login
| EN
nedelja, 27. junij 2021

Zaključil se je nadvse uspešen 8ECM

V Portorožu se je zaključil največji znanstveni dogodek v letu 2021 v Sloveniji – 8. Evropski kongres matematike. 8ECM je glede na število udeležencev in izpeljanih dogodkov največji evropski matematični kongres do zdaj. Znanstvenega srečanja, ki je potekalo kombinirano – prek interneta in v živo, se je udeležilo 1.771 matematikov iz 77 držav; več kot 100 jih je prišlo tudi v Portorož in se predavanj udeležilo v živo. 8ECM je gostil največja imena s področja sodobne matematike, med drugimi sta nastopila Abelov nagrajenec prof. dr. László Lovász in predsednik Evropskega raziskovalnega sveta, akademik prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon. Zvrstilo se je 1.058 različnih prispevkov, predavanj in minisimpozijev, širši javnosti je bila ponujena tudi vrsta spremljajočih kulturnih dogodkov in osem razstav, že maja pa je Pošta Slovenije izdala priložnostno znamko.

Na zaključni slovesnosti, ki je potekala v petek, 25. 6. 2021 v Grand hotelu Bernardin v Portorožu, so udeležence nagovorili prof. dr. Andrei Okounkov, član Organizacijskega odbora Mednarodnega kongresa matematikov – ICM 2022, prof. dr. Juan González-Meneses López, predsednik Organizacijskega odbora 9. Evropskega kongresa matematike – 9ECM Sevilla 2024, prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem terpodpredsednica Organizacijskega odbora 8ECM, prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik Organizacijskega odbora 8ECM in prof. dr. Volker Mehrmann (TU Berlin), predsednik Evropskega matematičnega združenja.

Dr. Andrei Okounkov se je v svojem nagovoru zahvalil organizatorjem kongresa in predstavil priprave na svetovni kongres matematike ICM, ki bo julija 2022 v Sankt Peterburgu. »Slovenska izkušnja bo navdih tudi za naslednji kongres,« je poudaril dr. Okounkov. Tudi dr. Juan González-Meneses López je čestital organizatorjem za dobro organizacijo kongresa ter predstavil naslednjega – 9ECM, ki bo potekal od 15. do 19. 7. 2024 v Sevilli.

Dr. Klavdija Kutnar se je zahvalila vsem udeležencem 8ECM, še posebno tistim, ki so prišli v Portorož, in vsem razpravljalcem, ob tem pa se je zahvalila tudi vsem sodelavcem UP in prostovoljcem za uspešno izvedbo tega, za slovensko in evropsko matematiko, izjemnega znanstvenega dogodka. Dr. Tomaž Pisanski je v svojem nagovoru spomnil na matematično znanstveno srečanje pred 30 leti na Bledu, ki je potekalo prav na dan neodvisnosti Slovenije. »Nihče si ni drznil niti pomisliti, da bo čez 30 let v Sloveniji tako pomemben matematični dogodek,« je izpostavil. Zahvalil se je organizatorjem, še posebej dr. Kutnar in nekdanjemu rektorju UP dr. Draganu Marušiču, saj brez njegove trdne podpore tega kogresa ne bi bilo.

Dr. Volker Mehrmann je izrazil zahvalo in pohvalo organizatorjem, ki so v težkih okoliščinah opravili izjemno delo. Poudaril je, da morajo evropski kongresi predstaviti vsa področja evropske matematike, tako strokovno in regijsko kot tudi generacijsko. Kot pozitivno je ocenil prav to, da je 8ECM vključil mlajšo generacijo matematikov. »Matematična skupnost mora skupaj nasloviti probleme prihodnosti. Med drugim moramo opozoriti, kako nevarne so odločitve, da se v izobraževanju zmanjšujejo temeljne znanosti,« je poudaril dr. Mehrmann.

Osmi evropski kongres matematike se je po oceni udeležencev odvijal kljub zahtevni situaciji na način, ki je omogočil nemoteno delo in izmenjavo znanstvenih spoznanj ter profesionalnih izkušenj in bo kot tak pomenil pomemben mejnik v prihodnji organizaciji znanstvenih dogodkov.

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti