login
| EN

Vabimo vas na ogled razstave »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«, ki jo na Univerzi na Primorskem gostimo v okviru 8. Evropskega kongresa matematike od 15. maja do 30. junija 2021 v avli palače Armerija na Titovem trgu 4 v Kopru. Vstop je brezplačen.

Navodila za obiskovalce

1. Vstop v razstavne prostore je možen v skladu z veljavnimi splošnimi določili za preprečevanje širjenja bolezni Covid-19.
2. V razstavni prostor vstopite samo, če se dobro počutite. Če se ne počutite dobro, imate vročino, kihate, kašljate ali težko dihate, vas prosimo, da nas obiščete, ko se vaše zdravstveno stanje izboljša.
3. Upoštevajte pravila higiene rok in kašlja. Ob vstopu v razstavni prostor si, prosimo, razkužite roke.
4. V razstavnem prostoru uporabite lastno zaščitno masko.
5. Upoštevajte predpisano medsebojno razdaljo (najmanj 2 m).

O razstavi

Organizator razstave Women of Mathematics throught Europe - A Gallery of portaits / Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov / Donne della matematica in Europa – Galleria di ritratti je Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Odbor se zavzema za promocijo študija matematike, fizike in astronomije med dekleti in ženskami, prav tako pa si prizadeva ohraniti zgodovinski spomin na dosežke znanstvenic. Prav zato se razstava, na kateri boste lahko pobliže spoznali razmišljanja 20 izbranih matematičark iz Evrope, navezuje na 12. maj, ki je bil leta 2018 v Riu De Janeiru določen za praznovanje žensk v matematiki. Na ta dan je bila leta 1977 rojena iranska matematičarka in profesorica matematike na Univerzi v Stanfordu Maryam Mirzakhani. Kljub svoji zgodnji smrti zaradi bolezni je bila profesorica Mirzakhani ena vodilnih svetovnih strokovnjakov za geometrijo in dinamične sisteme, za svoje delo je leta 2014 prejela najvišjo nagrado v matematični znanosti - Fieldsovo medaljo.   


   

                                                                           

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti