login
| EN

Izr. prof. dr. Matjaž Kljun in izr. prof. dr. Klen Čopič Pucihar, raziskovalca UP FAMNIT in UP IAM z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije, sta gostovala na Oddelku za informacijske znanosti univerze Stellebonch v Južni Afriki v sklopu projekta Erasmus+ KA 171. Gre za program mobilnosti s partnerskimi državami oz. t.i. tretjimi državami, ki niso vključene v program.

Univerza Stellenboch je svetovno priznana univerza s katero sta UP FAMNIT in UP IAM vzpostavila sodelovanja na področju računalništva in informacijskih tehnologij, v prihodnosti pa bomo sodelovanje še okrepili z mednarodnimi izmenjavami študentov in zaposlenih.

Naša raziskovalca je gostil prof. dr. Daniel Le Roux, vodja raziskovalne skupine za kognicijo in tehnologijo na gostujoči univerzi, ki nas je julija letos tudi obiskal in našim študentom predaval o predstavil tako imenovani medijski ekologiji, za katero je značilna vseprisotnost mobilnih računalniških naprav, ki ponujajo hitro rastočo paleto spletnih izkušenj.

Dr. Kljun in dr. Čopič Pucihar sta v Stellenboschu magistrskim in doktorskim študentom predavala o izbranih temah s področja interakcije človek-računalnik in uporabi umetne inteligence pri podpori učenja jezikov v okolju dopolnjene resničnosti.

»Dolgoročno je pričakovan rezultat skupna objava v vrhunski reviji in/ali na konferenci. Če bo mogoče, bo pri publikaciji soavtor tudi mlajši raziskovalec ali študent. Seminarji so namenjeni temu, da študentom omogočijo globlje razumevanje tega, kako se lahko tehnologija uporablja za izboljšanje človeških sposobnosti, na primer spomina. Iz prve roke bodo izkusili, kako je mogoče tehnologijo mešane resničnosti učinkovito uporabiti v tem pogledu in kako je mogoče druge tehnologije, kot je generativna umetna inteligenca AI, vključiti v ta proces. Obisk bo obogatil znanje gostiteljev in gostujočih študentov ter raziskovalcev o ključnih metodologijah na področju HCI, ki lahko privedejo do višje kakovosti izvedenih raziskav,« sta povzela raziskovalca.

  

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti