login
| EN

Evropska komisija je uradno razglasila vseevropski konzorcij Akademije novega evropskega Bauhausa (New European Bauhaus Academy – NEBA), ki ga vodi Univerza na Primorskem in ga sestavlja 14 partnerjev iz Avstrije, Belgije, Estonije, Finske, Nemčije, Italije, Poljske, Španije, Švedske in Nizozemske, kot izbranega zmagovalca razpisa za ustanovitev Akademije Novega evropskega Bauhaus. NEB predstavlja vodilno pobudo v okviru evropskega leta spretnosti, poudarjajoč pomen usposabljanja in vseživljenjskega učenja za razvoj ključnih spretnosti, vključno z usmerjanjem v zeleni in digitalni prehod.

Akademija Novega evropskega Bauhausa (NEB), ki jo je predsednica Ursula von der Leyen napovedala novembra 2022, je bila ustanovljena z namenom spodbujanja novih znanj in spretnosti na vseh podrčjih gradbeništva. Osredotočala se bo na vrednote NEB, kot so trajnost, estetika in vključenost, pri čemer bo s pospeševanjem krožnega biogospodarstva podpirala izvajanje evropskega zelenega dogovora. Financiranje akademije zagotavlja CBE JU (Circular Bio-based Europe Joint Undertaking). Na razpisu so izbrali zgolj enega zmagovalca in delo zaupali konzorciju pod vodstvom Univerze na Primorskem.  

Vseevropski konzorcij NEBA, ki ga vodi Univerza na Primorskem, združuje 14 partnerjev iz različnih evropskih držav. S strokovnim znanjem in izkušnjami povezuje obsežna geografska območja Evrope, kar bo olajšalo vplivanje na regionalno in  nacionalno gradbeništvo. Konzorcij prav tako združuje raznolike partnerje na različnih ravneh raziskovanja, poučevanja, odločanja in mnenjskega vplivanja, vključno z akademskimi ustanovami, raziskovalnimi centri, javnimi organi in evropskimi mrežami. Univerza na Primorskem ima posebno povezavo v konzorciju z Estonsko akademijo umetnosti (Estonian Academy of Art, EKA, Talin), saj sta obe instituciji tudi članici Evropske univerze Transform 4 Europe, s čimer spodbujata vpetost in partnerstvo v mednarodni mreži.  

Ob razglasitvi je predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, povedala: "Pozdravljam NEBA, gonilno silo, ki jo sestavlja 14 evropskih partnerjev, pripravljenih na vzpostavitev mreže širom EU. Predstavlja trdno podporo evropski gradbeni industriji, saj bo obravnavala tudi pomanjkanje delovne sile in spodbujala izmenjavo znanja, tudi o trajnostnih rešitvah na biotski osnovi, kot je krožna uporaba lesa in drugih inovativnih materialov." 

Cilji zavezništva NEBA v prihodnjih letih vključujejo vzpostavitev mednarodne zveze izobraževalnih inštitucij in ponudnikov usposabljanja, ki bo povezala pet lokalnih in regionalnih središč po vsej Evropi. Ta vozlišča bodo prek digitalne platforme ponujala prilagojene in visokokakovostne storitve usposabljanja, učne načrte in programe o trajnostnih gradbenih rešitvah. Za rast in večjo pokritost onkraj evropskih meja bo zavezništvo pozvalo nova regionalna vozlišča NEBA in satelitska vozlišča, da se pridružijo in prispevajo k tem prizadevanjem s svojimi vsebinami usposabljanja. 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti