login
| EN

Češki znanstvenik, dr. Daniel Kráľ, eden od vzhajajočih zvezd evropske matematike in prejemnik dveh ERC štipendij, je ta teden na raziskovalnem obisku na Univerzi na Primorskem.

Na srečanju z rektorico, prof. dr. Klavdijo Kutnar, so matematiko na UP predstavili izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT, izr. prof. dr. Vito Vitrih, direktor UP IAM, in prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik Slovenskega društva za diskretno in uporabno matematiko ter predsednik organizacijskega odbora 8. Evropskega kongresa matematike, ki bo potekal naslednje leto v Portorožu. Prof. Kráľ je nato izpostavil, da dobro pozna delo matematikov primorske univerze, ki so tudi sicer mednarodno prepoznavni in s katerimi se je lani že srečal na tradicionalni mednarodni poletni šoli na Rogli. Ob tokratnem, prvem, obisku v Kopru pa je še poudaril, da so, kljub novim spletnim tehnologijam, dostopnosti in izzivom današnjega časa, tovrstna osebna srečanja v znanosti ključnega pomena.

Prof. Kráľ prihaja s Fakultete za informatiko Masarykove Univerze v Brnu in je priznan strokovnjak na področju teorije grafov. Leta 2010 je za projekt CCOSA (Classes of Combinatorial Objects – from Structure to Algorithms) prejel ERC štipendijo Starting Grant, leta 2015 pa še ERC Consolidator grant za projekt LADIST (Large Discrete Structures). Trenutno je tudi urednik prestižnih revij Advances in Combinatorics in SIAM Journal on Discrete Mathematics.

(Na fotografiji prof. Daniel Kráľ)
 

V času obiska dr. Kráľ, skupaj še z dvema doktorskima študentoma, nadaljuje že utečeno raziskovalno delo na področju teorije grafov z doc. dr. Matjažem Krncem (UP FAMNIT).

ERC štipendije podeljuje Evropski raziskovalni svet in so prestižna priznanja raziskovalnega dela, saj so zelo konkurenčne, za njihovo uspešno pridobitev pa so ključni izjemni rezultati raziskovalca ter ambiciozen program, katerega cilj je prepoznati najboljše ideje in talente znotraj posameznih programskih skupin. V okviru ERC programa je namreč na voljo več vrst nepovratnih sredstev, ki so na voljo na različnih stopnjah raziskovalne kariere (Starting Grant, Consolidator Grant ter Advanced Grant).

Obisk češkega matematika je za Univerzo na Primorskem pomemben ne le za okrepitev raziskovalnega sodelovanja, ampak tudi zato, ker si UP prizadeva v naslednjih letih pridobiti eno od omenjenih štipendij Evropskega raziskovalnega sveta.

(Na fotografiji prof. Tomaž Pisanski, izr. prof. Ademir Hujdurović, izr. prof. Vito Vitrih, doc. dr. Matjaž Krnc, prof. Daniel Kráľ,
Martin Kurečka, dr. Robert Hancock, doc. dr. Nino Bašić)

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si