login
| EN

Konferenca slovenskih matematikov, na katero se je zbralo okoli 80 udeležencev, je potekala 15. in 16. septembra 2023 v Festivalni dvorani na Bledu. Dogodek je organiziral Odbor za matematiko pri DMFA s soorganizatorji UP FAMNIT, Fakulteto za matematiko in fziko Univerze v Ljubljani in podjetjem Abelium ter pod pokroviteljstvom Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

S konferenco smo obeležili tudi 150. obletnico rojstva očeta slovenske matematike, Josipa Plemlja, ki mu je bil posvečen prvi del konference,  ko so o Plemlju in njegovi zapuščini predavali:

  • doc. dr. Boštjan Kuzman s predavanjem Profesor Josip Plemelj - življenjska zgodba izjemnega človeka,
  • upok. prof. dr. Milan Hladnik s predavanjem Profesor Plemelj in reševanje Hilbertovega 21. problema in
  • izr. prof. dr. Željko Oset s predavanjem Intelektualna mreža akad. dr. Josipa Plemlja.

Udeležence konference so ob začetku minisimpozija o Plemlju nagovorili prof. dr.  Peter Štih, predsednik SAZU, prof. dr. Gregor Majdič, rektor UL, in g. Anton Mežan, blejski župan.

raziskovalno aplikativnem delu so bili predstavljeni najpomembnejši dosežki slovenske matematike zadnjih let in hkrati raziskovalno delo uspešnih raziskovalcev mlajše generacije. Poleg tega je bil eden izmed ciljev srečanja tudi predstavitev dosežkov na različnih področjih matematike, tudi aplikativne. Pedagoški del pa je zajel predstavitev strokovnih tematik na temo poučevanja matematike in fizike. Na raziskovalno aplikativni sekciji je bilo 16, na pedagoški pa 17 prispevkov.

Konference so se udeležili tudi doc. dr. Nino Bašić, doc. dr. Karla Ferjančič, doc. dr. Nastja Cepak, prof. dr. Štefko Miklavič in prof. dr. Vito Vitrih, raziskovalci UP IAM in UP FAMNIT z Oddelka za matematiko in Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije.

Prispevki bodo objavljeni v konferenčnem zborniku.

Prof. dr. Štefko Miklavič, doc. dr. Karla Ferjančič, prof. dr. Vito Vitrih, doc. dr. Nastja Cepa
in doc. dr. Nino Bašić (z leve proti desni)

 

Univerza na Primorskem

Inštitut Andrej Marušič
UP IAM

Muzejski trg 2
6000 Koper
Slovenija

tel.: +386 (0)5 611 75 91
fax.: +386 (0)5 611 75 92
e-mail: info@iam.upr.si
Avtorske pravice
Izjava o dostopnosti