login
| EN

Na slovesnosti v Avli Armerije UP je danes, 19. oktobra 2023, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo,  prof. dr. Štefko Miklavič, v doktorje znanosti promoviral doktorandke in doktorande, ki so doktorske disertacije zagovarjali med marcem in septembrom 2023. Do sedaj je doktorski študij na UP zaključilo 328 študentov.


Med novo promoviranimi doktorji znanosti je tudi Kenny Štorgel, asistent in raziskovalec na na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehhnologije. Na UP Famnit je zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Izbrane Grafovsko-Teoretične Invariante in Dekompozicije: Od Strukture do Mej in Algoritmov« pod mentorstvom izr. prof. dr. Boruta Lužarja in somentorstvom prof. dr. Martina Milaniča.

Povzetek doktorske disertacije: »Izbrane Grafovsko-Teoretične Invariante in Dekompozicije: Od Strukture do Mej in Algoritmov«

Prvi del disertacije se osredotoča na različne invariante grafov, povezane z barvanji ravninskih grafov. V tem delu so določene posplošitve znanih rezultatov o pravilnem barvanju, nov pritrdilen rezultat v smeri dokaza odprte domneve o cikličnem barvanju in izboljšane meje za parna barvanja ravninskih grafov. Drugi del disertacije se nato osredotoča na posebne, ne še povsem raziskane, razrede grafov, kjer je odsotnost velikih klik potreben in zadosten pogoj za obstoj drevesne dekompozicije z majhno širino, in na študijo z njimi tesno povezane razmeroma nove invariante grafov, imenovane drevesno neodvisnostno število. Nazadnje sledi še obravnava algoritmičnih posledic v omenjenih razredih grafov, kjer se pokaže, da so določeni problemi rešljivi v polinomskem času.

Sara Zupan, zaposlena na UP FAMNIT, je na UP FHŠ zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom »Vpliv geografske in ekološke izoliranosti populacij barjanskega okarčka Coenonympha oedippus (lepidoptera: Nymphalidae) na genetsko strukturiranost in izraznost fenotipa« pod mentorstvom izr. prof. dr. Jureta Jugovica in somentorstvom prof. dr. Elene Bužan ter izr. prof. dr. Valentine Brečko Grubar.

Povzetek doktorske disertacije: »Vpliv geografske in ekološke izoliranosti populacij barjanskega okarčka Coenonympha oedippus (lepidoptera: Nymphalidae) na genetsko strukturiranost in izraznost fenotipa«

Barjanski okarček je ogrožena vrsta metulja, ki v Sloveniji naseljuje fitocenološko in geografsko kontrastne življenjske prostore. Z analizami pokrajinotvornih elementov je bila potrjena diferenciacija populacij in določene genetske in morfološke razlike teh populacij. Ključno pri ogroženih vrstah, ki izgubljajo svoj življenjski prostor zaradi človekovih vplivov ali naravnih nesreč, je opredelitev naravovarstvenih smernic za ohranjanje. Barjanski okarček je indikatorska vrsta, ki naj se jo: (1) na ravni države opredeli kot samostojno evolucijsko pomembno enoto, (2) štiri mezoregije, kjer se pojavlja, pa kot ključne enote za namene ohranjanja vrste na lokalni ravni.

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti