalo ključno na današnjem trgu dela in v svetu. Ponuja priložnosti. Ohranjanje in varovanje okolja, iskanje alternativnih virov energije, raziskovanje vesolja, razvoj zdravil za trenutno neozdravljive bolezni, uporaba AI za izboljšanje naših življenj, vsa ta področja zahtevajo znanje in veščine vseh nas, ki delimo ta planet.«

Dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije
 

Po spodbudnih in motivacijskih besedah ​​predsednice RS, je tekmovalce pozdravil tudi prof. dr. Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje in prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP.

Prof. dr. Klavdija Kutnar je zbrane nagovorila z matematičnim navdihom: »Počaščeni smo, da ste tukaj, saj menimo, da je matematika ena najvišjih oblik človekovega racionalnega, analitičnega mišljenja, zatočišče svobodne misli, ki v kombinaciji z iskricami intuicije ustvarja ogromno radost in harmonijo intelekta in duha. Občutki, ki jih zkusijo tako tisti, ki se že dolgo ukvarjajo z matematičnimi raziskavami, kot tudi tisti, katerih matematična pot se je šele začela.«

Prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP
 
Prof. dr. Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje , prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP
in prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani

 

Ana Meta Dolinar, večkratna udeleženka EGMO in prejemnica treh bronastih medalj z olimpijade, ki je trenutno magistrska študentka na Univerzi v Cambridgeu, je tekmovalce na slovesnosti navdušila z lastno zgodbo o uspehu, izkušnjami, ki jih je pridobila na teh tekmovanjih, in vezmi, ki jih je ustvarila. 

Otvoritev EGMO 2023 je uradno naznanila Viviane Kehl, predsednica upravnega odbora EGMO, zaključila pa se je z olimpijsko prisego, ki jo je izrekla slovenska tekmovalka Katarina Grilj.

Počaščeni smo, da na EGMO 2023 gostimo tudi dobitnico Fieldsove medalje 2022, Maryno Viazovsko iz Ukrajine. Maryna Viazovska je druga ženska prejemnica te prestižne nagrade po Maryam Mirzakhani, ki je medaljo prejela leta 2014. Viazovska je lani prejela tudi nagrado EMS Prize 2020 na 8. Evropskem kongresu matematike (8 ECM), ki ga je prvič v zgodovini gostila Slovenija, in sicer v organizaciji Univerze na Primorskem pod okriljem Evropskega matematičnega združenja (European Mathematical Society – EMS).

Poleg tekmovanja je pomemben vidik EGMO tudi druženje z vrstniki in spodbujanje deklet za STEM zaposlitve prihodnosti. Ob tem je organizacijski odbor pripravil teden poln aktivnosti, izletov, plesnih tečajev in delavnic, Jane Street (platinasti sponzor EGMO 2023) Hub, kjer bodo udeleženke lahko igrale igre, reševale zahtevne uganke in se sprostile s sotekmovalkami, bo odprt ves čas tekmovanja.

Vsem dekletom želimo veliko uspeha na olimpijadi!

Več fotografij z olimpijade je dostopnih tukaj: https://egmo2023.dmfa.si/galleries/ 

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti