login
| EN

Vabimo vas na tretje letošnje predavanje z naslovom »Od podatkov do informacije: statistično razmišljanje v vsakdanjem življenju«, ki bo v sredo, 19. januarja 2022, ob 18.00, prek ZOOM povezave. Predavala bo dr. Lara Lusa (UP Famnit in UL Medicinska fakulteta).

Živimo v času, kjer se dnevno proizvedejo ogromne količine podatkov, vendar sami podatki po navadi ne prispevajo neposredno tudi uporabne informacije. Hkrati morajo biti podatki primerno zbrani in urejeni, da bi lahko odgovorili na vprašanja, ki nas zanimajo, in sprejeli odločitve na njihovi podlagi. Na predavanju si bomo ogledali nekaj primerov, kjer statistično razmišljanje poda posamezniku sposobnost primerne pretvorbe podatkov v informacijo in boljše razumevanje sveta okoli nas.

Lara Lusa je od leta 2016 zaposlena kot izredna profesorica na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Njeno raziskovalno delo spada na področje razvoja statistične metodologije za potrebe medicinske statistike. Njeno delo vsebuje celotno pot od statističnega modeliranja, presoje primernosti statističnih modelov, računalniške implementacije in vsebinske presoje rezultatov v medicinskem kontekstu. Zanimajo jo tudi statistično programiranje, oblikovanje simulacijskih študij in poučevanje statistike. Poleg metodoloških raziskav v statistiki je močno vključena tudi kot statistična svetovalka raziskovalcem v medicini. 

Če ste drugo predavanje z naslovom »P versus NP: A million dollar question (and more)« zamudili, si ga lahko ogledate tukaj
Celoten program letošnjih izletov v matematično vesolje z zoom povezavo je dostopen tukaj.

Vljudno vabljeni!

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si